7 Φεβρουαρίου 2018

ΠΦΑ Κυβέρνηση και Τράπεζες

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Οι κεντρικοί τραπεζίτες στη χώρα μας εκτιμούν ότι ρευστότητα (δηλ.μετρητά) που ανέρχονται στο ποσό των 31 δις. € παραμένουν εκτός του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Σοφοκλέους in». 

Προφανώς, ευσεβής πόθος των τραπεζιτών είναι τα ποσά αυτά να επιστρέψουν στα ταμεία των τραπεζών, για να βελτιώσουν τους δείκτες ρευστότητας που δεινοπαθούν τα τελευταία χρόνια. 

Όμως γεννάται το ερώτημα: Γιατί οι πολίτες να επιστρέψουν τα όποια ρευστά διαθέσιμα έχουν στις τράπεζες;;; 

Μήπως για να καρπωθούν τα επιτόκια που δίνουν και που επί χρόνια ήταν ένα δέλεαρ για την προσέλκυση καταθέσεων με αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό των τραπεζών προσφέροντας ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους υψηλότερα επιτόκια για «κράχτη» στην προσέλκυση καταθέσεων ενώ τώρα κυμαίνονται από 0,20% ή και λιγότερο στο απλό ταμιευτήριο, έως 1,50% σε προθεσμιακές και για μεγάλα ποσά;;; 

Ή μήπως για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των καταθέσεων τους από τους διάφορους κινδύνους ορατούς ή μη;;;; 

Δεδομένου ότι και οι δύο παραπάνω αιτίες δεν υφίστανται πλέον μπορεί να αναρωτιέται ο καθένας ποιους λόγους έχει για να εμπιστευτεί τις όποιες οικονομίες του στα διάφορα «ευαγή ιδρύματα» τις τράπεζες. 

Μετά την εφαρμογή των capitals controls τον Ιούνιο του 2015 από την ΠΦΑ κυβέρνηση, – γεγονός που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στον ελληνικό τραπεζικό χώρο και που στόχο είχαν την προστασία των τραπεζών από την αποδυνάμωση των κεφαλαίων τους λόγω των αναλήψεων που πιθανόν να επιχειρούσαν οι καταθέτες- διαπίστωσαν οι πολίτες ότι δεν είχαν πλέον την δυνατότητα να διαχειριστούν όπως επιθυμούσαν τις καταθέσεις τους, τα λεφτά τους, αφού τους περιόριζαν το δικαίωμα αναλήψεως σε 60€ την ημέρα. 

Επί πλέον η έννοια της ασφάλειας των καταθέσεων εξανεμίστηκε, αφού ακόμα και σήμερα, τρία σχεδόν χρόνια από τότε, ακούγονται από «αρμόδιους» ή ακόμα και από άσχετους «ξερόλες» ότι υπάρχει ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες. 

Δεν φτάνει δηλαδή που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 40 δισ. € χρεώθηκε στον ελληνικό λαό αυξάνοντας αντίστοιχα το δημόσιο χρέος, για να καλυφθούν οι όποιες αστοχίες ή καλύτερα αξιόποινες ενέργειες των τραπεζιτών που μοίραζαν τα χρήματα που τους εμπιστεύθηκαν μέτοχοι και καταθέτες ασυλλόγιστα και χωρίς εξασφαλίσεις, υπαινίσσονται ακόμα ότι θα κληθούν οι καταθέτες να χάσουν άμεσα αυτή τη φορά τις καταθέσεις τους για να σωθούν (πάλι) οι τράπεζες. 

Με λίγα λόγια εκλείπει τελείως η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, κανόνας απαράβατος για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. 

Για να δικαιολογήσω δε το παραπάνω αναφερόμενο σαν «αξιόποινες ενέργειες», υπενθυμίζω τις αθρόες διαφημίσεις σε όλα τα ΜΜΕ με πρωτοπόρο την τηλεόραση που διαφήμιζαν τις παροχές δανείων για κάθε αιτία, στεγαστικά, φοιτητικά, διακοπών, καταναλωτικά, επισκευαστικά, δάνεια που εγκρίνονταν χωρίς να ζητηθούν κ.α. προκειμένου οι τράπεζες να αξιοποιήσουν την αθρόα και χαμηλότοκη (1%) άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ που τα πουλούσαν από 5% μέχρι 17% στα καταναλωτικά προσκομίζοντας τεράστια κέρδη. 

Ήταν δε τόση η πρεμούρα, που έθεταν στόχους στα στελέχη τους την αύξηση των χρηματοδοτήσεων ακόμα και χωρίς εξασφαλίσεις με εντολή «άνωθεν», που την επίτευξή τους την επιβράβευαν με υψηλά μπόνους. 

Σε ορισμένες δε «πονηρές» περιπτώσεις, μεγαλοστελέχη τραπεζών χορηγούσαν υψηλές χρηματοδοτήσεις σε μεγάλους πελάτες την τελευταία εργάσιμη μέρα του έτους, με αντίστοιχη κατάθεση του χορηγούμενου ποσού σε κατάθεση στον καταθετικό λογαριασμό του δικαιούχου, ώστε να εξασφαλίζεται πρόοδος τόσο στα ποσά των χορηγήσεων όσο και των καταθέσεων, να βελτιώνεται η επίτευξη στόχων, να μετρά και να ανεβάζει το μπόνους, αφού μετρούσαν οι δείκτες του τέλους του έτους και την πρώτη εργάσιμη μέρα του νέου έτους να γυρίζουν τα ποσά στη θέση τους, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. 

Επί πλέον θα πρέπει  να αναφερθούν και οι περιπτώσεις  επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων με μοναδική εξασφάλιση την «προσωπική εγγύηση» δηλαδή το «όνομα» του επιχειρηματία που για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα αποδείχτηκαν τελείως ανίσχυρες (δάνεια σε ΜΜΕ, κόμματα κλπ). 

Με την απλή αυτή ανάλυση γίνεται πλέον αντιληπτό ότι για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο πολίτης στην Ελλάδα, όποιος κι αν είναι, υπάλληλος, εργάτης, συνταξιούχος, άνεργος, δεν ευθύνεται αυτός, πλην όμως είναι όλοι αυτοί που πληρώνουν  τα σπασμένα των άλλων. 

Ποιοι είναι αυτοί οι «άλλοι» όλοι πλέον γνωρίζουμε.

αιέν αριστεύειν



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.