29 Ιουλίου 2016

Never Offline: Οι χρήστες του μέλλοντος μόνιμα συνδεδεμένοι στην εικονική πραγματικότητα της νέας εποχής. (μέρος 2ο)

συνέχεια από το 1ο μέρος

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Κανείς δεν γλίτωνε ποτέ από την παρακολούθηση- «1984» 

«Παρακαλείστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με φράσεις που περιέχουν προσωπικές ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς ενδέχεται να περιλαμβάνονται σε άλλα δεδομένα τα οποία συλλέγονται και διαβιβάζονται σε τρίτους μέσω της λειτουργίας της αναγνώρισης φωνής» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους όρους χρήσης των έξυπνων τηλεοράσεων της νοτιοκορεατικής εταιρείας Samsung, που διαθέτουν λειτουργία αναγνώρισης φωνής, υπονοώντας ο Μεγάλος Αδελφός έχει πάρει τη θέση του στο σαλόνι του χρήστη.Οι τηλεοθόνες της Ωκεανίας είναι εδώ.

Την ώρα που η Samsung επιμένει σε όλους τους τόνους ότι σέβεται την ιδιωτικότητα των πελατών της και διαχειρίζεται με διαφάνεια όσες πληροφορίες συλλέγει μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας, ο ακτιβιστής Πίτερ Χίγκινς μέσω του λογαριασμού του στο Twitter μπήκε στον πειρασμό να συγκρίνει τη φράση της Samsung με ένα απόσπασμα από το «1984» του Τζωρτζ Οργουελ, διαπιστώνοντας τρομακτικές ομοιότητες.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές της, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στη Βρετανική εφημερίδα Guardian τονίζει ότι τα ακουστικά δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και ότι οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν την αναγνώρισης φωνής ή το wifi εφόσον θέλουν να είναι ήσυχοι ότι όσα κάνουν και όσα λένε μένουν μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι οι συσκευές της Samsung δεν είναι οι μοναδικές που φέρουν τέτοιου είδους αμφιλεγόμενες λειτουργίες αναγνώρισης φωνής. Το Xbox One της Microsoft διαθέτει ανάλογη λειτουργία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν τη συσκευή ενόσω παίζουν ή βλέπουν τηλεόραση.

Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, συνέχισε να λαμβάνει διαστάσεις καθώς το διαδικτυακό περιοδικό Daily Beast προχώρησε σε δημοσίευση άρθρου όπου προέτρεπε τους χρήστες να προσέχουν τα λόγια τους μπροστά στη τηλεόρασή τους. Όπως αναφέρθηκε στο άρθρο, ο συντάκτης διέκρινε στους όρους χρήσης των Smart TV της Samsung Electronics κάτι ομιχλώδες. Τα ερωτήματα που εύλογα δημιουργήθηκαν είναι τι άλλο ακούνε εκτός από τις φωνητικές εντολές που τους υπαγορεύουν οι χρήστες; Και από τη στιγμή που συλλέγονται, πού, τελικά, καταλήγουν τα συγκεκριμένα ακουστικά δεδομένα. 

Το BBC, από την πλευρά του, απευθύνθηκε στο ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου, το οποίο υπέθεσε πως η ηχογράφηση μεταφέρεται στην εταιρεία που αναλαμβάνει την μετατροπή του ήχου/ομιλίας σε κείμενο. Πρόσθεσε δε, πως αυτό που θα ήθελε να γνωρίζει ο κάθε χρήστης είναι ποιος είναι αυτό ο τρίτος και εάν η μετάδοση γίνεται με ασφάλεια. 

Η Samsung εξωθήθηκε σε απάντηση, σύμφωνα με την οποία δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο πως δεν διατηρεί τα φωνητικά δεδομένα και δεν τα εμπορεύεται, προσθέτοντας πως ο χρήστης γνωρίζει πότε είναι ενεργοποιημένη η ακρόαση, καθώς ένα χαρακτηριστικό εικονίδιο (ένα μικρόφωνο για την ακρίβεια ) εμφανίζεται στην οθόνη. Τότε, όμως, επανήλθε στο προσκήνιο η αποκάλυψη που ΄κανε το 2013 ο μηχανικός λογισμικού Jason Huntley και αφορούσε μια από τις Smart TV της LG Electronics Ο Huntley συγκεκριμένα αποκάλυψε την μη κρυπτογραφημένη αποστολή δεδομένων σχετικά με τις τηλεοπτικές επιλογές του χρήστη κάθε φορά που άλλαζε κανάλι. Επίσης, η συλλογή δεδομένων τηλεθέασης («watching info») ήταν ενεργοποιημένη εκ προοιμίου από τον κατασκευαστή, όχι από τον χρήστη, αν και ο Huntley διαπίστωσε ότι η αποστολή δεδομένων «στο Ίντερνετ» γινόταν ακόμα και όταν ο χρήστης την απενεργοποιούσε.

Τεχνητή νοημοσύνη:«Οι μηχανές θα μας ξεπεράσουν» 

Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των έξυπνων συσκευών που καλείται πλέον ο χρήστης να χρησιμοποεί καθημερινά στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης είναι τέτοια που πολλοί φοβούνται ότι θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ελευθερίας της ανθρωπότητας. Μπορεί η αντίστοιχη ταινία του 2001 του Στ.Σπίλμπεργκ να αποτέλεσε ένα συγκινητικό παραμύθι ενός ρομαντικού μέλλοντος, η πραγματικότητα,όμως, δεν παρουσιάζει αυτές τις ενδείξεις. 

Διακεκριμένοι επιστήμονες από την βιομηχανία της τεχνολογίας λένε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξη της ανθρωπότητας και να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνισή της. Την ανησυχία αυτή έχουν εκφράσει ανά διαστήματα , σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, μεταξύ άλλων, οι Στίβεν Χόκινγκ, Έλον Μασκ, Σερ Σινκλαίρ, αλλά και ο Μπιλ Γκέιτς. 

Ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ έχει πει σε συνέντευξή του στο BBC ότι «οι μηχανές με συνείδηση θα αναπτύσσονται με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, από την στιγμή που θα αποκτήσουν την δυνατότητα να ανασχεδιάζουν εαυτόν. Ο άνθρωπος, περιορισμένος στην βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορεί να τις ανταγωνιστεί και θα αντικατασταθεί». 

Προβληματισμένος και ανήσυχος τι θα συμβεί όχι στο άμεσο μέλλον αλλά μετά από μερικές δεκαετίες είναι και ο Μπιλ Γκέιτς. «Μερικές δεκαετίες αργότερα η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ωριμάσει τόσο ώστε να προκαλεί ανησυχία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. 

Την ώρα που η Google απασχολεί ολόκληρη στρατιά από ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας προκειμένου να βελτιώσει τους υπολογιστές ώστε να καταλαβαίνουν καλύτερα τους ανθρώπους, μια μελετη ερευνητών μας αποκαλύπτει πως, ήδη, το Facebook γνωρίζει την προσωπικότητα των χρηστών του καλύτερα απ΄ό,τι οι φίλοι τους. 

Για την ακρίβεια, ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ της Βρετανίας και Στάνφορντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση PNAS (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ), ανέπτυξαν ένα λογισμικό το οποίο μελετώντας το Facebook, κατέληξε πως το δημοφιλές δίκτυο μπορεί να αξιολογήσει μια προσωπικότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας, παρ’ όλο που οι τελευταίοι έχουν οικειότητα με έναν άνθρωπο. Μόνο ο ή η σύζυγος τα καταφέρνει (οριακά) καλύτερα από τον υπολογιστή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 86.220 εθελοντών στο Facebook, που συμπλήρωσαν ένα εκτενές ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητά τους, ενώ επέτρεψαν και την πρόσβαση στα «likes» τους. Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν αλγόριθμους που συσχετίζουν τα «likes» με βασικά ψυχολογικά γνωρίσματα, όπως η εξωστρέφεια, η φιλικότητα, η αίσθηση καθήκοντος, η ύπαρξη νευρωτικών χαρακτηριστικών κ.α.Στη συνέχεια, όσοι εθελοντές ήθελαν, κάλεσαν τους φίλους και συγγενείς τους να κρίνουν την προσωπικότητά τους μέσω ενός μικρότερου ερωτηματολογίου. 

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μηχανές και οι αλγόριθμοί τους, αναλύοντας έναν επαρκή αριθμό από «likes», πλησίαζαν περισσότερο από ό,τι οι συγγενείς και οι φίλοι στη «σκιαγράφηση» του ψυχολογικού «πορτρέτου» ενός ανθρώπου.Όπως είπαν οι ερευνητές, οι συγγενείς και φίλοι μπορεί να γνωρίζουν κάποιον και να βασίζονται στη διαίσθησή τους, όμως οι υπολογιστές έχουν ένα μεγάλο «όπλο»: έναν όγκο από «μεγάλα δεδομένα» (big data) που κρατούν στην μνήμη τους και με τη βοήθεια των οποίων κάνουν συγκρίσεις και κρίσεις. 

«Στο μέλλον οι υπολογιστές θα μπορούν να «διαβάζουν» τα ψυχολογικά γνωρίσματά μας και να αντιδρούν ανάλογα, οδηγώντας έτσι στην ανάδυση μηχανών με συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνική επιδεξιότητα», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης Γου Γιουγιού του Κέντρου Ψυχομετρικής του Κέμπριτζ. Ο ερευνητής δρ. Ντέιβιντ Στίλγουελ τόνισε ότι «η ικανότητα να κρίνει κανείς μια προσωπικότητα, συνιστά ουσιώδες συστατικό της κοινωνικής ζωής, από τις καθημερινές αποφάσεις έως τα μακροπρόθεσμα σχέδια ποιόν θα παντρευτείς, θα εμπιστευτείς, θα προσλάβεις ή θα εκλέξεις για πρόεδρο. Τα ευρήματα μια τέτοιας ανάλυσης δεδομένων μπορεί μελλοντικά να φανούν πολύ χρήσιμα στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους, όταν παίρνουν αποφάσεις». 

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη σκοτεινή πλευρά σε αυτή την τεχνολογία. Με το πάτημα ενός κουμπιού, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλο τον πληθυσμό της Γης», δήλωσε ο ερευνητής Μιχάλ Κοζίνσκι. Η τρομακτική αυτή διαπίστωση φέρνει στο προσκήνιο ξανά τις δηλώσεις του Τιμ Μπέρνερς Λι, του εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού, σε συνέντευξή του στο Guardian τον Απρίλιο του 2012 όταν κατακεραύνωσε το Facebook και προέτρεψε τους χρήστες να απαιτήσουν τα δεδομένα τους από όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες.Τα πυρά του «πατέρα του Διαδικτύου» δεν περιορίστηκαν μόνο στο Facebook αλλά έφτασαν και στην Apple. «Θα πρέπει να διατηρώ τη δυνατότητα να επιλέγω ποιες εφαρμογές θα χρησιμοποιώ, ποιες συσκευές, ποια εταιρεία μου δίνει πρόσβαση στο Ίντερνετ και κυρίως κάθε μία από τις επιλογές αυτές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την άλλη», πρόσθεσε. 

Η αιώνια σύνδεση 

Την ώρα που οι φωνές για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών αυξάνονται,το Facebook προχώρησε σε μια μακάβρια καινοτομία. Επιτρέπει στους χρήστες του να αποφασίζουν μόνοι τους για το τι θα συμβεί στο προφίλ τους αφού πεθάνουν.Η δυνατότητα καθορισμού «ψηφιακού κληρονόμου», ο οποίος θα διαχειρίζεται το προφίλ του μακαρίτη, είναι, ήδη, στις ΗΠΑ, με την προοπτική να επεκταθεί αργότερα και σε άλλες χώρες.Ως κληρονόμος, ή «επαφή κληρονομιάς» όπως το ονομάζει το Facebook, μπορεί να οριστεί μόνο ένας άλλος χρήστης του κοινωνικού δικτύου. 

Αν, πάντως, ο χρήστης δεν ενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, αλλά ορίσει ψηφιακό κληρονόμο με κανονική, νόμιμη διαθήκη, το Facebook θα σεβαστεί την επιθυμία του. 

Υπάρχουν ωστόσο περιορισμοί στις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει στο προφίλ ο ψηφιακός κληρονόμος. Έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τις φωτογραφίες του προφίλ, να απαντά σε νέα αιτήματα φιλίας, όχι όμως και να επεμβαίνει σε αναρτήσεις του εκλιπόντα, να αφαιρεί φωτογραφίες ή να διαγράψει το προφίλ. 

Η Google, όμως, ήταν η πρώτη εταιρεία του διαδικτύου όταν το 2013 επέτρεψε τον ορισμό ψηφιακών κληρονόμων για τους λογαριασμούς χρηστών στο Gmail, το Google Drive και τις άλλες υπηρεσίες.Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αν ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και παραμείνει άφαντος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα(κοντά στους 12 μήνες) η εταιρεία του στέλνει μήνυμα και αν δεν ανταποκριθεί, εκτελεί από μόνη της την ψηφιακή διαθήκη. 

Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.- «1984» 

Την ώρα που η τεχνολογία καλπάζει και οι έξυπνες συσκευές απειλούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, πάνω από 16.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν μέσω Facebook στο ερώτημα που έθεσε η σελίδα ‘Lost Kidz’ (Χαμένα Παιδιά) για το αν συμφωνούν στο ενδεχόμενο να τοποθετηθεί μικροτσίπ στο παιδί τους. Το ποσοστό που απάντησε θετικά ξεπέρασε το 95%. 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εφαρμογή που δημιούργησαν δυο μπαμπάδες, η οποία θα επιτρέπει στους γονείς να εκπέμπουν μια ειδοποίηση αν το παιδί τους έχει χαθεί. Εξετάζουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο το μικροτσίπ να τοποθετηθεί με ένεση κάτω από το δέρμα του παιδιού, και το οποίο θα εκπέμπει μια ειδοποίηση όταν οι γονείς θα θέλουν να το εντοπίσουν. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται εταιρεία στη Σουηδία. H εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Epicenter με έδρα στη Στοκχόλμη καλεί όσους από τους εργαζομένους της το επιθυμούν, να εμφυτεύσουν στο χέρι τους μικροτσίπ ταυτοποίησης, ώστε να ενεργοποιούν αυτόματα από το άνοιγμα των εισόδων έως τις λειτουργίες του φωτοτυπικού μηχανήματος αλλά και να πληρώνουν τον καφέ τους με μια κίνηση του χεριού.Το μικροτσίπ θα είναι συνδεδεμένο με το κινητό και τον υπολογιστή τους. Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρίας BioNyfiken που εμφυτεύει τα μικροτσίπ, θέλουν να τεστάρουν πόσο καλά δουλεύουν προτού τα βγάλουν στην αγορά με πελάτες μεγάλες εταιρίες αλλά και κυβερνήσεις! 

Επίλογος 

«Φυσικά δεν υπήρχε κανένας τρόπος να διαπιστώσεις αν σε παρακολουθούσαν κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Ούτε καν να μαντέψεις δεν μπορούσες σχετικά με το πόσο συχνά ή με ποιο σύστημα η Αστυνομία Σκέψης ενεργοποιούσε τη συσκευή παρακολούθησης ενός συγκεκριμένου ατόμου. Υποθετικά όλοι παρακολουθούνταν συνέχεια. Επειδή στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τη συσκευή παρακολούθησης όποτε ήθελαν. Κι εσύ έπρεπε να ζεις –και όντως ζούσες, επειδή η συγκεκριμένη συνήθεια γινόταν ένστικτο –με την πεποίθηση οτι κάθε ήχος που έκανες ακουγόταν και, εκτός από τις στιγμές που ήσουν στο απόλυτο σκοτάδι, κάθε κίνησή σου καταγραφόταν». 1984 Τζωρτζ Όργουελ 

Το μέλλον όπου όλοι και όλα θα παρακολουθούνται είναι εδώ. 

Πηγές:

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News - αναδημοσίευση από Hellenic Nexus 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.