18 Οκτωβρίου 2014

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Άλλη μια δυσάρεστη είδηση πιάνει κυριολεκτικά στον ύπνο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το Κυπριακό. Αυτή την φορά το «χτύπημα» έρχεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς μια χώρα της Ενωμένης Ευρώπης, η Ουγγαρία, προχώρησε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους της βόρειας Κύπρου και μάλιστα επέτρεψε το άνοιγμα πρεσβείας του ψευδοκράτους στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και μάλιστα στον  κεντρικό δρόμο, Andrassy street και στο νούμερο 118, έγιναν στις 16 Οκτωβρίου με επίσημη τελετή τα εγκαίνια της πρεσβείας του ψευδοκράτους. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ozdil Nami, του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουγγαρία, Şakir Fakılı, του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ουγγαρία, Vilayat Guliyev, του προέδρου της τουρκικής κοινότητας Ουγγαρίας, Suat Karakuş, του αντιπρόεδρου του Τουρκοουγγρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Naci Ceylan, του αντιπροσώπου της Ένωσης Τούρκων Επιχειρηματιών, MUSIAD, Fadı Başar, καθώς και πολλών εκπροσώπων τουρκικών κοινοτήτων της Ευρώπης, συνολικά 150 άτομα παρευρέθησαν στην μεγαλοπρεπή όπως αναφέρεται τελετή. 

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους σε ομιλία του στα εγκαίνια της πρεσβείας του ψευδοκράτους στη ουγγρική πρωτεύουσα, τόνισε πως αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ευχαρίστησε την ουγγρική κυβέρνηση για την κίνηση της να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να επιτρέψει το άνοιγμα πρεσβείας στην Βουδαπέστη. Μάλιστα ανέφερε πως αυτό είναι μια πολύ σημαντική  κίνηση για την …επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Στην συνέχεια μίλησε ο νέος «πρέσβης» του ψευδοκράτους στην Ουγγαρία, Arıf Altay, ο οποίος επίσης ευχαρίστησε την ουγγρική κυβέρνηση και προανήγγειλε την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών της Ουγγαρίας με το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου. Και οι υπόλοιποι ομιλητές τόνισαν την μεγάλη σημασία αυτής της εξέλιξης, δηλαδή την αναγνώριση από την Ουγγαρία που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ψευδοκράτους και προανήγγειλε και άλλες αναγνωρίσεις και από άλλα μελη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σίγουρα αυτή η εξέλιξη είναι χαστούκι προς την ελληνική πλευρά και την ελληνική διπλωματία που κυριολεκτικά πιάνεται στον ύπνο, καθώς για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου ένα κράτος και μάλιστα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε σε επίσημη αναγνώριση του ψευδοκράτους και επέτρεψε το άνοιγμα μιας ψευδοπρεσβείας στην πρωτεύουσα του Βουδαπέστη.

Άραγε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ή Εξωτικών όπως το αναφέρουν πολλοί, θα λάβει κάποια μέτρα και θα υπάρξει επίσημη αντίδραση σε αυτό το πολύ δυσάρεστο για το Κυπριακό γεγονός; Ας ελπίσουμε αν και δεν το βλέπουμε με μια κυβέρνηση όπως αυτή που κυβερνά σήμερα την χώρα μας και έχει παραδώσει την εθνική κυριαρχία μας σε ξένα κέντρα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγοq



Share

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιο προσεκτικός πρέπει να είναι κανείς, όταν γράφει για τέτοια σοβαρά θέματα.

Ούτε αναγνώριση υπήρξε, ούτε πρεσβεία άνοιξε.

Ανοίγει «Γραφείο αντιπροσωπείας» στην Ουγγαρία το ψευδοκράτος

Δεν συνιστά σοβαρότητα να γράφει κανείς βασιζόμενος σε δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, χωρίς να το ψάχνει παραπέρα.

Νίκος Χειλαδάκης είπε...

Ολα τα τουρκικά δημοσιεύματα, (τεσερεις εφημερίδας και δυο ειδησεογραφικά κανάλια), αναφερουν για Büyükelçi, δηλαδή πρεσβεία. Γι αυτο άλλωστε και παρεστησαν πρέσβεις ξένων χωρών.

Τώρα το ζήτημα δεν είναι αν είναι πρεσβεία ή γραφείο διπλωματικής αντιπροσωπειάς αλλα, αυτή η ίδια η εξέλιξη που ακόμα μένει αναπάντητη από ελληνικής πλευράς και όχι "αλλα λόγια να αγαπιώμαστε". Το θέμα παρουσιάστηκε δημοσιογραφικά γιατί η πληροφόρηση των Ελληνων είναι αποπληροφόρηση.

Ανώνυμος είπε...

Τα τουρκικά δημοσιεύματα ασφαλώς θα γράφουν αυτό που θέλουν και όπως το θέλουν. Το θέμα είναι ποια είναι η πραγματικότητα.

Και βέβαια το ζήτημα είναι αν είναι πρεσβεία ή γραφείο αντιπροσωπείας, διότι το πρώτο σημαίνει αναγνώριση, το δεύτερο όχι.

Γραφεία αντιπροσωπείας της "ΤΔΒΚ", για διαφόρους λόγους, υπάρχουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ και εκτός αυτής (Τουρκοκυπριακές εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό).

Άλλωστε, η Ουγγαρία, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να αναγνωρίσει μονομερώς την "ΤΔΒΚ", την οποία μόνον η Τουρκία αναγνωρίζει.

Επίσης, η ΕΕ αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα και αδιαίρετο κράτος, συνεπώς και το βόρειο τμήμα της. Δηλαδή, αυτό που οι Τούρκοι βάφτισαν "ΤΔΒΚ", ήδη είναι de jure τμήμα της ΕΕ. Συνεπώς δεν υπάρχει τίποτε προς αναγνώριση από την ΕΕ στην Κύπρο.

"Το θέμα παρουσιάστηκε δημοσιογραφικά γιατί η πληροφόρηση των Ελλήνων είναι αποπληροφόρηση".

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε, πάντως το άρθρο σας παραπληροφορεί, αφού μεταφέρει εσφαλμένες πληροφορίες.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητε μου φιλε ανωνυμε από την στιγμή που ο κ Χειλαδακης αναφερει στο αρθρο του την φραση "Συμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημεριδας...." εννοείται οτι δεν υπαρχει λογος να κανουμε γενικεύσεις...

Οι εκτιμησεις του που αναγραφονται στο τελος του αρθρου ειναι ευλογες απο την στιγμή που σε ένα ακόμα μέλος της ΕΕ και εταιρο της Ελλάδος και μια φίλη χώρα όπως την Ουγγαρία ανοιγει ενα οποιασδήποτε μορφής διπλωματικο γραφειο του ψευδοκρατους....

Δεν εχεις αδικο οτι εχουν ανοιξει κι αλλου ομως όταν προκειται για χωρας μελος της ΕΕ αυτο σιγουρα ποναει περισσοτερο ειδικα τους ευρωπαϊστές πολιτικους μας (υποτιθεται)...

Και ειναι φυσικο μια τετοια εξελιξη να την υπεροτονιζουν τα τουρκικα ΜΜΕ....

Και εντελλει επειδη γραφεις για την αναγνωριση της Κυπριακης Δημοκρατίας από την ΕΕ και τις χωρες μελη η οποια περιλαμβάνει ολοκληρη την νησο θα ηθελα να σε ρωτησω εσυ ποια σημαία θεωρεις οτι θα κυματιζει εξω απο το γραφειο της αντιπροσωπειας του ψευδοκρατους στην Βουδαπέστη;

Της Κυπριακης Δημοκρατίας;

Αν αυτο δεν αποτελει λοιπον σοβαρό διπλωματικο θέμα για την Ελλάδα και την Κυπρο τι μπορει να ειναι;

Οσο για τα ελληνικα ΜΜΕ σαφεστατα εχουμε να κανουμε με αποπληροφόρηση από την στιγμή που οχι μονο δεν ανεφεραν εστω την πραγματική ειδηση περι ανοιγματος διπλωματικου γραφειου (κατά τους Τούρκους πρεσβεία), αλλά δεν ανεφεραν απολύτως τίποτα περι του θέματος!!!!!!!!!!!!!!!

Με αποτελεσμα η μονη λοιπον ενημερωση που εχουμε να προερχεται δυστυχως απο τους Τουρκους....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Θάνο,

Νομίζω ότι έπρεπε να είχα γίνει αντιληπτός. Δεν είπα εγώ ότι αυτό είναι ευχάριστη εξέλιξη, αλλά ότι δεν είναι πρεσβεία και δεν γεννάται θέμα διπλωματικής αναγνώρισης. Αυτά προς καθησυχασμό των αναγνωστών.

Καμμία γενίκευση, λοιπόν (τι γενίκευση;). Μία επισήμανση, αν θέλεις.

Ποια σημαία θα κυματίζει; Υποθέτω, η ίδια που κυματίζει και στην Bradford Sq. στο Λονδίνο από το 2006.

Τα ΜΜΕ ανέφεραν την είδηση και πρώτο απ' όλα το ΚΥΠΕ. Άλλωστε, σάς έδωσα παραπάνω την είδηση από την "Καθημερινή". Αν εσείς δεν το είδατε, είναι άλλος λογαριασμός.

Τέλος, δεν καταλαβαίνω γιατί εγκαλείται το ελληνικό ΥπΕξ. Αν το κυπριακό σιωπά, εμάς τι λόγος μάς πέφτει; Αν μεθαύριο οι "Τούρκοι" της Δ. Θράκης ανοίξουν ανάλογα γραφεία (έχουν και σημαία δική τους), την Λευκωσία θα εγκαλέσουμε;

Με λύπη μου παρατηρώ ότι, αντί να παραδεχτεί το λάθος του ο κ. Χειλαδάκης, προσπαθείτε μα βρείτε διάφορες δικαιολογίες.

Δεν θ' ασχοληθώ περισσότερο και ζητώ συγγνώμη που σάς αναστάτωσα.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητε μου ανωνυμε φιλε κι εμενα να με συγχωρεις αν σε αναστατωσα.

Ομολογω οτι δεν ηταν ουτε στην δικη μου προθεση.
Σου ομολογω παντως οτι δεν αναστατωθηκα.
Ειναι ποτε δυνατον ενας ευπρεπης διάλογος να φερνει αναστατωση...;

Συμφωνω μαζι σου οτι θα επρεπε να ξεκινησει τις διαμαρτυριες το Κυπριακο Υπουργειο Εξωτερικων και να ακολουθησουμε... εμεις.
Φυσικα ο κ Χειλαδακης απευθυνεται πρωτα στο δικο μας Υπουργείο λογω του οτι ειναι ελλαδιτης...

Νομιζω ομως οτι οταν αναφερεται οπως βλεπεις στο αρθρο του σε ελληνικη διπλωματία και ελληνικη πλευρα μπορουμε να θεωρησουμε πως εκει ανηκει η Κυπρος μας κι οχι αποκλειστικά οι ελλαδικες υπηρεσίες...

Παντως επιμενω και δεν συμφωνω οτι οφειλει καποια συγνωμη ο κ Χειλαδακης από την στιγμη που μας παρεθεσε το τι ειπαν τα τουρκικα ΜΜΕ... (κι σε αυτο εχει μια μοναδικοτητα διοτι ειναι απο τους ελαχίστους που μας μεταφερουν γενικα το τι λενε οι Τούρκοι για τα διαφορα θεματα που μας απασχολουν και πως τα παρουσιαζει ο τουρκικος τυπος)
Οι ίδιοι οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν λοιπον την ακριβεια των λογων του...

Κατα τα λοιπα η μονη διευκρινηση που ισως χρειαζοταν (αλλα σιγουρα οχι συγνωμη) είναι ότι τελικως αυτο που ανοιγει στην Βουδαπέστη ειναι διπλωματική αντιπροσωπεία κι οχι πρεσβεία....

Οπως και να εχει προκειται οπως λεει ο Χειλαδακης για χαστούκι στην ελληνικη διπλωματία (ειτε ελλαδικη είτε κυπριακη)...

Κι οσον αφορά την δυτική θράκη να σου θυμισω οτι παραστάσεις π.χ. για το θέμα της Μακεδονίας έχουν κάνει πολλές φορές οι αδερφοί μας Κύπριοι...

Στο τελος τελος όλοι Ελληνες είμαστε...
Κι ελπιζω να συμφωνουμε σε αυτό.

Παντως γενικως σε ευχαριστω για τον σχολιασμο και σιγουρα καταγραφηκε για παντα κατω από την αναρτηση αυτη η άποψη σου.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.