30 Αυγούστου 2014

Ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Αθήνας.

Νέες γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ και τροποποιήσεις υφισταμένων ώστε να καταλήγουν στο Μετρό, μόνιμη δύναμη αστυνομικών στους σταθμούς και δυνατότητα αγοράς των νέων καρτών απεριορίστων διαδρομών με δόσεις, μέσω πιστωτικών καρτών, είναι οι πρώτες αλλαγές που έρχονται στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές αποτελούν μέρος του σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για τη βελτίωση της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου, με μειώσεις στα εισιτήρια και τις κάρτες επιβίβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το νέο εισιτήριο που θα παρέχει πλέον τη δυνατότητα μετακίνησης των επιβατών με όλα τα μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), για διάστημα 70 λεπτών, θα κοστίζει 1,20 ευρώ, αντί 1,40 ευρώ που κόστιζε μέχρι τώρα.

Επίσης, από την Παρασκευή διατίθενται και οι νέες μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών του Σεπτεμβρίου για όλα τα μέσα, στην τιμή των 30 ευρώ, αντί 45 ευρώ που κόστιζαν ως τώρα.

Οι αλλαγές αυτές, όπως τόνισε την Πέμπτη στην παρουσίαση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της Αθήνας ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοίδης, έχουν ως κύριο στόχο να προσελκύσουν περισσότερους επιβάτες στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι τακτικοί χρήστες των αστικών συγκοινωνιών για τις καθημερινές μετακινήσεις τους θα χρειάζονται μόλις 1 ευρώ την ημέρα!

Το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τις «Συγκοινωνίες Αθηνών» (όπως μετονομάστηκε ο ΟΑΣΑ), μεταξύ άλλων, προβλέπει:

- Επανασχεδιασμό του δικτύου λεωφορείων και τρόλεϊ, καλύτερη αξιοποίηση του στόλου και των ανθρώπινων πόρων και ανάδειξη του Μετρό σε ραχοκοκαλιά του συστήματος των συνδυασμένων μετακινήσεων.

- Τοποθέτηση μπαρών εισόδου (τουρνικέ) στα λεωφορεία-τρόλεϊ από τις 15 Σεπτεμβρίου και σταδιακή επέκταση της εφαρμογής του μέτρου «είσοδος μόνο από τη μπροστινή πόρτα».

- Δημιουργία ενιαίου Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου. Ηδη, έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση ελεγκτών, ενώ προωθείται σχέδιο για τη δημιουργία ειδικού σώματος αστυνομικών (Urban Transport Police) για τον καλύτερο έλεγχο και την ασφάλεια του δικτύου. Για τη στελέχωση του σώματος αυτού έχουν ζητηθεί 50 αστυνομικοί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

- Ανασχεδιασμό του συστήματος παραγωγής και διανομής εισιτηρίων και καρτών. Ηδη, δρομολογείται η πώληση από τα εκδοτήρια εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Ετσι, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν όλα τα προϊόντα και ιδιαίτερα τις τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες με δόσεις. Το έργο έχει αναλάβει η Αlpha Βank, η οποία ανακοίνωσε ότι ειδικά για την απόκτηση των ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσω πιστωτικής κάρτας, θα παρέχει τη διευκόλυνση εξόφλησής τους με έξι άτοκες δόσεις. 

Ανασχεδιασμός δικτύου λεωφορείων και τρόλεϊ

Με βάση το νέο σχεδιασμό, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο, αρκετές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ αντί για το κέντρο της Αθήνας θα καταλήγουν σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δημιουργία και νέων γραμμών.

Ειδικότερα, προβλέπεται:
- Η ίδρυση δύο νέων περιμετρικών λεωφορειακών γραμμών στα ίχνη του εσωτερικού δακτυλίου της Αθήνας (μίας αριστερόστροφης και μίας δεξιόστροφης).


Οι συγκεκριμένες γραμμές θα εξυπηρετούν τις περιφερειακές μετακινήσεις του κέντρου, για όσους επιβάτες δεν επιθυμούν να μετακινηθούν εντός της κεντρικής ζώνης της Αθήνας. Και οι δύο θα διέρχονται από σταθμούς μετρό και θα διασταυρώνονται σε κεντρικούς άξονες με λεωφορειακές γραμμές κορμού, ώστε να λειτουργούν συνδυασμένα στο νέο δίκτυο. Η διαδρομή που θα ακολουθούν θα είναι: Π. Ράλλη - Κωνσταντινουπόλεως - Χαμοστέρνας - Καλλιρόης - Αρδηττού - Βασ. Κωνσταντίνου - Μιχαλακοπούλου – Βασ. Αλεξάνδρου - Ευφρονίου – Ούλωφ Πάλμε - Γ. Παπανδρέου - Κοκκινοπούλου - Π. Κανελλοπούλου - Μεσογείων - Φειδιππίδου – Λεωφ. Αλεξάνδρας - Πατησίων - Ιουλιανού - Δηληγιάννη – Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως - Π. Ράλλη.

- Η ίδρυση της νέας γραμμής ΧΧ2 που θα συνδέει κυκλικά τις Αχαρνές με το νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» Κηφισιάς, ώστε να εξασφαλίζεται η σύνδεση των κατοίκων των περιοχών Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Α. Λιοσίων, Αγ. Αναργύρων με το νοσοκομείο.

Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί:

- Η τροποποίηση της διαδρομής των γραμμών 704 Καματερό - Στ. Αττικής και 747 Πετρούπολη – Στ. Αττικής. Ο τερματισμός και των δύο γραμμών μεταφέρεται στο Σταθμό Ανθούπολη, αντί του Σταθμού Αττικής. Ετσι, οι κάτοικοι του Δήμου Πετρούπολης, Ιλίου, Καματερού θα μπορούν με τη συνδυασμένη χρήση λεωφορείων και μετρό να έχουν γρηγορότερη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας.

- Η τροποποίηση της διαδρομής της γραμμής 444 Στ. Χαλάνδρι - Γαλάτσι - Στ. Ανω Πατήσια, ώστε οι περιοχές Άνω Πατησίων, Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας να συνδέονται πλέον απευθείας με το σταθμό Ειρήνη και το ΟΑΚΑ.

- Η τροποποίηση της διαδρομής της γραμμής 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι (μέσω Κηφισού) σε Πειραιάς - Στ. Αγιος Αντώνιος, ώστε να συνδέεται ο σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ Κηφισού με το μετρό, για την ταχύτερη μετακίνηση των ταξιδιωτών.

- Η γραμμή Α4 θα συνδέει πλέον τις περιοχές Άνω Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Κ. Ηλιούπολης με το σταθμό μετρό Αγιος Δημήτριος. Σήμερα, τα λεωφορεία της συγκεκριμένης γραμμής τερματίζουν στο κέντρο της Αθήνας (Ακαδημία).

- Η γραμμή Β8 θα συνδέει τις περιοχές Ν. Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης με το σταθμό Άνω Πατήσια. Σήμερα, η συγκεκριμένη γραμμή τερματίζει στο Πολυτεχνείο.

- Η γραμμή Γ10 θα συνδέει τις περιοχές της Ανάκασας και των Αγίων Αναργύρων με το σταθμό Κάτω Πατήσια. Σήμερα, η γραμμή τερματίζει στην Πλατεία Βάθη.

- Η γραμμή 154, η οποία συνδέει τη περιοχή της Βούλας - Άνω Γλυφάδας (Πανόραμα Βούλας) με το σταθμό μετρό Αγιος Δημήτριος, τροποποιείται και θα καταλήγει στο σταθμό μετρό Ελληνικό.

- Η γραμμή 421 Αγιοι Ανάργυροι – Αγία Παρασκευή, τροποποιείται σε Αγιος Αντώνιος - Αγία Παρασκευή.

- Η γραμμή Α16 Ελευσίνα –Αθήνα, στο εξής θα τερματίζει στο σταθμό του μετρό Αιγάλεω (μέσω της Ιεράς οδού).



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.