6 Ιουνίου 2014

Γίνεται πόλεμος δίχως χρήματα;

Κατοχικό χαρτονόμισμα.
Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Αυτοί που γνωρίζουν τι έρχεται έχουν αναλάβει και τον άχαρο ρόλο των  κινήσεων προετοιμασίας.
Τι άλλο θα μπορούσαν να υποδηλώσουν οι ειδήσεις της επικαιρότητας των τελευταίων 24ώρων;
Τρίτη 3 Ιουνίου 2014 

Ο  Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα αιτηθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια προκειμένου να ενισχύσει τις χώρες του ΝΑΤΟ στην γηραιά ήπειρο, να αυξήσουν τις αμυντικές ικανότητες έναντι της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Αυτά δήλωσε σε κοινή συνέντευξη  με τον ομόλογο του Πολωνό στην Βαρσοβία. capital.gr 

Μπορεί όμως αυτά να φτάσουν;
Σίγουρα όχι.

Πρέπει λοιπόν και οι ίδιοι Ευρωπαίοι να επωμισθούν το βάρος της επείγουσας αμυντικής θωράκισης τους.

Πως όμως θα γίνει αυτό όταν οι χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης διέπονται από τις γνωστές Συνθήκες που τους επέβαλλαν  αυστηρούς όρους δημοσιονομικής προσαρμογής;

Ήταν ποτέ δυνατόν η αυστηρή ¨γερμανοτραφής¨ Ευρώπη να ακολουθήσει την πεπατημένη της FED σε πολιτικές που αφορούν μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης;

Έγινε όμως και αυτό επί των ¨ημερών της Ουκρανίας¨.
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ένα σύνολο μέτρων πρόσθετης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, που περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων και τη χορήγηση στοχευμένων δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να ενισχυθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς την πραγματική οικονομία. Στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι, εάν χρειασθεί, η ΕΚΤ θα λάβει μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της εκτύπωσης χρήματος – να εφαρμοστεί δηλαδή η πολιτική της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης 05/06/201419:21 http://www.protothema.gr/ 

Η μείωση των επιτοκίων αποτελεί μόνο προσωρινή λύση, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σε δηλώσεις του,
ενόψει των σημερινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η ΕΚΤ έχει λάβει έξυπνες αποφάσεις στο παρελθόν http://fimotro.blogspot.gr/ 

Με «θέρμη» υποδέχθηκαν το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ οι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι, οι οποίοι «χαιρέτησαν» τα τολμηρά μέτρα του Mario Draghi. 

Ωστόσο, αποτιμώντας τις σημερινές κινήσεις της ΕΚΤ, η Morgan Stanley εμφανίστηκε δυσαρεστημένη, καθώς ανέμενε είτε την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) είτε μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Να σημειωθεί πως η ΕΚΤ μείωσε σήμερα, το βασικό επιτόκιο στο 0,15% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,10%.

Παράλληλα, η Citigroup κατέστησε σαφές πως το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ θέτει σε καθοδικούς κινδύνους το ευρώ. Βέβαια, ο Mario Draghi αποσαφήνισε πως η συναλλαγματική ισοτιμία δεν συνιστά παράγοντα διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής. http://www.bankingnews.gr/ 

Εδώ όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε κάτι ανάλογο που έρχεται από το 2008.
¨Με το ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, οι ΗΠΑ άρχισαν να κόβουν ζεστό χρήμα, με μια από τις αναπόφευκτες μακροπρόθεσμες συνέπειες, την υπερθέρμανση των αναδυόμενων οικονομιών.

Οι παρενέργειες, όμως, φαίνονται ακόμα μεγαλύτερες από τη στιγμή που η Αμερική, από τις αρχές του 2014, έσβησε τις μηχανές για το τύπωμα δολαρίων, δημιουργώντας νέους  σεισμούς.¨ RAMNOUSIA 

Το γεωπολιτικό όμως παιχνίδι που ξέσπασε πρόσφατα εξ αιτίας της Ουκρανίας και επηρεάζει στρατηγικές χάραξης αγωγών, ταυτόχρονα  δε δημιουργεί άμεσα ενεργειακά κενά που μπορούν ανάλογα με την κλιμάκωση των γεγονότων να εμφανισθούν στην Κεντρ. Ευρώπη βλ. Γερμανία, πιθανώς να κατευθύνει  και την βούληση της ΕΚΤ σε αυτό το μίγμα  της οικονομικής πολιτικής που στρέφεται.. 

Α. Στην άμεση χρηματοδότηση  ενεργειακών αναπτυξιακών έργων.
Β   Σε χρηματοδοτική ροή  προς την αμυντική βιομηχανία.

Όπως συνεπάγεται εξυπηρετείται το δίπτυχο ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ΠΟΛΕΜΟΣ.

Φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα αυτά τα δύο θα συνιστούν και την πολυδιαφημιζόμενη  ¨πραγματική οικονομία¨ στις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης.

Όμως όσο χρήμα και αν εκτυπώσουν όπως εικάζεται και όσο να ρίξουν τα επιτόκια, αν τους λείπουν οι ενεργειακές πηγές και η πρόσβαση τους σε αυτές δεν κάνουν απολύτως τίποτα.

Αν δεν υπήρχε ο πλεονέκτης τούρκος στο Ελληνικό Αιγαίο θα μπορούσαν να ¨στρέψουν¨ τα ενεργειακά αναπτυξιακά τους έργα στην Λεκάνη της Μεσογείου  γιατί γνωρίζουν ότι εκεί στον Βορρά δεν μπορούν να ζεσταθούν με αιολικά πάρκα και με πολωνικό λιθάνθρακα, αλλά ούτε μπορούν οι βαριές βιομηχανίες τους να λειτουργήσουν.

Άρα κάτι πρέπει να κάνουν γρήγορα  με τον ατίθασο Τούρκο γιατί τον μνημονιακό Έλληνα τον έχουν ήδη ¨υποθηκευμένο¨.

Ο Μέγας Ευρωπαϊκός Πόλεμος  είναι όπως φαίνεται προ των πυλών και για να ξεκινήσει αυτός χρειάζεται ¨ζεστό χρήμα¨ και ¨ζεστό αίμα¨.

Οι κανίβαλοι σήμερα δεν κυκλοφορούν στην ζούγκλα αλλά περιπατούν ανάμεσα μας και φορούν γραβάτες. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.