17 Απριλίου 2013

Οι 6000 φυγάδες απο τις Κυπριακές τράπεζες.

Γράφει ο Ομηρος Αλεξάνδρου

Tην «άκρη του νήματος» για την αναζήτηση των υπευθύνων και τον καταλογισμό των ευθυνών, όπου υπάρχουν, για την προνομιακή πληροφόρηση που ενδεχομένως υπήρξε ώστε κάποιοι να προλάβουν να βγάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτός Κύπρου, πριν από το «κούρεμα» των καταθέσεων, αποτελεί η απόρρητη λίστα των 6.000 ατόμων που έχει στα χέρια της ήδη η Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται 3.291 καταχωρίσεις (γιατί ο αριθμός των 6.000 αφορά και συνδικαιούχους των λογαριασμών και φυσικά πρόσωπα σε εταιρείες) από αναλήψεις που έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου και 132 στη Λαϊκή Τράπεζα, που αφορούν συνολικές αναλήψεις του αστρονομικού ποσού των 3 δισ. ευρώ μόνο στο διάστημα 1-15 Μαρτίου 2013.

Η μαζική αυτή απόσυρση καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες το κρίσιμο δεκαπενθήμερο έφερε πιο κοντά την κατάρρευση και οδήγησε σε μεγαλύτερο «κούρεμα» όσων καταθέσεων παρέμειναν στην Κύπρο.

Η λίστα την οποία αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» παραδόθηκε από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα κατόπιν αιτήματος της κυπριακής Βουλής και αναμένεται να παραδοθεί και στην Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει εάν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές και προνομιακή ενημέρωση σε επιχειρηματίες και καταθέτες, από ανθρώπους που λόγω της θέσης τους γνώριζαν για το «κούρεμα». Εδώ θα πρέπει για ακόμη μια φορά να αναδειχθεί ο αμαρτωλός ρόλος των κυπριακών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας που ποτέ δεν αποκαλύπτουν τα εγκλήματα του διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου. Θέλετε κάποια παραδείγματα: (α) Εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς επίσης στην φυγάδευση κεφαλαίων του οικογενειακού του περιβάλλοντος και των πελατών του γραφείου του στο εξωτερικό. (β) Παράνομες διαγραφές δανείων πολιτικών προσώπων και (γ) Η δημοσιοποίηση της πιο πάνω λίστας των φυγάδων, αποκαλύφθηκαν από τα Ελλαδικά ΜΜΕ.

Στη λίστα των offshoreεταιρειών δεν υπάρχει τέλος. Πρόκειται για δαιδαλώδες και τιτάνιο κατάλογο, φυσικών προσώπων και εταιρειών που φιγουράρουν μπροστά από αυτούς.

Περιλαμβάνονται σε αυτήν γνωστά πολιτικά στελέχη, από Κύπρο και Ελλάδα, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, Ρώσοι ολιγάρχες, μέχρι και στελέχη της Τράπεζας Κύπρου.

Όσο αφορά στην Ελλάδα, πρόκειται για δύο υπουργούς, της κυβέρνησης Καραμανλή, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα, κατά τη θητεία τους. Ένα μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, φαίνεται ότι έκανε ανάληψη ύψους 500.000 ευρώ, στις 12 Μαρτίου, για εταιρεία συμφερόντων Κύπριου επιχειρηματία, που ασχολείται με το real estate στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ο ίδιος , έκανε αναλήψεις από την Ελλάδα ύψους 1.000.000 και 198.000 ευρώ.

Τερματοφύλακας, υπό απόσυρση, έκανε ανάληψη 500.000, ενώ γόνος πλούσιας οικογένειας, με παρουσία στο μπάσκετ έβγαλε 743.546 ευρώ.

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ σήκωσε 400.000 ευρώ. Δύο στελέχη ελληνικής εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης είχαν κοινό λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου, από τον οποίο έβγαλαν 650.00 ευρώ.

Εταιρεία που δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και την Κύπρο σήκωσε 4.025.750 ευρώ και 4.266.600 ευρώ απέσυρε ελληνική εταιρεία τροφίμων.

Τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του λογαριασμού της εταιρείας A...D...International Ltd, από το λογαριασμό της οποίας, (στην Κύπρου) αποσύρθηκαν27.000.000 ευρώ στις 14 Μαρτίου, παραμένουν άγνωστα.

Δύο πρώην στελέχη από τράπεζα που το περιβάλλον του πρόεδρου Πούτιν, είχε κατηγορήσει ότι είχαν μεταφέρει στην Κύπρο 200.000.000 ευρώ, φαίνεται να έβγαλαν από τη χώρα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Μέτοχος κυπριακού νομικού γραφείου, ο οποίος είναι και μέτοχος της ίδιας εταιρείας είχε κάνει ακόμα δύο αναλήψεις 24.477.213ευρώ και 24.452.439ευρώ.

Από τη Ρωσία, η εταιρεία ενός από τους κορυφαίους Ρώσους επενδυτές, του Μαξίμ Νογκτόκοφ, στις 15 Μαρτίου αποσύρει από την Κύπρο το αστρονομικό ποσό του 1,975 δισεκατομμυρίων ρουβλίων. Μα σημειωθεί ότι ο Νογκτόκοφ, πέρυσι βρισκόταν στη λίστα Forbes με περιουσία 1,3 δισ. δολάρια.

Αυτός ο “αυτοδημιούργητος” Ρώσος επιχειρηματίας είναι ο πρώτος στη λίστα των Ρώσων .Ακόμα μία εταιρεία γνωστών συμφερόντων βγάζει, στις 5 Μαρτίου, από την Κύπρο 50 εκατ. δολάρια και ακόμα μία, ρωσικών συμφερόντων, στις 7 Μαρτίου, 105 εκατ. δολάρια.

Στη λίστα των Κυπρίων, των οποίων τα χρήματα έκαναν “φτερά” λίγο πριν το κούρεμα πρωτοστατεί η οικογένεια Αναστασιάδη. Η οικογένεια του Πρόεδρου έχει ήδη δώσει απαντήσεις και το “ελεύθερο” να εξεταστούν οι λογαριασμοί τους. Η κόρη του Προέδρου, Έλσα, έχει εξηγήσει ότι οι αναλήψεις που έγιναν από το δικηγορικό γραφείο της οικογένειάς την, ήταν από τις συνηθισμένες που γίνονται, για να καλυφθούν οι επιχειρηματικές ανάγκες. Τις ύποπτες συμπτώσεις που προκύπτουν έχει αναλάβει να εξετάσει Ερευνητική Επιτροπή.

Η εταιρεία Modisana Limited με διευθυντές τις εταιρείες Ledra Limited και Imperium Nominee Limited, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών παραπέμπουν στο δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη, με μετόχους τις Gemna Management Limited Imperium Nominees Limited, την τελευταία διευθύνει η κόρη του Πρόεδρου, Έλσα Αναστασιάδη.

 Η προεδρία δηλώνει ότι πρόκειται για συνηθισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες δικηγορικών γραφείων. Η κατάσταση ωστόσο περιπλέκεται, αφού στη δήλωση “πόθεν έσχες” πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει μερίσματα από αυτές.

 Στην εταιρεία Leda Fiduciaries Limited, η οποία δηλώνεται ως διευθυντής της Modisana Limited, δικηγόρος της οποίας είναι ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης, ο οποίος εκτός από την επαγγελματική σχέση που έχει με αυτές τις εταιρείες του Προέδρου, φέρεται να είναι εκπρόσωπος και άλλων εταιρειών που απέσυραν χρήματα εκτός Κύπρου, τις κρίσιμες ημέρες.

 Οι εταιρείες αυτές έβγαλαν από την Κύπρο 69.000.000 ρούβλια στις 6 και 14 Μαρτίου και μετά 43.517.000 ευρώ και 789.000.000 ρούβλια. Το ερώτημα τώρα που προκύπτει είναι πώς οι εταιρείες εκπρόσωπος των οποίων είναι ο κ.Βασιλειάδης φυγάδευσαν τις καταθέσεις τους , λίγες μέρες πριν το κούρεμα και αν αυτό έχει να κάνει με τον Πρόεδρο.Από την Modisanna Ltd βγήκαν 13.280.000 δολάρια και 10.930.000 ευρώ στις 6 και 15 Μαρτίου.

Η δεύτερη εταιρεία που συνδέεται με τον Πρόεδρο, Mabor co limited, από την 1η ως και τις 12 Μαρτίου, απέσυρε συνολικά από τις κυπριακές τράπεζες 22.432.000 δολάρια.

Τέλος, η εταιρεία Logicom Public Limited, στο ΔΣ της οποίας βρισκόταν ο Μιχάλης Σαρρής, πήρε από τις καταθέσεις της στην Κύπρο 3.249.989 ευρώ, στις 13 Μαρτίου. Ο ίδιος είχε παραιτηθεί από αυτήν, όπως και από τις άλλες εταιρείες στων οποίων το ΔΣ ήταν μέλος, όταν έγινε υπουργός, είτε μέσω επιστολών, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πιο πάνω εκροές κεφαλαίων ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής πληροφόρησης από το στενό περιβάλλον της πρώην κυβέρνησης Χριστόφια, της Κεντρικής Τράπεζας, των Δ.Σ των τραπεζών και κυρίως της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη που σαφέστατα και γνώριζε για το κούρεμα των καταθέσεων πολύ πιο πριν το Eurogroup στις 15/3/2013. Υπάρχει επίσης μείζον πολιτικό θέμα για τον Νίκο Χρύσανθου Αναστασιάδη (ΝΧΑ) και τεράστιες ευθύνες στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας γιατί κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήσαν κλειστές (15/3/2013-26/03/2013) φυγαδέφθησαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια καταθέσεις από Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εναπομείνασες καταθέσεις στις 26/3/2013 και όχι στις 15/3/2013 που είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα να υποστούν κούρεμα που θα ξεπεράσει το 60%.

Μπορεί ο ανεκδιήγητος πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ να φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την σημερινή άθλια οικονομική κατάσταση αλλά οι χειρισμοί του Προέδρου Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη από τότε που ανέλαβε την προεδρία ανέδειξαν για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια του και την παντελή έλλειψη πολιτικού ήθους που τον διακρίνει. Είναι για αυτό το λόγο που πιστεύω ότι πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου μια ομάδα σοφών που δεν ανήκει στο άθλιο κομματικό κατεστημένο πριν ξεχειλίσει η οργή του κόσμου και ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο. 


(Δείτε την λίστα ΕΔΩ)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.