23 Μαρτίου 2018

Τα ρέστα της θα παίξει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης*
Αν και προετοιμάζεται εδώ και καιρό για να προβάλλει -μέσω πολεμικών πλοίων, ερευνητικών σκαφών με τεχνολογία αιχμής και πλωτής πλατφόρμας- τις θέσεις της, η Τουρκία έκανε πράξη μέρος των απειλών που εκτόξευε ήδη από το 2011 μόνο όταν πληροφορήθηκε τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ευρήματα στον στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6. Οι θετικές προοπτικές και για άλλα κυπριακά οικόπεδα ενισχύονται από το ότι το εν λόγω ενεργειακό πεδίο προσιδιάζει στη γεωλογική δομή του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.
Τί, όμως επιδιώκει η Άγκυρα και πως αναμένεται να κινηθεί στο μέλλον; Ο στόχος της Τουρκίας -μέσω της διατήρησης της έντασης και των συνεχών εκβιασμών- είναι διττός: Πρώτον, να πιέσει τη Λευκωσία ώστε να δεχθεί τη συνδιαχείριση του ενεργειακού της πλούτου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα (ως κίνηση καλής θέλησης, χωρίς να έχει προηγηθεί η λύση του Κυπριακού). Δεύτερον, να αποκτήσει η ίδια απευθείας λόγο στις περιφερειακές διεργασίες. Σε τακτικό επίπεδο, η τουρκική ηγεσία προκρίνει την πρόκληση αναταράξεων, θέλοντας να μετατραπεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

Έτσι, ισχυρίζεται ότι μέρος του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ εφάπτεται της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, προδιαθέτοντας για την εξής παραδοξότητα: να τρυπάει σε ένα κομμάτι αυτού η κοινοπραξία TOTAL-ENI που έχει λάβει την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και λίγο πιο πάνω να έχει εγκατασταθεί και να τρυπάει το τουρκικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο Deepsea Metro II. Από την έκβαση αυτής της υπόθεσης θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, τουλάχιστον της Κύπρου.
Η εργαλειοποίηση των Τουρκοκυπρίων.


Εξαιτίας των αντιφάσεων της Άγκυρας δυσκολεύει, όμως, η θέση των Τουρκοκυπρίων. Κι αυτό γιατί αν οι τελευταίοι υιοθετήσουν τη θεώρηση της πρώτης για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων, η ΑΟΖ της Μεγαλονήσου μειώνεται σχεδόν κατά 80%, άρα χάνουν και αυτοί. Είναι, άραγε, προς το συμφέρον τους η εργαλειοποίησή τους από την Τουρκία; Ή εφόσον προέκυπτε λύση του Κυπριακού, θα αποδεχόταν η τουρκοκυπριακή κοινότητα την απόπειρα μπλοκαρίσματος συγκεκριμένων διαδρομών προς την Ευρώπη, που επιδιώκει η Άγκυρα;

Ή όλες αυτές οι απειλές από μεριάς της θα κοπάσουν εφόσον κατοχυρώσει τις θέσεις της, διασφαλίζοντας όχι μόνο μέρος των φυσικών πόρων της περιοχής για την εγχώρια αγορά της, αλλά και τη μετεξέλιξή της σε κόμβο διάθεσης; Προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να ματαιωθούν πρότζεκτς αντίθετα με τα συμφέροντά της και αυτό επιχειρεί μέσα από την πρόκληση επιλεκτικής (ως προς τα σημεία, τον χρόνο και τις εταιρείες) έντασης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, η Τουρκία θα παίξει τα ρέστα της στην ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αδυνατεί να συγκαθορίσει έστω τις εξελίξεις. Η απάντηση στους σχεδιασμούς της, όχι για να μείνει εκτός νυμφώνος -αυτό θα ήταν στρατηγικό λάθος- αλλά ώστε να μην υπαγορεύσει δια της πλαγίας τους κανόνες του παιχνιδιού, είναι συγκεκριμένη: οι δυνητικοί περιφερειακοί παραγωγοί από κοινού με την ΕΕ και τις ΗΠΑ οφείλουν να εργαστούν αποτελεσματικά, ώστε η ανατολική Μεσόγειος να καταστεί ανεμπόδιστα συμπληρωματική πηγή προμήθειας για την ευρωπαϊκή αγορά.

Σημειωτέον ότι σε προηγούμενες ερευνητικές δραστηριότητες ο Ερντογάν στάθμισε τα δεδομένα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του τα προειδοποιητικά μηνύματα (π.χ. από τη Γαλλία τον περασμένο Ιούλιο). Κινήθηκε, ωστόσο, δυναμικότερα όπου διαπίστωσε αδυναμία, αναστέλλοντας τη γεώτρηση της ENI στο οικόπεδο 3.

*Διδάκτωρ. Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκλέχθηκε Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College της Οξφόρδης (2007-2009). Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών. Ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) της Οξφόρδης (2008-2010). Διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας για την ενεργειακή διπλωματία (2013-2015). Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού. Συγγραφέας των βιβλίων «Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) και «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).
 
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.