17 Σεπτεμβρίου 2017

Άρματα μάχης και νέος φορητός οπλισμός για την ΕΦ! - Μετά από 15 χρόνια η Κύπρος επανεξοπλίζεται

Νέα άρματα μάχης, σύγχρονα συστήματα πυροβολικού και νέο φορητό οπλισμό θέλει να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία μετά από 10 και πλέον χρόνια εξοπλιστικής απραξίας κάνει στροφή προς την πραγματικότητα. 

Για πάνω από δέκα χρόνια η Εθνική Φρουρά παρέμενε χωρίς το παραμικρό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Τα κονδύλια για την άμυνα ουσιαστικά έφτασαν ένα βήμα πριν την ολική «εξαφάνιση» με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιχειρησιακή της υπόσταση.

 Πιο συγκεκριμένα το 2014 οι συνολικές αμυντικές δαπάνες κινήθηκαν στα 318.955.346 €, το 2015 στα 318.955.000 €, το 2016 στα 319 εκατ. € και τα 2017 στα 352 εκατ. € αύξηση κατά 33% σε σχέση με το 2016.

Η αύξηση αυτή για το 2017 δεν οφειλόταν  στην υλοποίηση κάποιου εξοπλιστικού προγράμματος, αλλά εξαιτίας της πρόσληψης 3.000 Συμβασιούχων Οπλιτών, ανάγκη που προήλθε από τα κενά που δημιουργήθηκαν από την αντίστοιχη μείωση της θητείας. 

Από τα ποσά αυτά για τους εξοπλισμούς  το 2015  διατέθηκαν 69.323.237 €, το 2016  72 εκατ. αλλά το 2017 έπεσαν θεαματικά πιο κάτω στα 65 εκατ. € ενώ για το 2018 το ποσό που προβλέπεται ανέρχεται στα μόλις 56 εκατ. €.

Τώρα και μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το κυπριακό και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία στρέφεται στην ανάγκη των εξοπλισμών, ως ανάγκη Εθνικής επιβίωσης, απομακρύνοντας εαυτό από τις ψευδαισθήσεις που είχε  στο παρελθόν. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου ήδη το ΓΕΕΦ βρίσκεται στο στάδιο καταρτισμού ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο θα ακουμπά στη «πραγματικότητα» αυτή τη φορά.

Έτσι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται το 2020, έχει αρχίσει η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και αλλαγών στη δομή της ΕΦ, με την πρόσληψη των ΣΥΟΠ και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.

Μια σημαντική αλλαγή είναι η σταδιακή αντικατάσταση του φορητού οπλισμού της ΕΦ με την απόσυρση των G3 (7,62 mm) και την αγορά βρετανικών όπλων και ισραηλινής όπλων. 

Τα δύο νέα φορητά όπλα που θα εξοπλίσουν μονάδες της Εθνικής Φρουράς είναι το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή της Βρετανικής εταιρείας Accuracy International σε διαμέτρημα 0,50 της ίντσας, με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία, καθώς και το ισραηλινό Tavor, της εταιρείας IWA (Israeli Weapon Industries), όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά διαμετρήματα, αλλά θα υιοθετηθεί  αυτό του ΝΑΤΟ των 5.56×45. 

Εκτός από το όπλο ελεύθερου σκοπευτή θα αγοραστούν επίσης και άλλα τυφέκια μάχης από την βρετανική εταιρεία, οπλοβομβιδοβόλα κ.λπ

Όπως αναφέρει στρατιωτική πηγή στον «Πολίτη»  έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανανέωσης του φορητού οπλισμού με πρώτες τις ειδικές δυνάμεις (Καταδρομές, ΟΥΚ κ.λπ.). Επίσης τον φορητό οπλισμό θα αλλάξουν και κάποιες επιλεγμένες μονάδες του πεζικού. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες μονάδες, ώστε να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό τα όπλα G3. 

Και άρματα μάχης!

Η ΕΦ επίσης βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης του αρματικού δυναμικού με νέα άρματα μάχης αλλά και πυροβόλων διαφόρων διαμετρημάτων.

Σε υπηρεσία, βεβαίως, παραμένει ο κύριος κορμός των τεθωρακισμένων που είναι τα ρωσικά Τ-80 και θεωρούνται μέχρι σήμερα ως ιδιαιτέρως αξιόπιστα και αποτελεσματικά, επομένως πιθανότερη αγορά θα έχει ως στόχο την αντικατάσταση των 50 περίπου AMX-30 που εξακολουθούν να υπηρετούν με την ΕΔ.

Βέβαια ακόμη είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για υποψήφια άρματα αλλά στα 40 άρματα που έχει θέσει ως στόχο να αγοράσει η ΕΦ  είναι σίγουρο πως θα περιλαμβάνεται ως υποψήφιο κάποιο παράγωγο του ρωσικού T-90S ή ενδεχομένως εάν δεν επιλεγεί η απόκτηση νεου άρματος μεταχειρσμένα T-80. 

Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, θα γίνει αξιολόγηση του συνόλου του υλικού της ΕΦ στον στρατό ξηράς και θα καταγραφούν οι ανάγκες, που αυτό σημαίνει είτε εκσυγχρονισμός κάποιων οπλικών συστημάτων είτε αγορά νέων όπου και αν επιβάλλεται και βεβαίως αν το επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους. 

Τα νέα σκάφη της ΕΦ 

Η Ναυτική Διοίκηση της ΕΦ πρόκειται να παραλάβει το πρώτο Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης. Τοσκάφος καθελκύστηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου  στη Χάιφα του Ισραήλ, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Israel Shipyards Ltd.

Δεν είναι όμως μόνο το συγκεκριμένο σκάφος. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΕΦ  «αναμένεται εντός του έτους, με βάση το προγραμματισμό η ολοκλήρωση ακόμα δύο διαγωνισμών που αφορούν στην αγορά άλλων δύο πλοίων ανοιχτής θαλάσσης και δύο ταχύπλοων σκαφών για τις ακτές». 

Με βάση όμως αναφορές κυπριακών μέσων ενημέρωσης, το ΠΑΘ, που χαρακτηρίζεται ως τύπου Saar 62, διαθέτει ολοκληρωμένο εξοπλισμό αποτελούμενο από συστήματα επιτήρησης και εντοπισμού - ιχνηλάτησης ναυτικών, εναέριων και χερσαίων στόχων καθώς και πρόβλεψη εγκατάστασης συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων. 

Πάντως από φωτογραφίες διακρίνεται ότι το ΠΑΘ διαθέτει πρωραίο τηλεχειριζόμενο, σταθεροποιούμενο σταθμό οπλισμού Typhoon, κατασκευής της ισραηλινής Rafael με πυροβόλο διαμετρήματος 25 χλστ. 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.