24 Απριλίου 2018

Stratfor: Γιατί κήρυξε πρόωρα εκλογές ο Ερντογάν

Δοκιμασία-κλειδί για το AKP του Ερντογάν χαρακτηρίζει το Stratfor τις πρόωρες εκλογές. Η επιδείνωση της οικονομίας και η ανάδυση αντιπολιτευτικών κομμάτων. Οι υπερεξουσίες του προέδρου.

Στις 18 Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τις 24 Ιουνίου –σχεδόν ενάμισι χρόνο νωρίτερα από το αρχικώς προγραμματισμένο. Η απόφαση έρχεται μετά από διαβούλευση μεταξύ του κ. Ερντογάν και του πολιτικού συμμάχου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος.

Μια ημέρα πριν την ανακοίνωση του κ. Ερντογάν, ο κ. Μπαχτσελί είχε ζητήσει να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου του 2019. Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μια δοκιμασία-κλειδί για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν, που παρά το ότι έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο αντιμετωπίζει προκλήσεις που θα μπορούσαν να διαβρώσουν τη δημοφιλία του.

Όταν, για παράδειγμα, στα τέλη του 2017 αναδύθηκε το κόμμα της αντιπολίτευσηςIyi Parti (το Καλό Κόμμα), τράβηξε δυσαρεστημένα μέλη από τις τάξεις τόσο του κυβερνώντος AKP, όσο και του Εθνικιστικού Κινήματος.

Η αυξανόμενη δημοφιλία του Iyi Parti έχει αρχίσει να αποτελεί μεγαλύτερη απειλήκαι για τα δυο κόμματα, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να «δείχνουν» μάχη στήθος με στήθος με το AKP σε μια ενδεχόμενη προεδρική εκλογή. Στην πίεση αυτή έρχεται να προστεθεί η μουντή εικόνα της τουρκικής οικονομίας που η κυβέρνηση φοβάται πως μπορεί να επιδεινωθεί. Αν και το ΑΕΠ της Τουρκίας συνεχίζει να αυξάνεται, το εταιρικό χρέος και ο πληθωρισμός έχουν επίσης αυξηθεί, καθιστώντας την οικονομία της χώρας ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια σειρά παγκόσμιους παράγοντες.

Καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση για οικονομική σταθερότητα τους επόμενους μήνες, το AKP επιζητεί να κεφαλαιοποιήσει το σημερινό επίπεδο στήριξής του. Τους τελευταίους μήνες, ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών στην Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, ενέργεια που αποδείχθηκε δημοφιλής στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η κεφαλαιοποίηση αυτής της ανόδου στην προτίμηση της κοινής γνώμης θα μπορούσε να αποτελέσει μια τεράστια επιβράβευση για τον Ερντογάν αν κερδίσει στις πρόωρες εκλογές, καθώς οι αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας που εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα του Απριλίου 2017 θα τεθούν σε εφαρμογή μετά της επόμενες εκλογές της Τουρκίας. Μετά την κάλπη, η θέση του πρωθυπουργού θα εξαλειφθεί και οι εξουσίες του προέδρου θα διευρυνθούν σημαντικά.

Ασχέτως του ποιος θα τις κερδίσει, οι ίδιες οι εκλογές θα φέρουν μια θεμελιώδη μεταβολή στη δομή της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό το μεγάλο στοίχημα θα κάνει το κλίμα στο εσωτερικό ιδιαίτερα τεταμένο και θα προκαλέσει αντιδράσεις από κόμματα που λειτουργούν ως ένα είδος φιλοκυβερνητικής αντιπολίτευσης εντός της Τουρκίας, περιλαμβανομένου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και των νέων αντιπολιτευτικών ομάδων όπως το Iyi Parti.

Αν ο κ. Ερντογάν και το AKP βγουν νικητές για μια ακόμα φορά, τότε οι ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνουν ακόμα πιο τεταμένες. Άλλωστε, η κριτική της ΕΕ αφορούσε και στο πώς ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε την αυξανόμενη εξουσία του και, μετά τις εκλογές, το αξίωμα που τώρα κατέχει πράγματι θα αποκτήσει μεγαλύτερες εξουσίες. 

Euro2day.gr 
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.