21 Φεβρουαρίου 2018

Αρθρα του Νίκου Λυγερού για το Σκοπιανό

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο

Το Σκοπιανό δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετίζεται άμεσα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Λόγω της ύπαρξης του τελευταίου δεν μπορεί μια χώρα που είναι μόνο υποψήφια σε αυτή την υπερδομή να καταπατά τα δικαιώματα ενός κράτους μέλους από το 1981. Τα Σκόπια είναι μια χώρα υποψήφια που δεν έχει ανοίξει κανένα από τα 35 κεφάλαια της ενταξιακής πορείας. Κατά συνέπεια με ποια δικαιώματα θα μπορούσε να υπερισχύσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου; Επίσης η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τεράστια σημασία στον πολιτισμό και στην ιστορία και γι' αυτό τον λόγο κάθε σύμβολό της έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο: η σημαία, ο ύμνος, το ευρώ. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο επέλεξε την Ευρώπη ως αντιπροσωπευτικό σύμβολο της υπερδομής της. 

Τα Σκόπια είχαν προσπαθήσει να καπηλευτούν πριν χρόνια τον ήλιο της Βεργίνας αλλά μάταια και τελικά αναγκάστηκαν ν' αλλάξουν τη σημαία τους. Έχουν ενταχθεί στον Ο.Η.Ε με την ονομασία FYROM το 1993 και στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με το ίδιο όνομα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης λύσης και η αδιαλλαξία των Σκοπίων που δεν επέλεξαν ακόμα ένα όνομα που να σέβεται την ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης οι επιλογές που προτείνουν τα Σκόπια δεν σέβονται ούτε τις αλβανικές και βουλγαρικές μειονότητες που ζουν στη χώρα τους.

Έτσι έχουμε ένα ακραίο παράδειγμα μη σεβασμού των αρχών του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει κατανοητό σε όλους τους Ευρωπαίους ότι οι απαιτήσεις των Σκοπίων δεν είναι μόνο παράλογες σε ιστορικό επίπεδο αλλά δεν έχουν και τις προδιαγραφές μιας χώρας που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει ενωμένοι ν' αντισταθούμε σε μια παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας για να μπορέσει ο σκοπιανός λαός να απελευθερωθεί από μια εξουσία που είναι ακραία και παράλογη.

πηγή 

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τέτοιον Υπεξ

Όλο και πιο ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τέτοιον Υπεξ. Έτσι σιγά σιγά η κυβέρνηση που δεν θέλει να πέσει λόγω Σκοπιανού, έχει αρχίσει να διαφοροποιεί τη θέση της σε σχέση με τις δηλώσεις του Υπεξ διότι διαφαίνεται το πολιτικό κόστος. Ο Υπεξ θεωρεί ότι έχει μια αποστολή που δεν του έχει αναθέσει κανένας και από μόνος του παίρνει πρωτοβουλίες για το Σκοπιανό. Θέλει να ολοκληρώσει το γύρο του για να μην υποστεί πολιτικό κόστος για την αρχική δίχως να βλέπει ότι το θέμα είναι το τελικό. Κάθε κίνηση που διορθώνει το θέμα είναι καλή. Κι αφού δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος, είναι η κυβέρνηση που θα πάρει την απόφαση του αποκλεισμού για να συνεχίσει το πολιτικό της έργο. 

Επίσης το γεγονός ότι και η Βουλγαρία εκφράστηκε ενάντια στις επιλογές που προτάθηκαν στις διαπραγματεύσεις. Βλέπουμε λοιπόν ότι το θέμα χειροτερεύει κι ότι δεν πάει προς μια ορθολογική επίλυση. Αν θέλουν τα Σκόπια να ξεπεράσουν τα προβλήματα της ονομασίας δεν είναι ανάγκη να κάνουν διαπραγματεύσεις με τον Υπεξ της Ελλάδας αφού δεν αντιπροσωπεύει τη θέληση του ελληνικού λαού και όποια συμφωνία και να γίνει δεν θα είναι ούτε ορθολογική ούτε σωστή. Το γεγονός ότι το αλβανικό στοιχείο δεν εκφράστηκε θετικά κι ότι θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε αρνητική ονομασία, δείχνει πόσο πρέπει να εξελιχθούν και οι πολιτικοί της ιδεολογίας. Εδώ η επιλογή τώρα γίνεται μεταξύ Ελληνισμού και Αριστερισμού. Όμως ξέρουμε ότι η Ελλάδα και ο λαός της έχουν προτεραιότητα για εθνικά και ιστορικά θέματα. Ας πάρουμε λοιπόν τα μέτρα μας για να μην εξελιχθεί το πρόβλημα. 

πηγή

Τα Σκόπια δεν πρέπει να γίνουν Σερβία

Τώρα όλο και περισσότεροι είναι οι αναλυτές που αντιλαμβάνονται ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να γίνουν Σερβία. Δεν είναι μόνο το θέμα της απόσχισης του Μαυροβουνίου που έφυγε με την πρόσβαση στην θάλασσα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει πια ΑΟΖ η Σερβία, που απασχολεί τους αναλυτές. Το πιο κρίσιμο πρόβλημα παραμένει η εμφάνιση του Κοσσυφοπεδίου και την εμπόλεμη κατάσταση που προκάλεσε στην συνέχεια. Διότι κανείς δεν θέλει να δει ένα δεύτερο Κοσσυφοπέδιο στην περιοχή και ειδικά τόσο κοντά από την Αλβανία. Διότι και οι δυο προβληματικές περιοχές λόγω του πληθυσμού αλβανικής καταγωγής βρίσκονται στα σύνορα με την Αλβανία. 

Έτσι το αρνητικό παράδειγμα της σημερινής κατάστασης στη Σερβία, δεν είναι ανάγκη να επαναληφθεί. Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε μόνο και μόνο όταν η νέα μορφή της Γιουγκοσλαβίας και όχι η παλιά που είχε καταρρεύσει το 1991, αποφάσισε να ονομαστεί Σερβία χωρίς να σεβαστεί τα δικαιώματα των Μαυροβούνιων και των Αλβανών που υπήρχαν στην χώρα. 

Έτσι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο σε στρατηγικό επίπεδο ακόμα κι αν δεν είχε γίνει αντιληπτό στους πολιτικούς και στους διαπραγματευτές βέβαια. Τώρα βλέπουμε και πάλι ότι οι πολιτικοί δεν δίνουν τα πρέποντα δικαιώματα στην αλβανική κοινότητα ενώ αυτή βρίσκεται στην ίδια περιοχή με συμπαγή τρόπο. Αυτός ο λόγος δημιουργεί απαιτήσεις για όλη τη χώρα και τη σταθερότητα της. Έτσι με ονομασία που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει στα Βαλκάνια. Ας θυμηθούμε λοιπόν το παράδειγμα της Σερβίας κι ας το αποφύγουμε.

πηγή  

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού για την αξία των Διαπόντιων Νησιών στην εκπομπή "Πρώτο Βήμα" με την Ηρώ Λέλα. StartTV 21/02/2018  ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Xanthi Channel με τον Ι. Καμαρίδη, 21/02/2018 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.