24 Φεβρουαρίου 2018

Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Δερβιτσάνης.

E:\scan\New 2\Νεοτερα\Νεοτερα\Νεοτερα\IMG_9036.jpg
Με χαρά και συγκίνηση δημοσιεύουμε ένα εκπληκτικό φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιστορική Ελληνική Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Δερβιτσάνης που βρίσκεται στην μαρτυρική Βόρειο Ηπειρό μας, από τον καλό μας φίλο
Γιάννη Κατσέα

Το συνοδευτικό κείμενο προέρχεται από ΕΔΩ

Η Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Ασωμάτων) Δερβιτσάνης βρίσκεται στα Δυτικά των «Ακροκεραύνιων» Όρεων (Κεραύνιων) στη λεγόμενη θέση «Ζιάγκα» [1]. Το Καθολικό είναι ρυθμού Σταυροειδές μετά τρούλου, πράγμα που μαρτυρεί και το έτος ανέγερσης της Μονής. Δηλαδή στις αρχές του 16ου αιώνα.[2](1500).

E:\scan\New 2\Νεοτερα\Νεοτερα\Νεοτερα\IMG_9042.jpg
Ο Ναός είναι κτισμένος με πέτρα, ενώ ο νάρθηκας είναι διώροφος. Συγκεκριμένα στον πάνω όροφο του νάρθηκα βρίσκεται ένα μικρό δωματιάκι το οποίο επικοινωνούσε με τον κάτω μέρος διαμέσου μίας σκάλας, η οποία ξεκινούσε από πέτρα και κατέληγε σε ξύλο.Η οικοδομική διαφορά που παρατηρείται μεταξύ του νάρθηκα και του καθολικού εξηγείται με την μετέπειτα προσθήκη του νάρθηκα στο υπόλοιπο οικοδόμημα.

Η Μονή Ασωμάτων εκείνη την εποχή υπάγονταν στη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, η οποία είχε έδρα το χωριό Επισκοπή της Κάτω Δερόπολης και αποτελούσε τμήμα της Βυζαντινής της Δέρβης.[3] Πρώτα κτίστηκε ο Ναός και αργότερα το υπόλοιπο Μοναστηριακό συγκρότημα.

Μπαίνοντας στην Μονή το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η τοιχογραφία των Ταξιαρχών η οποία βρίσκεται πάνω απ’ την πόρτα που οδηγεί στο καθολικό. Όλος ο ναός είναι εξολοκλήρου αγιογραφημένος.

Στα πλαϊνά του καθολικού όλες οι αγιογραφίες έχουν γίνει από δωρεές πιστών, κάποιες είναι πάρα πολύ παλιές και άλλες είναι γύρω στη δεκαετία του 50’.Όσων αφορά το τέμπλο, είναι λυτό ξυλόγλυπτο με ζωγραφισμένα βυζαντινά σχέδια. Οι εικόνες του τέμπλου ήταν όλες Αγιογραφημένες σε λαμαρίνα (τσίγκο). Πηγαίνοντας προς το ιερό βλέπει κανείς στον τοίχο Αγιογραφίες από αναπαραστάσεις της επίγειας ζωής του Χριστού.

Σήμερα ύστερα από ανακαίνιση του Ι. Ν. Π. Ταξιαρχών έχουν καθαριστεί και επιδιορθωθεί όλες οι τοιχογραφίες.

E:\scan\New 2\Νεοτερα\Νεοτερα\Νεοτερα\IMG_9052.jpg
Βγαίνοντας προς τα έξω και στα Ανατολικά της Μονής, αντικρίζει κανείς ένα μεγάλο Μοναστηριακό συγκρότημα που αποτελούνταν απ’ τα μαγειρεία στα οποία υπήρχε και ξυλόφουρνος, και δύο μεγάλα δωμάτια τα οποία εξυπηρετούσαν τους μοναχούς.

Στο ανατολικό μέρος της Μονής βρισκόταν οι κοιτώνες κάτω απ’ τους οποίους υπήρχε η στέρνα αλλά και οι στάβλοι των ζώων. Δεξιά και πάνω απ’ την εξωτερική είσοδο του Μοναστηριού υπήρχαν οι λαχανόκηποι στους οποίους γινόταν διάφορες καλλιέργειες κηπευτικών. Στα αριστερά και κάτω του Ναού βρισκόταν δύο μεγάλα κυπαρίσσια πλάι στα οποία ήταν οι τάφοι των μοναχών (σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων).

E:\scan\New 2\Νεοτερα\Νεοτερα\Νεοτερα\IMG_9037.jpg
Όσων αφορά τους πρώτους μοναχούς που εγκαταστάθηκαν στη Μονή δεν έχουμε στοιχεία. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το Μοναστήρι έμεινε ακατοίκητο και κατά τη διάρκεια του αθεϊστικού κομμουνιστικό καθεστώτος εγκαταστάθηκαν δύο μοναχές (Κασσιανή και Πελαγία Κώττη) με καταγωγή απ’ το χωριό της Σωπικής Πωγωνίου. Οι συγκεκριμένες εκδιώχθηκαν απ’ το καθεστώς από την Μονή Ραβενίων[4] το 1966 και λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν στο Μοναστήρι μας μέχρι το 1982 έτος κατά το οποίο κοιμήθηκε και η τελευταία μοναχή (Πελαγία). Μέχρι τότε όλο το Μοναστηριακό συγκρότημα διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση απ’ τις μοναχές αυτές, εκτός από τα βιβλία της Μονής τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες Δερβιτσιωτών ήταν από την Κων/πολη και κατασχέθηκαν από ντόπιους καθεστωτικούς[5].

E:\scan\New 2\Νεοτερα\Νεοτερα\Νεοτερα\IMG_9050.jpg
Απ’ το 1990 και μετά άρχισε σιγά- σιγά να εγκαταλείπεται η Μονή αφού πολλοί Δερβιτσιώτες ξενιτεύτηκαν στην Ελλάδα και τότε όλα γκρεμίστηκαν. Τα τελευταία τρία χρόνια έγινε πλήρης συντήρηση και ανακαίνιση προβληματικών σημείων του Ναού από ειδικό συνεργείο, πράγμα που απέτρεψε τον κίνδυνο για ανεπανόρθωτες ζημιές. Ελπίζουμε πως η συγκεκριμένη κίνηση θα γίνει και για τα υπόλοιπα κτίρια του Μοναστηριού. Θα πρέπει όλοι μας να δουλέψουμε συλλογικά για να επαναφέρουμε αυτό το στολίδι του χωριού μας στην προηγούμενη άρτια κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

E:\scan\New 2\Νεοτερα\Νεοτερα\Νεοτερα\IMG_9041.jpg
Η Ι. Μ. Π. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ (ΠΑΣΧΑ)

Παραπομπές
[1] ΤΟΠΟΝΥΜΙΟ ΔΕΡΒIΤΣΑΝΗΣ (Βλ. «Η ΔΕΡΒIΤΣΑΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΔΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ» Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

[2] ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΌ ΤΟ 1080 Μ. Χ 

[3] ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΠΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ (1100). ΩΣΤΟΣΟ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ. 

[4] ΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ-ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΩΝ ΑΠ’ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝIΣΤΗΚΕ. ΑΥΤΟ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΑΝΗΚΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΕΛΙΑ.

[5] ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑΚΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΠΛΑΪ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ (ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ). 

E:\scan\New 2\Νεοτερα\Νεοτερα\Νεοτερα\IMG_9045.jpg
πηγή κειμένου 
Φωτογραφίες Γιάννης Κατσέας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.