17 Ιανουαρίου 2018

Απορίες για τα Σκόπια και τα άλλα τεχνητά κράτη στα Βαλκάνια

Το επιχείρημα της ανάμιξης των ΗΠΑ στις βαλκανικές υποθέσεις είναι η ενίσχυση μιας αμυντικής γραμμής, ικανής για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.

Όταν υπάρχουν καταστάσεις με συνεχή προβλήματα, όπως αυτές μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, έρχεται στο νου αυθορμήτως το ερώτημα: Αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα σχέδιά τους σκοπεύουν στην ειρήνευση της περιοχής, κάνουν λάθος και έρχονται αντίθετα αποτελέσματα, ή μήπως στην πραγματικότητα σχεδιάζουν την διαρκή αναταραχή, ώστε να διατηρούν συνεχώς τον έλεγχο;

Αυτοί που σχεδίασαν, φερ’ ειπείν, την ίδρυση του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με τρεις κοινότητες, διαφορετικής εθνότητας και θρησκεύματος η κάθε μία [Βόσνιοι μουσουλμάνοι, Κροάτες καθολικοί, Σέρβοι ορθόδοξοι], με γνωστές συγκρούσεις μεταξύ τους, στ’ αλήθεια πίστευαν ότι αυτό το κράτος μπορεί να επιβιώσει; Και γιατί μετά από 23 χρόνια εξακολουθεί να διατηρείται με την παρουσία πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ;

Τα ίδια και χειρότερα με το τεχνητό κατασκεύασμα των Σκοπίων. Ο πραγματικός τους στόχος είναι απλώς η δημιουργία μια κοινότητας αλλοφύλων και αλλοθρήσκων; Τότε γιατί τα νατοϊκά στρατεύματα στην εκστρατεία κατά της Σερβίας είχαν χάρτες της "Αιγαιακής Μακεδονίας"; Και γιατί δεν επεμβαίνουν στους υπαλλήλους τους πολιτικούς, όσοι κάνουν λόγο για προσπάθειες επιβολής της ειρήνης, να αποσύρουν τις εδαφικές τους διεκδικήσεις; [Το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία].

Το κύριο επιχείρημα της εμφανούς ανάμιξης των ΗΠΑ στις βαλκανικές υποθέσεις είναι η ενίσχυση μιας αμυντικής γραμμής, ικανής να αποκρούσει τις επιθέσεις της Ρωσίας. Σε ένα παλαιότερο άρθρο του στην "Καθημερινή", ο Κωνσταντίνος Φίλης υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον μάλλον υπερτιμά τη ρωσική παρουσία (πιθανόν στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο) και υποτιμά την αντίστοιχη κινεζική, που συν τω χρόνω γίνεται αξιοπρόσεκτη.

Mέσω της αναβίωσης του "Δρόμου του Μεταξιού" -που όπως έχω σημειώσει είναι ο αντίστροφος "Δρόμος του ΝΑΤΟ", προς το Θιβέτ- το Πεκίνο αναμένεται να εδραιώσει τα οικονομικά ερείσματά του στην περιοχή, τα οποία ήδη αναπτύσσονται με την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων αλλά και έργων σε επιπλέον υποδομές.

Ε.Ε. και ΗΠΑ φαίνεται ότι περισσότερο ενδιαφέρονται για τον μετριασμό της ρωσικής ανάμειξης. Η ανεμπόδιστη εγκατάσταση πυρήνων τζιχαντιστικής τρομοκρατίας συντελούν σ’ αυτήν άμυνα έναντι της Ρωσίας. Όμως, ταυτοχρόνως αποτελούν συνεχή πηγή ανωμαλίας, εξυπηρετώντας οι τζιχαντιστές και δικά τους ιδεοληπτικά συμφέροντα.

Την ανησυχία τους εκδηλώνουν κυρίως οι Σέρβοι, που γνωρίζουν την καχυποψία με την οποία τους αντιμετωπίζει η Δύση, με την παράλληλη υποστήριξη του αλβανικού στοιχείου, με αποτέλεσμα να στρέφονται προς την Ρωσία. Η οποία Ρωσία, προφανώς και με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψει να ξαναβομβαρδιστεί η Σερβία, και να χάσει την μόνη χώρα που της απέμεινε.

Υπήρξε δημοσίευμα της σερβικής "Blic", που μετέφερε στα ελληνικά ο Εχέδωρος, όπου αναφέρεται πως οι έξι γειτνιάζουσες χώρες (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Αλβανία, Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο) αποτελούν μια πηγή αστάθειας στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος εθνικισμός που είναι πιο επικίνδυνος από το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Αυτό ακριβώς αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης της Βουλής των Λόρδων "Το Ηνωμένο Βασίλειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων". Αναγράφεται μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του ’90 είναι μια "ειρήνη χωρίς συμφιλίωση". Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τις αιτίες και τη φύση της βίας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία αφού όλες οι εθνοτικές ομάδες θεωρούν τους εαυτούς τους ως θύματα και όχι πρωταγωνιστές της βίας.

Ο λόρδος Πάντι Ασντόουν (πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος στη Β-Ε), βλέπει τα Δυτικά Βαλκάνια ως μια περιοχή με "ημιτελείς πολέμους". Η Έκθεση αναφέρει ότι ο ακραίος εθνικισμός είναι επικίνδυνος επειδή «οι εθνικιστές στα Βαλκάνια κρατούν σκληρή γραμμή για τα σύνορα που καθιερώθηκαν από τους πολέμους της δεκαετίας του ’90 και μετά, και δεν θα θεωρούν απαραβίαστα».

Επισημαίνεται στην έκθεση και ο νέο-Οθωμανισμός της Τουρκίας, για την οποία πιστεύεται ότι θέλει να ελέγξει τις βαλκανικές σκέψεις και μάλιστα κάνει την παρουσία της με τον "ήσυχο εξισλαμισμό" σε ορισμένες κοινότητες, οι οποίες «ανησυχούν ιδιαίτερα για τον μη ισλαμικό πληθυσμό που αντιτίθενται στη συμφιλίωση στην περιοχή».

Είναι απορίας άξιον, πως είναι δυνατόν να υποστηρίζεται πως όλες οι "συστάσεις", μεταξύ των οποίων και η απαίτηση να υποχωρήσουμε και άλλο στο ζήτημα των Σκοπίων, θα φέρουν ειρήνη.

Μακεδών 
Voria 
το είδαμε ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.