20 Ιανουαρίου 2018

Θεοφιλέστατε ευχαριστώ!

Γράφει ο ΠαπαΗλίας Υφαντής

«Ο άνθρωπος, λέει ο Ντοστογιέφσκι, είναι ζώο αχάριστο». Και θυμήθηκα το απόφθεγμα αυτό καθώς παραμονές της Πρωτοχρονιάς ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ευρίπου, αείμνηστος π. Βασίλειος Παναγιωτακόπουλος, πορεύθηκε το δρόμο της αιωνιότητας. Τον οποίο ιδιαίτερα ευχαριστώ, επειδή με λύτρωσε απ’ την κόλαση της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας.

Και επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν τα συμβαίνοντα στο χώρο της δεσποτοκρατίας ας μου επιτραπεί να πω σχετικά κάποια περισσότερα πράγματα: Τοποθετήθηκα ως νεοδιόριστος εφημέριος (1965) στο Αιτωλικό, όπου η μόνιμη εγκατάστασή μου ήταν αδύνατη, δεδομένου ότι η πρεσβυτέρα μου εργαζόταν στο Αγρίνιο. Γεγονός που σήμαινε ότι οι δυνατότητές μου να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της ενορίας μου ήταν μηδαμινές. Κατάσταση που έγινε ακόμη προβληματικότερη, όταν με απέσπασαν στον Άγιο Ηλία της Σταμνά, όπου για να φτάσω, ήμουνα υποχρεωμένος να αλλάζω δύο συγκοινωνίες. Που σημαίνει ότι τόσο η αρχική μου τοποθέτηση, όσο και η εν συνεχεία απόσπασή μου έδειχναν ότι δεν έγιναν, για να εξυπηρετήσω τις ανάγκες της μιας ή της άλλης ενορίας, αλλά, για να υποβληθώ σε εξουθενωτικά καψόνια. Πραγματικότητα που με ανάγκασε να καταφύγω στο έσχατο μέσο διαμαρτυρίας, την απεργία πείνας. Παράλληλα δε κοινοποίησα έγγραφη διαμαρτυρία με την οποία αποκάλυπτα τα ενδόμυχα κίνητρα των διωκτών μου. Γεγονός που τους ανάγκασε να με τοποθετήσουν σε ένα χωριουδάκι (Πυργί), κοντά στο Αγρίνιο. Όπου μπορούσα μέχρι ενός σημείου να πηγαίνω με το λεωφορείο και από κει και πέρα να οδοιπορώ σε μια ανηφόρα κάπου μιας ώρας. Κάτι που ήταν υποφερτό σε σύγκριση με την προηγούμενη αδιέξοδη πραγματικότητα.

Όμως κι εδώ μου είχαν στήσει τα δόκανά τους, δεδομένου ότι φρόντισαν να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη του χωριού, πληροφορώντας τους ότι πάνω κάτω ήμουνα αιρετικός (χιλιαστής, κλπ). Με αποτέλεσμα οι χωρικοί να βλέπουν και ν’ ακούνε ανάποδα τα όσα έκανα και έλεγα. Και δεν άργησε η στιγμή, που άρχισε βιομηχανία αναφορών για πολλά και διάφορα ανύπαρκτα ή τετριμμένα. Μη διστάζοντας μάλιστα οι καταγγέλλοντες συχνά να πλαστογραφούν και υπογραφές συγχωριανών τους, προκειμένου να υποστηρίξουν τα όσα μου καταλόγιζαν. Για να επακολουθούν αλλεπάλληλες ανακρίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια απ’ αυτές χωρικός που ρωτήθηκε, αν γνώριζε ποιος ήταν ο Πλάτωνας, για τον οποίο – υποτίθεται- εγώ τους μιλούσα, αποκρίθηκε: «Και πώς να μη γνωρίζω, αφού εδώ ο τόπος είναι γεμάτος πλατάνια»! Οι αιτήσεις, που έκανα στη Μητρόπολη, προκειμένου-σύμφωνα με το τότε νομικό καθεστώς- να προσφύγω στα δικαστήρια εναντίον των συκοφαντών πλαστογράφων, απορρίπτονταν. Με το αιτιολογικό ότι, «αν είχα δίκαιο, αυτό θα προέκυπτε απ’ τις εκκλησιαστικές ανακρίσεις». Που όμως το πόρισμά τους ήταν πάγια ενοχοποιητικό. Για να μου δίνουν-υποτίθεται- χάρη, την οποία φυσικά και αρνιόμουνα, δεδομένου ότι δεν ένιωθα ένοχος, γεγονός που ιδιαίτερα τους εξόργιζε.

Ποιοι βρίσκονταν πίσω απ’ την εναντίον μου καταδιωκτική καταδρομή; Κάποιοι ρουφιάνοι παπάδες. Είναι δε χαρακτηριστικός ο σχετικός διάλογος που είχα με το Μητροπολίτη, όταν κάποτε μου είπε: «Ξέρεις τι μου λένε για σένα οι παπάδες»; -Τι σας λένε»; -«Ότι δεν πιστεύεις σε τίποτε»!-«‘Έτσι που τους καταντήσατε τους παπάδες, τι θέλετε να σας πούνε»; – «Και πώς τους καταντήσαμε»; -«Ρουφιάνους και κόλακες»!- «Και με ποιον τρόπο»;- Μα, με τη δεσποτοκρατία»!-«Ώστε είμαι δεσποτοκράτης εγώ»; – «Και μέγας μάλιστα»!

Με τέτοιου, λοιπόν, είδους, «αβρότητες» και «φιλοφρονήσεις» συνεχιζόταν η επικοινωνία μου με τη Μητρόπολη Αιτ/νίας. Μέχρις ότου αναγκάστηκα να προσφύγω στη δημοσιότητα. Με μια επιστολή μου, που τότε δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία αθηναϊκή εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος», η οποία και τους έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Με κάλεσαν, λοιπόν, να παρουσιαστώ ενώπιόν τους, οπότε ο Μητροπολίτης αγανακτισμένος μου είπε: «Με σκότωσες»!- «Και με ποιον τρόπο»; ρώτησα -«Με την επιστολή σου»»!.-«Αυτά έχει η διαλεκτική του πολέμου»! αποκρίθηκα. «Ο καθείς και τα όπλα του». όπως λέει ο Ελύτης. Εσείς με σκοτώνετε με τη σφραγίδα σας κι εγώ με τη γραφίδα μου»! Έγινε έξαλλος. «Θα σε συντρίψω, θα επιπέσει επάνω σου ο πέλεκυς»! ούρλιαξε. «Όπως νομίζετε», είπα. Πάντως εγώ είμαι αποφασισμένος για όλα». Έμεινε για λίγο σκεπτικός και κατέληξε: «Εν τάξει δεν θα σε ξαναπειράξω. Αλλά όσο εγώ ζω δεν πρόκειται να μετακινηθείς από εκεί που είσαι τώρα». Και κράτησε το λόγο του.

Αλλά κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι του Αγρινίου είχαν αγανακτήσει με την αδιανόητη αυτή σε βάρος μου ηθική ασφυξία. Χαρακτηριστικά μου έλεγαν: «Παππούλη, αυτοί δεν σε καταδιώκουν απλά, αλλά σε εξοντώνουν»! Για να μεσολαβήσουν παράλληλα στον θεοφιλέστατο π. Βασίλειο, ο οποίος με λύτρωσε απ’ την κόλαση της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας, παίρνοντάς με στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Όπου βέβαια δεν πλούτισα, αλλά πέρασα κάπου εφτά ήσυχα χρόνια, οπότε μπόρεσα να πάρω το πτυχίο της φιλοσοφικής. Για να ριχτώ στη συνέχεια στον αγωνιστικό στίβο της Παιδείας.

Αλλά να που η αναρρίχηση στον αρχιεπισκοπικό θρόνο του συχωρεμένου Σεραφείμ είχε ως αποτέλεσμα να περιπέσει στη δυσμένεια του δεσποτικού κατεστημένου, μεταξύ άλλων, και ο Θεοφιλέστατος π. Βασίλειος. Με αποτέλεσμα να μπει φραγμός στην εκλογή του ως μητροπολίτη, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας. Για να διαιωνίζεται έτσι στην Αιτωλοακαρνανία ο ομφάλιος λώρος μεταξύ δεσποτοκρατίας και ρουφιανοκρατίας, μετεξελιχθείς μάλιστα από δεσμός εξ αγχιστείας σε δεσμό εξ αίματος. Πράγμα που δεν θα συνέβαινε στην περίπτωση του Θεοφιλεστάτου π. Βασιλείου, ο οποίος ήταν δίκαιος και διέθετε ανεξαρτησία σκέψης και βούλησης. Και δεν θα επέτρεπε να τον μεταχειρίζονται σαν πρόβατο, όπως στα χρόνια του Βυζαντίου ο πανούργος ευνούχος Ευτρόπιος μεταχειριζόταν τον άβουλο αυτοκράτορα Αρκάδιο.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.