28 Ιανουαρίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Μακεδονία και το Συλλαλητήριο (μέρος 1ο)

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η αντεπίθεση του Ελληνισμού

Το πλήθος δεν είναι μάζα αλλά λαός. Το Συλλαλητήριο δεν είναι μόνο συγκέντρωση αλλά ανάγκη έκφρασης του ελληνικού λαού όταν υπάρχει κρίση που αφορά στα εθνικά θέματα. Διότι δεν μπορούμε συνεχώς να μιλούμε για αδυναμίες και να εξηγούμε με αυτόν τον ασθενή τρόπο την έλλειψη ή ακόμα και την απουσία οποιασδήποτε αντίστασης. Δεν μπορεί κάθε πολιτικός όποιος και να είναι, όποια και να είναι η αξία του να μην υπηρετεί τον λαό και να σέβεται την ιστορία του. 

Δεν μπορεί μια ιδεολογία να προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν για να πλάσει ένα τεχνητό μέλλον διότι αυτό είναι πράξη βαρβαρότητας. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται η αντεπίθεση του Ελληνισμού αφού πάντα προστατεύει τους αθώους μέσω των Δίκαιων από την ίδια τη βαρβαρότητα. Η Ελλάδα δεν είναι αδύναμη και γίνεται όλο και πιο ανθεκτική με το θέμα της ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να υποστούμε κόστος και να γίνει ένα τραγικό λάθος που δεν διορθώνεται στη συνέχεια, λόγω αδυναμίας. Είμαστε σε φάση διαγωνισμού για τρία τεράστια θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο, Νοτιοδυτικά Κρήτης και Νότια Κρήτης. Διανύουμε την περίοδο των 90 ημερών για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα έχει 60 ημέρες για να επιλέξει την κοινοπραξία με την οποία θα υπογράψουμε συμβόλαιο. Ήδη η Exxon Mobil της Αμερικής, η Total της Γαλλίας μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια μας προσεγγίζουν και μας έχουν ανάγκη για το μέλλον. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος να γονατίσουμε από μόνοι μας λόγω δήθεν πιέσεων ενώ βλέπουμε το αντίθετο. Το μέλλον έχει ήδη αρχίσει όσο και να θέλουν να το αποφύγουν οι ιδεολογίες της βαρβαρότητας.

πηγή

Στρατηγική ανάλυση Σκοπιανού 

Αν τα Σκόπια είναι υποψήφια με την ονομασία FYROM και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και γίνουν αποδεκτά, στη συνέχεια θα έχουν το δικαίωμα να ονομαστούν με το όνομα που θέλουν και τελείωσε η παράσταση. Αν η Ελλάδα αποδεχτεί εξ αρχής μια ονομασία που εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα για τα Σκόπια και δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα παρέμβασης. Και είναι ακριβώς αυτό που θα ετοιμαζόταν να γίνει αν δεν υπήρχε μια λαϊκή αντίσταση σε τέτοιο μέγεθος. Έτσι βλέπουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση και αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και του δικαιώματος αρνησικυρίας πριν το άνοιγμα των κεφαλαίων. Και σε αυτή την φάση πρέπει να εξασφαλίσει την απουσία αλλαγής ονομασίας στη συνέχεια αφού θα είναι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και δεν θα μπορεί να γίνει η αλλαγή μονομερώς. 

Το πιο σημαντικό λοιπόν για να ξεφύγουμε από τις παγίδες του παρελθόντος, είναι να γίνει αντιληπτό ότι έχουμε μια κυρίαρχη στρατηγική και δεν είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε ενδιάμεσες λύσεις, διότι βλέπουμε ότι μετά από τόσα χρόνια υποψηφιότητας των Σκοπίων δεν έχει ανοίξει κανένα από τα 35 κεφάλαια που προαπαιτεί η ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι τελικά τόσο εύκολα όσο τα παρουσιάζουν στους κυβερνητικούς κύκλους. Με αυτή την νέα δυναμική και με την συνειδητοποίηση εκ μέρους των Σκοπίων ότι υπάρχουν αναλογίες και με το θέμα της σημαίας που ξεπεράσαμε, είναι εφικτό να διεκδικήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τα δικαιώματά μας, διότι είναι θεμελιακά λόγω ιστορίας και προσιτά λόγω στρατηγικής, γι' αυτόν τον λόγο η στρατηγική ανάλυση του Σκοπιανού είναι απαραίτητη.

πηγή 

Η δύναμη της Ελλάδας

Η δύναμη της Ελλάδας δεν είναι μόνο η αντίστασή της, αλλά και το μέλλον της όταν ακολουθεί τα νοητικά σχήματα του Ελληνισμού. Ένα από αυτά τα σχήματα είναι η αξιοποίηση της θάλασσας για την επίλυση των προβλημάτων της ξηράς, διότι είμαστε εδώ και χιλιετίες λαός της θάλασσας, ένας λαός του Χρόνου που έχτισε τον πολιτισμό του πάνω στη θάλασσα χάρη στη νοημοσύνη του. Διότι η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη καινοτομία της, έχει αρχίσει τώρα να αξιοποιεί τον ζεόλιθο και τώρα ετοιμάζεται να επενδύσει και στην ΑΟΖ της. Έτσι σε επίπεδο στρατηγικής έχει μέλλον και δεν έχει λόγο να αποδεκτεί πράγματα που την καταπατούν, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει η δικαιολογία του ασθενούς. 

Η Ελλάδα σιγά σιγά ξεπερνά δυσκολίες οικονομικές και ιδεολογικές, διότι βλέπει τα όρια τους για το μέλλον που έχει αρχίσει. Έτσι ακόμα κι όταν αναλύουμε τη θέση μας για το σκοπιανό ζήτημα πρέπει να τη εξετάζουμε με όλες τις δυνατότητες και προοπτικές που έχουμε και αυτό μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Τότε συνειδητοποιούμε ότι η θέση μας είναι ισχυρή κι ότι έχουμε στη διάθεσή μας μια κυρίαρχη στρατηγική. Τόσα χρόνια δεν κάναμε απολύτως τίποτα για την ΑΟΖ μας λόγω άγνοιας, φοβίας και συμφερόντων. Τώρα με τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η σημασία και η αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα αυτό φαίνεται επί του πρακτέου και με τις εκτάσεις των τριών θαλάσσιων οικοπέδων του τωρινού διαγωνισμού που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχουμε κανένα που μας πιέζει και δεν πρόκειται να βιαστούμε έτσι ώστε να μην κάνουμε ένα στρατηγικό λάθος το οποίο δεν θα ήταν αναστρέψιμο.

πηγή 

Πρώτες αλλαγές μετά το ιστορικό Συλλαλητήριο

Μόνο και μόνο η ύπαρξη του ιστορικού Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης επηρέασε θετικά την συνάντηση στο Νταβός, αφού τα Σκόπια αναγκάστηκαν να κάνουν τις πρώτες κινήσεις καλής θέλησης και να αποφασίσουν να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου και της εθνικής οδού. Ήδη αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι η αντίσταση του Ελληνισμού σε εθνικά θέματα μπορεί να έχει μια άμεση επιρροή. Επίσης ήδη ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε επί του πρακτέου να μιλήσει όχι μόνο για το θέμα του ονόματος αλλά και για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και την αναγκαιότητα εγγυήσεων για το μέλλον. 

Αυτές οι δηλώσεις είναι ριζικά διαφορετικές από τις αρχικές. Η Ελλάδα άρχισε επιτέλους να διεκδικεί τα ιστορικά της δικαιώματα και να αξιοποιεί το γεγονός ότι έχει κυρίαρχη στρατηγική για το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν όμως και απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε όσον αφορά σε μερικά άρθρα του ίδιου του Συντάγματος των Σκοπίων. Αυτό όμως πρέπει να γίνει πάντα με σεβασμό προς την ιστορία. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει λόγος να δούμε κομματικές αντιπαραθέσεις που έχουν μόνο εσωτερικό νόημα. Η ουσία βρίσκεται στο διεθνές επίπεδο. 

Η διαπραγμάτευση αξίζει μόνο και μόνο αν ακολουθεί τα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή αν σέβεται τη θέληση των λαών. Με αυτήν την έννοια η κρυφή διπλωματία έχει καταρρεύσει, διότι δεν απαντά στις ανάγκες. Το Σκοπιανό δεν είναι θέμα για κομματική υποστήριξη ή εκμετάλλευση, πρέπει να παραμείνει εθνικού επιπέδου έτσι ώστε να εξασφαλισθεί μία αποτελεσματική και στρατηγική επίλυση αποφεύγοντας λοιπόν κάθε μη αναστρέψιμο λάθος. Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει αρκεί να υπάρχει μια πολιτική βούληση που να είναι υπερκομματική για να αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό με τρόπο πιστό. 

πηγή 

Η δύναμη του Συλλαλητηρίου

Στην αρχή πολλοί μας εξηγούσαν ότι τα Συλλαλητήρια είναι γραφικά και παλιομοδίτικα. Όταν όμως είδαν την απήχηση στον ελληνικό λαό του ιστορικού Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης αναγκάστηκαν ν' αλλάξουν γνώμη κι αν άλλοι προσπάθησαν και πάλι να το μειώσουν με κάθε τρόπο, τελικά πολλοί ήρθαν και ακόμα περισσότεροι που ήθελαν να έρθουν το παρακολούθησαν. 

Με τέτοια μεγέθη, το ιστορικό Συλλαλητήριο επηρέασε όλο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας αλλά και των Σκοπίων και οι επεκτάσεις του άγγιξαν βεβαίως και τις ίδιες διαπραγματεύσεις. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται πλέον πρακτικά ότι το πλαίσιο εμπιστοσύνης στο οποίο αναφερόταν η ηγεσία των μερών της διαπραγμάτευσης, είχε μόνο ένα επικοινωνιακό νόημα και δεν στεκόταν σε μια γεωπολιτική πραγματικότητα. 

Με άλλα λόγια το ιστορικό Συλλαλητήριο είπε την αλήθεια και κατέρρευσαν τα επικοινωνιακά ψέματα. Έτσι έγινε η αλλαγή φάσης χάρη σ' ένα Συλλαλητήριο που έδειξε και την αντίσταση του Ελληνισμού. Διότι ο ελληνικός λαός δεν έκανε αυτή την κίνηση λόγω κοινωνικής αγανάκτησης αλλά λόγω ευθύνης για την ιστορική μνήμη του τόπου, ξεπέρασε τις κομματικές αγκυλώσεις και απέδειξε ότι δεν ξέχασε τίποτα από τις αξίες του όσο και να είναι πιεσμένος από την οικονομική κατάσταση. 

Και τώρα που προετοιμάζεται νέο Συλλαλητήριο στην Αθήνα αυτή τη φορά, αντιλαμβανόμαστε ότι η δυναμική του πρώτου δεν έχει πάψει και δείχνει το παράδειγμα προς μίμηση. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από το τετ-α-τετ στο Νταβός, ετοιμαζόμαστε να αγωνιστούμε μη ξεχνώντας ποτέ ότι για ένα λαό του χρόνου, ένα λαό της θάλασσας, η ιστορία είναι τα σύνορά του. Διότι αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο αυτός της Ελλάδας αλλά και του ίδιου του Ελληνισμού που ζει διαχρονικά και δεν ξεχνά το έργο της συνέχειας. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.