8 Δεκεμβρίου 2017

Τα συν και τα πλην της δημόσιας αντιπαράθεσης με τον Ερντογάν

Η σημερινή ημέρα ίσως αποβεί καταλυτική για την πορεία των μελλοντικών σχέσεών μας με την Τουρκία.
Πιο επιτακτικά τα ερωτήματα για την πρόσκληση.

Μετά τα όσα συνέβησαν κατά την χθεσινή ημέρα, στις συναντήσεις Ερντογάν με Παυλόπουλο και Τσίπρα, κάνουν πιο επιτακτικά τα ερωτήματα. Ποιοι ήταν οι λόγοι που μας ώθησαν να προσκαλέσουμε τον Ερντογάν; Και πού αποβλέπαμε; Να περιορίσουμε τις εντάσεις ή να διευρύνουμε το χάσμα; 

Η σημερινή ημέρα ίσως αποβεί καταλυτική για την πορεία των μελλοντικών σχέσεών μας με την Τουρκία. Οι πληροφορίες από την Θράκη δεν είναι καθησυχαστικές, με τις τουρκικές ιστοσελίδες να καλούν πέρα από τους τουρκόφρονες της Θράκης, και Τούρκους από Αδριανούπολη, έως και Προύσα -κέντρο των τουρκογενών εκ της Θράκης- ώστε η υποδοχή του Ερντογάν στην Κομοτηνή να είναι εντυπωσιακή Αναμένουμε να ακούσουμε και τι θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Εκείνο το στοιχείο, που δυστυχώς επαληθεύθηκε, από το χθεσινό σημείωμα στη στήλη, είναι ότι η προχειρότητα της προετοιμασίας, που οφείλεται τόσο στον ελάχιστο χρόνο γι’ αυτήν, όσο και στο απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Ερντογάν, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα στη συνέντευξή του στον Παπαχελά, δυναμίτισε το κλίμα και υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει αναλόγως. Ο Ν. Κοτζιάς μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα αφεθεί τίποτε "να πέσει κάτω". 

Αυτό ήταν όμως και το έναυσμα για την δημιουργία αρνητικού κλίματος κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων. Το κύριο ερώτημα είναι αν ο τόνος που χρησιμοποίησε ο Π. Παυλόπουλος είχε προσχεδιαστεί με την κυβέρνηση συμφωνούσα, ή πρόκειται για δική του πρωτοβουλία; 

Χθεσινά δημοσιεύματα φέρουν τον Π. Παυλόπουλο να είχε ενημερώσει την κυβέρνηση πως θα έδινε μία πρώτη απάντηση, αλλά ούτε το Μέγαρο Μαξίμου ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ανέμεναν πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν έτσι όπως εξελίχθηκαν. Στην πραγματικότητα, η δημόσια αντιπαράθεση σφράγισε την επίσκεψη Ερντογάν και οριοθέτησε εξαρχής και τις συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν. 

Με τον τρόπο αυτό δεν άφησε κανένα περιθώριο για ελιγμούς και αναζήτηση κοινών τόπων. Δεν μπορούσε πλέον ο Α. Τσίπρας να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή Παυλόπουλου, με την οποία προφανώς και ήταν σύμφωνος -όπως φάνηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου- όμως η επίσκεψη Ερντογάν κινήθηκε σε διαφορετικό πλαίσιο από ό,τι σχεδιάστηκε. Μάλιστα, ο Π. Παυλόπουλος, όπως και ο ίδιος τόνισε, δεν ήταν θεσμικά αρμόδιος να απαντήσει στα όσα ανιστόρητα είπε ο Ερντογάν στην αντιφώνησή του. Δεν είχε όμως αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν θα είχε τον τελευταίο λόγο, χωρίς απάντηση επί της ουσίας; Πέραν του ότι δεν λέγονται δημοσίως όσα ειπώθηκαν. 

Αυτή η κατάσταση τελικά, έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα. Στα θετικά είναι η για πρώτη φορά σθεναρή αντιμετώπιση Τούρκου αξιωματούχου, ώστε να ακουστούν δημοσίως και προς το διεθνές κοινό ότι υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, παρά τις γλυκανάλατες διαβεβαιώσεις ότι αλληλοϋποστηριζόμαστε. 

Αλλά, ακούστηκαν στα ίδια φόρα και τα όσα υποστήριξε και ο Ερντογάν, και μάλιστα χωρίς δημόσια απάντηση. Δεν άκουσα φερ’ ειπείν να ερωτάται, όταν επέμενε στην εκλογή μουφτήδων, γιατί στη Τουρκία και τις άλλες ισλαμικές χώρες, δεν εκλέγονται οι μουφτήδες αλλά διορίζονται; Ούτε γιατί επιμένει να αποκαλεί τους μουσουλμάνους της Θράκης, Τούρκους, ενώ ο ίδιος εχθές ομολόγησε ότι υπάρχουν και μουσουλμάνοι Ρομά και Πομάκοι; Ούτε εδώ, αλλά και σε άλλα θέματα, δεν υπήρξε δημόσια απάντηση, έμπροσθέν του. 

Σημειώνω, ότι ενώ ο Α. Τσίπρας, φάνηκε το ίδιο οξύς διαβάζοντας τον λόγο του [ο Ν. Κοτζιάς τον έγραψε;] ο Ερντογάν ήταν λιγότερο επιθετικός. 

Επιφυλάσσομαι να παρακολουθήσω και τα σημερινά που θα συμβούν, για πλήρη ανάλυση. 

Μακεδών
Πηγή Voria

το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.