13 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ SIEMENS ΚΑΙ ΤΗΣ INTRACOM ΜΕ ΤΟΝ ΟΤΕ

Η “απάτη” του Αττικού δακτυλίου

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας” 
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr 

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 η Ελεύθερη Ώρα παρουσίαζε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, το οποίο είχε επιμεληθεί ο δημοσιογράφος της κ. Μάκης Βραχιολίδης! Αυτό το συγκλονιστικό ρεπορτάζ, σήμερα που η δίκη της Siemens των “64άρων” κατηγορουμένων είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Μάλιστα από την στιγμή που ο εξεταζόμενος μάρτυρας κ. Ευάγγελος Σέκερης αναφέρθηκε επανειλημμένως στην “απουσία” από την παρούσα δίκη του κ. Σωκράτη Κόκκαλη!

Πως στήθηκε το πάρτι των Siemens – Intracom με τον ΟΤΕ (1981-2007) 

Το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, τις συνέπειες του οποίου πληρώνει σήμερα η χώρα και ο ελληνικός λαός,  έθετε τις βάσεις του στα 1981. Την προηγούμενη ακριβώς χρονιά επί κυβερνήσεως Γεωργίου Ράλλη, ο ΟΤΕ προέβη στη σύναξη σύμβασης με τη Siemens AG και την αμερικανική εταιρεία AT&Τ μετά από διεθνή διαγωνισμό. Η σύμβαση είχε προϋπολογιστικό τίμημα, περίπου 20 εκ. γερμανικά μάρκα, η οποία όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε. Γιατί άραγε; 

Η απάντηση στο ερώτημα, βρίσκεται στο ότι τη Siemens δεν την εξυπηρετούσε στρατηγικά να έχει ως αντίπαλο δέος και ανταγωνιστή μια άλλη ισχυρή την εποχή εκείνη εταιρεία, την αμερικάνικη AT and Τ. Γι’ αυτό και σε συνεννόηση με την τότε νέα διοίκηση του ΟΤΕ, που προέκυψε από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, με πρωτεργάτες τον υπουργό Συγκοινωνιών κ. Σήφη Βαλυράκη (κρατήστε το όνομά του Βαλυράκη)  και τον Διοικητή του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα, κατάφερε να “παγώσει” την υλοποίησή της, μέχρις ότου βρέθηκε ως από μηχανής θεός, ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο άνθρωπος που μέχρι τότε προμήθευε τον ΟΤΕ με αμφιβόλου ποιότητας τηλεφωνικές συσκευές και υλικά από την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Από το 1988 μέχρι το1992,  την αποκλειστικότητα των εσωτερικών διαγωνισμών του ΟΤΕ αναλαμβάνουν… εργολαβικά η Siemens και η Intracom, μετά μάλιστα την ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΥΜ, υπό την πρωτοκαθεδρία της Βάσως Παπανδρέου. Από τότε, Siemens και Intracom ξεκίνησαν ένα πολύχρονο βαλς ή αλλιώς διαπλεκόμενη σχέση!
Έτσι, με τις ευλογίες της Siemens AG δίνεται στον Σωκράτη Κόκκαλη η αντιπροσωπία της Ericson και ευθύς αμέσως αρχίζει το party στον ΟΤΕ,  αρχικά με τις …ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, ακολούθως δε της Οικουμενικής και στη συνέχεια της ΝΔ, μέχρι της πτώσεως της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά το 1993! 

Προκλητική αβάντα της Siemens στην Intracom 

Η Siemens έπαιξε παιχνίδια-σικέ υπέρ της Intracom, ενώ έχασε σκοπίμως διαγωνισμό υπέρ της εταιρείας του Κόκκαλη αλλάζοντας προς τα πάνω την προσφορά της, λίγο πριν το άνοιγμα των φακέλων, ώστε να κερδίσει η Intracom!

Το 1992, πριν από τη διενέργεια του μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού 7753/92  (που  κατέληξε σε σύμβαση το 1994, μετά την πτώση Μητσοτάκη - 7430 Siemens – 7440 Intracom), διενεργήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος, διαγωνισμός για την ψηφιακοποίηση τον νομού Αττικής (Αττικός Δακτύλιος). Το διαγωνισμό κέρδισε (!!!) η Intracom με δεύτερο μειοδότη τη Siemens (το γνωστό ζευγάρι που… χόρευε βαλς). Το έργο ήταν προϋπολογισθείσας αξίας περί τα 65 δις δρχ, από τα οποία τα 29 δις δρχ. ανέλαβε να υλοποιήσει η Siemens με σύμβαση υπεργολάβου. Σχετικό με την υπόθεση είναι το βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου, όπου αναφέρονται σημαντικές λεπτομέρειες.

Η Siemens ενώ ήταν βέβαιο ότι θα κέρδιζε το διαγωνισμό, τελικά επέλεξε (!!!) να βγει δεύτερη, ανεβάζοντας κατά 0,5% την τιμή στις 6:00 το πρωί, λίγο πριν από το άνοιγμα των προσφορών! Η Siemens έχασε το διαγωνισμό για χάρη του Κόκκαλη, κατόπιν εντολής από τη Γερμανία! Ο Καραβέλας ανέλαβε να προωθήσει την εντολή στους υφισταμένους του ώστε να αλλάξει η τιμή προς τα πάνω, τόσο όσο χρειαζόταν για να βγει πρώτη η Intracom. Η Siemens, ουσιαστικά ήταν σαν να κέρδισε… πέναλτι και να το έριξε επίτηδες άουτ για να βγει νικητής στο ματς η η Intracom του Κόκκαλη, προκειμένου να μπορεί να πληρώνεται απ΄ ευθείας από τον ΟΤΕ. Ερχόμενη δεύτερη η Siemens, πήρε το 30% των προμηθειών και μετά χρηματοδότησε τον Κόκκαλη.

Οι συμφωνίες για όλα αυτά, γίνονταν στο γραφείο του Τσουκαλίδη (δεξί χέρι του Κόκκαλη) στο Παλαιό Ψυχικό. Να σημειωθεί ότι ο Τσουκαλίδης ταυτόχρονα ήταν κι επίτιμος πρόξενος της Μολδαβίας! 

Αναξιόπιστη κατάθεση Κόκκαλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής 

Στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο κ. Κόκκαλης, είπε πως ο “Αττικός Δακτύλιος” τηλεπικοινωνιών, ήταν το μοναδικό κοινό έργο που έκανε η Intracom με τη Siemens.

Ψέμα το οποίο έχουμε ήδη καταρρίψει και από προηγούμενα δημοσιεύματα. Οι συνεργασίες Intracom-Siemens ήταν πολλές:  Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Μάρτυς (Σωκράτης Κόκκαλης): Υπήρξε ένα κοινό έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το λεγόμενο «Δακτύλιος Αττικής». Αυτό το έργο ήταν το εξής: Δημιουργήθηκε ένας δακτύλιος στην Αττική από μεγάλα ψηφιακά κέντρα πάνω στα οποία – όπως ήταν ο δακτύλιος - έπεφταν όλα τα υπάρχοντα και ψηφιακά και αναλογικά. Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο. Ήταν της τάξεως των 160.000.000 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Κι εκεί, σε αυτό το έργο, έγινε η δική μας συνεργασία με τη SIEMENS, διότι έπεφταν πάνω κέντρα και της ERICSSON και της SIEMENS, οπότε έπρεπε και οι δύο να προσαρμόσουν τις τεχνολογίες τους πάνω στην τεχνολογία του δακτυλίου. Μάλιστα, γι’ αυτό το έργο είχε δοθεί κι ένας έπαινος από την ΕΟΚ, γιατί ήταν έργο που πληρωνόταν ακριβώς με την παράδοση. Υπήρχε, δηλαδή, μία επιτροπή από τις Βρυξέλλες που έκανε τον έλεγχο του έργου, αν έχει προχωρήσει, και έπεφταν τα λεφτά. Σε αυτό το έργο πράγματι είχαμε συνεργαστεί με τη Siemens. Ο κάθε ένας, όμως, αν καταλάβατε, είχε το δικό του κομμάτι. (…). Το σύνολο των συνεργασιών που είχαμε με τη SIEMENS κατά την τελευταία εικοσαετία ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατομμύρια ήταν στο δακτύλιο. Συνεπώς, ήταν πολύ μικρή η συνεργασία». Όμως, για ποιο “δικό του” κομμάτι μιλάει ο μεγαλοεπιχειρηματίας, όταν από τα έγγραφα της Siemens προκύπτει ότι το έργο προχώρησε με χρηματοδοτήσεις της ίδιας της Siemens και υλικά που του παρέδιδε η γερμανική εταιρεία; 

H Siemens …έσβηνε ακόμη και τα χρέη της Intracom προς την ίδια 

Την ώρα που ο Ευάγγελος Σέκερης (όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα) πάσχιζε να εξασφαλίσει τα οφειλόμενα της Intracom προς τη Siemens, η διεύθυνση τηλεπικοινωνιών της γερμανικής εταιρείας είχε αποφασίσει την προώθηση της Intracom του Κόκκαλη, είτε τρενάροντας την είσπραξη των οφειλομένων από τον Κόκκαλη, είτε διαγράφοντας τα χρέη!

Προφανώς γιατί μέσω αυτής της τακτικής, η Siemens επιτύγχανε ευκολότερα τη διείσδυσή της στα ενδότερα της κρατικής μηχανής.

Ο Ηλίας Γεωργίου ήταν απόλυτα ελαστικός στις οικονομικές υποχρεώσεις της Intracom, ευρισκόμενος σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της.

Αν και επανειλημμένως έγιναν έγγραφα παράπονα από τη γερμανική εταιρεία προς την Intracom, για τις οφειλές της τελευταίας, ο Ηλίας Γεωργίου, έβαζε φρένο στις απαιτήσεις της Siemens. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο – ντοκουμέντο που δημοσιεύει η “Ε.Ω. της Κυριακής”, σύμφωνα με το οποίο το απαιτητό ποσό της Siemens από την Intracom, ανερχόταν στο ύψος των 1.340.647.960 δρχ το οποίο με τους τόκους υπερημερίες έφθανε στο 1 δις 700 εκατ. δρχ. Επί του εγγράφου αυτού όμως παρεμβαίνει ο ίδιος ο γενικός διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος γράφει ιδιοχείρως ότι, η Siemens θα πάρει μόνο τα χρήματα που η Intracom αναγνωρίζει ότι χρωστάει!

Άποψη, φαινομενικά εντελώς αντι-επιχειρηματική. Γιατί είναι δυνατόν επιχειρηματίας να συμφωνεί με το ποσό που θέλει ο οφειλέτης και κρίνει εκείνος ότι του χρωστάει; Ναι, νοείται υπό την έννοια ότι θέλει να συντηρεί στην πιάτσα τον Κόκκαλη ως επιχειρηματικό εταίρο!

Στο επίμαχο έγγραφο προς τα στελέχη της Siemens, αρμοδίων για το θέμα της αποπληρωμής του χρέους της την Intracom, ο κ. Γεωργίου σημείωνε: “Εμείς θα πάρουμε αυτό που αναγνωρίζουν, 850 εκατ. δραχμές και θα τα βρούμε για τα υπόλοιπα!

Σημερινό συμπέρασμα… 

…εν έτει 2017 ποιο είναι; Πως ο Σωκράτης Κόκκαλης και η Intracom, είναι στο απυρόβλητο, γιατί προφανώς κάποιο ισχυρό “χέρι” υπεράνω της Δικαιοσύνης τους προστατεύει. Γι΄ αυτό δεν είναι ούτε καν μάρτυρας στη συγκεκριμένη δίκη ο Σωκράτης Κόκκαλης!

Και πώς είναι δυνατόν η Έδρα, η οποία αποδεικνύει μέχρι τώρα τη βούλησή της για την αναζήτηση της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης, να έχει ασφαλή κρίση της απόφασής της, χωρίς την κλήτευση του Σωκράτη Κόκκαλη;

Δεν είναι αρκετά όλα τα παραπάνω πού για μια ακόμη φορά δημοσιεύει η Ελεύθερη Ώρα;

Αύριο, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, που επαναρχίζει η δίκη της Siemens, εμείς θα δημοσιεύουμε “νέες” - για πολλούς - αποδείξεις του “βρώμικου” παιχνιδιού μεταξύ της Siemens και της Intracom, καθώς επίσης και τον ρόλο που έπαιξε αλλά και την προστασία που παρείχε στον Σωκράτη Κόκκαλη ο πρώην Υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (2010-2012), που διερεύνησε το σκάνδαλο της Siemens, κ. Σήφης Βαλυράκης!!

Σ.σ. στη φωτογραφία βλέπουμε, αριστερά τον Bernhard Dombek, CEO της Siemens AE και προϊστάμενος των Γεωργίου – Καραβέλα (στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο) κατά την υπογραφή Σύμβασης στα γραφεία του ΟΤΕ. Στη δίκη δεν είναι ούτε μάρτυρας.

Δεξιά ο Σωκράτης Κόκκαλης, αφεντικό της Intracom, δεν είναι ούτε κατηγορούμενος, αλλά ούτε μάρτυρας.
Στο μέσον ο τότε διοικητής του ΟΤΕ και αριστερά του το διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Λάμπρου (δεν είναι ούτε μάρτυρας).



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.