14 Οκτωβρίου 2017

Το Grexit είναι πάντα εδώ

Του Διονύση Χιόνη 
 
Το πρόβλημα με την οικονομική κρίση είναι ότι το συλλογικό φαντασιακό ανέπτυξε έναν ιδιαίτερο τρόπο που την αντιλαμβάνεται. Νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις μπερδέψαμε το επιθυμητό με την πραγματικότητα. Η ελληνική κοινωνία ιδιαίτερα όμως η πολιτική ηγεσία δεν θέλησε (;) ποτέ να πιστέψει ότι η κρίση θα έχει διάρκεια. Ποιός δεν θυμάται τα λόγια του τότε πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου ότι το τέλος της κρίσης και η έξοδος στις αγορές ήταν υπόθεση λίγων μηνών. Κατόπιν ποιος δεν θυμάται το πιστόλι που έφερνε ό τότε πρωθυπουργός και τις σφαίρες από τις Βρυξέλλες που θα ‘τέλειωναν’ την κρίση. Κάτι ανάλογο είδαμε και μεταγενέστερα όπου κάθε εννέα μήνες περίπου είχαμε και μια ανακοίνωση για το τέλος της κρίσης. Με αυτό τον τρόπο οι διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε έναν οδικό χάρτη μακροοικονομικής σύγκλισης όπου το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν ή έλλειψη ρεαλισμού και η υιοθέτηση υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, για τον πληθωρισμό κ.λ.π. που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
 
To ενδεχόμενο εξόδου της Χώρας από την ΟΝΕ φαίνεται ότι ακολουθεί μια ανάλογη πορεία. Η εκτίμηση για το ενδεχόμενο Grexit γίνεται περισσότερο με όρους επικοινωνίας και λιγότερο με ουσία. Aν το Grext είναι το παραγόμενο της επιδείνωσης των οικονομικών παραμέτρων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της κρίσης και όχι το αποτέλεσμα των σχέσεων συμπάθειας, αγάπης και κατανόησης από τους ευρωπαίους-δανειστές τότε νομίζω ότι το ενδεχόμενο εξόδου από την ΟΝΕ συνεχίζει να παραμένει. 
 
Όπως και να το κάνουμε το Grexit τροφοδοτείται και ισχυροποιείται από την απόκλιση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενισχύεται επίσης από την αδυναμία αντιμετώπισης των θεμελιωδών πρoβλημάτων της ελληνικής οικονομίας όπως χρέος, ανταγωνιστικότητα (δηλαδή εξαγωγές) αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου, διατηρήσιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα. 
 
Σήμερα η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε τρομακτική απόκλιση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις. Aυτή η ασυμμετρία της όχι μόνο δυσκολεύει την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και την υλοποίηση κοινών πολιτικών από τα ευρωπαϊκά όργανα. Οσον αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι καθηλωμένη και το παραγωγικό μοντέλο του 2016 είναι σχεδόν ίδιο (αν εξαιρεθεί ο κλάδος των κατασκευών) με αυτό του 2008.
 
Ας σκεφτεί κανείς ότι το Grexit ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης χρέους όταν η Ελλάδα είχε δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ 120%. Την ίδια εποχή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδιωτικού χρέους ανήρχοντο στο 10%. Σήμερα το χρέος συνεχίζει να αποτελεί το κυρίαρχο θέμα επιπλέον μετά το PSI το χρέος είναι μη εξυπηρετίσιμο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 60% του ΑΕΠ. Αναδιάρθρωση χρέους δεν φαίνεται στον ορίζοντα και ως εκ τούτου η έξοδος στις αγορές καθίσταται προβληματική.
 
Το Grexit βέβαια αποδυναμώνεται αν πετύχει το αφήγημα της εξόδου από την κρίση και της παραμονής στην ΟΝΕ με την πολιτική που έχει στο κέντρο της τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτή η συνταγή δεν πρόκειται να δουλέψει.
Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν υπάρχει προηγούμενο. Με αυτό το αφήγημα ακυρώνεται μια σημαντική οικονομική καθολικότητα και για πρώτη φορά στην ιστορία για την έξοδο από την κρίση δεν θα χρειαστεί ούτε η νομισματική πολιτική που θα μπορούσε να ενισχύσει την ρευστότητα ούτε η συναλλαγματική πολιτική που θα αύξανε την ανταγωνιστικότητα ούτε η δημοσιονομική πολιτική που θα τροφοδοτούσε την ανάπτυξη. 
 
Σήμερα η οικονομία είναι παγιδευμένη σε μια αναιμική ανάπτυξη που δεν μπορεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο ούτε και να προσφέρει θέσεις εργασίας. Είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ με ανύπαρκτο τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα. Η ύπαρξη της παγίδας ρευστότητας, του αποπληθωρισμού και των αρνητικών επιτοκίων, της αντίστροφης καμπύλης επιτοκίων, της μόνιμης μακροχρόνιας ανεργίας ακυρώνουν ακόμα και την σκέψη ότι όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν με την λειτουργία της αγοράς, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Είναι λοιπόν λογικό σύντομα να αναζητηθούν τα συμπληρωματικά οικονομικά εργαλεία όπως αυτό της συναλλαγματικής και νομισματικής πολιτικής που θα επιτρέψουν μια ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης. 
 
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και ορισμένα νεοεισερχόμενα φαινόμενα που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό. Καταρχήν είναι η διακηρυγμένη θέση των ηγετών της ΟΝΕ για την ΟΝΕ των δύο ή και τριών ταχυτήτων. Η θέση αυτή δημοσιοποιήθηκε στην σύνοδο κορυφής της Μάλτας, στην έκτακτη συνάντηση στο Παρίσι αλλά και στις συχνές αναφορές της καγκελαρίου Μέρκελ. Στην συνέχεια βλέπουμε στους Έλληνες πολίτες να συσσωρεύεται ένας θυμός που προέρχεται από την συνεχή διάψευση των προσδοκιών και τις αλλεπάλληλες προσβολές των ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο θυμός γιγαντώνεται και από τις προσπάθειες παρέμβασης στην ελληνική δικαιοσύνη. Η υπόθεση Γεωργίου είναι μοναδική στα δικαστικά χρονικά. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την συνεχώς διευρυνόμενη μερίδα των Ελλήνων που αμφισβητούν την δυνατότητα εξόδου από την κρίση εντός ΟΝΕ δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα που σύντομα θα ζητήσει διέξοδο. Και αυτή η διέξοδος δεν θα μπορεί να είναι άλλη από την πόρτα της εξόδου από την ΟΝΕ.  
 
Πηγή: dchionis
το είδαμε ΕΔΩ



Share

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Το GRexit δεν υπήρξε (ούτε υπάρχει) ποτέ ως προοπτική στο θέμα του Ελληνικού χρέους, αλλά ως λεκτική απειλή εκ μέρους των δανειστών για την αποδοχή των απαιτήσεών τους από τους Έλληνες. Η Ελλάς είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ευρωατλαντικού συνασπισμού και της Δύσης γενικότερα και ένα GRexit θα δημιουργήσει (μάλλον θα διευρύνει το) ψυχολογικό χάσμα ανάμεσα στους Έλληνες και την Δύση, το οποίο σταδιακά μπορεί να -και θα- οδηγήσει στην αποχώρηση της Ελλάδος από τις Δυτικές δομές. Και αυτό ο κυρίαρχος της Δύσης αγγλοσαξωνικός παράγοντας δεν θα επιτρέψει ποτέ να συμβεί και πολύ περισσότερο τώρα, με τις σχέσεις Δύσης-Ρωσσίας να κινούνται επί "ξηρού ακμής", με έναν γεωπολιτικό περίγυρο να φλέγεται και με μία αναξιόπιστη Τουρκία. Η επιβίωση και η κυριαρχία του Δυτικού κόσμου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια των λογιστών του Βερολίνου.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.