17 Σεπτεμβρίου 2017

Μια τρύπα στο νερό...

Του Κώστα Στούπα*

1) Μια τρύπα στο νερό... 

Το πείραμα με το βάτραχο που τον βάζουν σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό του οποίου η θερμοκρασία ανεβαίνει σιγά-σιγά μέχρι βρασμού, χωρίς να αντιδράσει το αμφίβιο, το ξέρετε... 

Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα και στην Ελλάδα με πολλούς να πανηγυρίζουν που αποφύγαμε τα χειρότερα μιας ολοσχερούς κατάρρευσης. 

Το 2015 ήταν μια κομβική χρονιά για την Ελλάδα καθώς μας ξεπέρασε σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η Πολωνία. Λίγο μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος η Πολωνία είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ λίγο πάνω από τις 4 χιλ. δολάρια με την Ελλάδα κοντά στις 15 χιλ. δολ. και το 2016 πλησίασε τις 28 χιλ. δολάρια με την Ελλάδα να είναι κολλημένη κάτω από τα 27 χιλ. δολ. τα τελευταία χρόνια.

Αν κοιτάξει κάποιος τις καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και τις πρώην κομμουνιστικές χώρες θα καταλάβει γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να βυθίζεται αργά αλλά σταθερά.

Το 2016 η Ελλάδα ήταν η τελευταία στην ευρύτερη περιοχή και στον πυθμένα ανταγωνιζόταν την Τουρκία η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια κατάσταση πολιτικής αστάθειας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στα πρόθυρα εμφυλίου. 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως περί τις 600 χιλ. εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Είναι θέμα χρόνου στη χώρα μας η έκφραση μισθοί Βουλγαρίας να σημαίνει το αντίθετο απ’ ό,τι σημαίνει σήμερα. 

Κάποτε στην ελληνική αριστερά έβγαζαν το συνδικαλιστικό "μεροκάματο” και έκαναν περιουσίες και πολιτική καριέρα πλειοδοτώντας στα δίκαια της γενιάς των 700 ευρώ, τα οποία τους φαινόταν λίγα. 

Επί δεύτερης κυβέρνησης αριστεράς το 2015 οι μισθοί κάτω των 400 ευρώ έχουν γίνει κανόνας για όσους από τους νέους είναι τυχεροί και βρίσκουν απασχόληση. Οι αριστεροί νομίζουν πως αρκεί να ψηφίσεις νόμους για συμβάσεις με 700 ή 1.400 ευρώ το μήνα και τον άλλο μήνα θα αμείβονται όλοι με μισθούς Γερμανίας και Σουηδίας. 
Έτσι κοροϊδεύουν τους αφελείς. 

Οι μισθοί που πληρώνει μια οικονομία εξαρτώνται από την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητά της να προσελκύει επενδύσεις γενικώς και επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας ειδικώς. 

Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία, ούτε καν ενδείξεις που να συνηγορούν πως η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα και οι συνθήκες αρχίζουν και βελτιώνονται. Το μόνο παρήγορο είναι πως τα αποθέματα "λίπους” όπως οι τραπεζικές καταθέσεις εξαντλούνται και μαζί τους εξαντλείται και η φοροδοτική ικανότητα άρα και η φοροκλεπτική δυνατότητα του πελατειακού κράτους. 

Μαζί με τη φοροδοτική ικανότητα τερματίζεται και η νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης από όλες τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες κάτι που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας για τους πιο αδύναμους κρίκους της παγκόσμιας οικονομίας. 

Στην αρχή αυτής της κρίσης χρεοκοπίας οι περισσότεροι θεωρούσαν την πρόταση Μάνου για εθνική σύνταξη 700 ευρώ για όλους άνω των 67 ετών μη συμφέρουσα γιατί κατά μέσο όρο εισέπρατταν υψηλότερες συντάξεις. Σήμερα που η πλειοψηφία είναι χαμηλότερα μοιάζει πιο λογική. Είναι βέβαιο με την κατάσταση της οικονομίας πως στο μέλλον οι συντάξεις των 400 ευρώ θα είναι ελκυστικές. 

Παρά τη χρεοκοπία του 2010 και τις θυσίες που ακολούθησαν αυτό που έχουμε καταφέρει να κάνουμε είναι μια τρύπα στο νερό... 

Η Ελλάδα συνεχίζει να μοιάζει με το τελευταίο σοβιετικό καθεστώς που θα καταρρεύσει στην Ευρώπη, όταν οι πρώην σοβιετικές χώρες θα έχουν καλύψει τη διαφορά που κερδίσαμε μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο... 

Μια τρύπα στο νερό δηλαδή... 

2) Τα αγοραία... 

Αν μια αγορά είναι νεκρή ή ζωντανή το διαπιστώνουμε ελέγχοντας κατά τακτικά διαστήματα αν υπάρχει ποικιλία διαφοροποιήσεων και η σχέση αυτών με την ειδησεογραφία. 

Μετά τον Ιούλιο η αγορά είχε σιγήσει καθώς φαίνεται να έχει περάσει εκ νέου σε μια στάση αδιαφορίας και απραξίας αδιαφορώντας για τα νέα υψηλά των διεθνών αγορών. 

Χθες ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες πάνω από 2% και ο τραπεζικός δείκτης απώλειες πάνω από 5%. 

Αυτό αποτελεί κακό μήνυμα...


*Ο Κώστας Στούπας από το 1993 έχει εργαστεί: στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Επενδυτής» ως Οικονομικός Συντάκτης, στο μηνιαίο περιοδικό «Κεφάλαιο» και στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» ως αρχισυντάκτης. Από το 2005-2008 ως Διευθυντής Σύνταξης της ιστοσελίδας «imerisia.gr». Το 2000-2001 συμμετείχε σαν σχολιαστής στην κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή του MegaChanel «Ευρώ».Από το 2008 μέχρι σήμερα εργάζεται ως αρθρογράφοςστην εβδομαδιαία εφημερίδα «RealNews» και συνεργάζεται με τον «RealFM», την ιστοσελίδα οικονομικής ενημέρωσης «Capital.gr» και την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Κεφάλαιο».

ΣΧΟΛΙΟ
Ολα αυτά είναι πολυ σημαντικά και ειδικά όταν γράφονται στο φιλομνημονιακό capital από ένα νεοφιλελέυθερο ευρωπαϊστή δημοσιογράφο, όμως....
Δυστυχώς κ Στούπα εσείς μπορεί να βλέπετε την ενοχή στις λάθος πολιτικές... εγώ προσωπικά την βλέπω στο τρισκατάρατο ευρώ... σας.

Δεν είναι δυνατόν να μας λέτε ότι:
Είναι θέμα χρόνου στη χώρα μας η έκφραση "μισθοί Βουλγαρίας" να σημαίνει το αντίθετο απ’ ό,τι σημαίνει σήμερα.

Γιατί;
Τι καλύτερο έχει η Βουλγαρία από την Ελλάδα;
Μήπως είναι πιο πλούσια σε ορυκτό πλούτο;
Μήπως έχει περισσότερο τουρισμό;
Μήπως έχει ισχυρότερη εμπορική ναυτιλία;
Μήπως έχει καλύτερο και ευφορότερο έδαφος για καλλιέργειες;
Μήπως έχει καλύτερες θάλασσες;
Μήπως οι Βούλγαροι πολιτικοί δεν είναι το ίδιο απατεώνες με τους δικούς μας και σφόδρα φιλοευρωπαίοι (εξάλλου η Βουλγαρία ανήκει στην Ε.Ε.);

Σας πληροφορώ λοιπόν ότι η Βουλγαρία τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει από την Ελλάδα...
Είναι μια χώρα σε κακά χάλια...
Κι όμως τολμάτε να μας λέτε ότι τελικώς πολύ σύντομα οι μισθοί Βουλγαρίας θα είναι μεγαλύτεροι από τους ελληνικούς....

ΓΙΑΤΙ;
Ποια είναι η μεγάλη μας διαφορά;

ΤΟ ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΕΥΡΩ.... φυσικά...

Το 2001 λίγο πριν ξεκινήσει η κυκλοφορία του Ευρώ με την ισοτιμία που όρισε η προδοτική κυβέρνηση Σημίτη 1 ευρώ= 340,75 δρχ... η δραχμή μας ήταν πολύ ισχυρότερη από το βουλγαρικό Λέβ.... Οι Βούλγαροι για να το πούμε πιο απλά αντάλλασαν τα Λέβ τους με πολύ λιγότερες ελληνικές δραχμές...
Αυτό αντικατόπτριζε και την ισχυρότερη ελληνική οικονομία απέναντι στην Βουλγαρική... 

Σήμερα μετά από 15 χρόνια στο ευρώ ξέρετε πόσο έχει 1 Ευρώ σε βουλγαρικά Λέβ; 2 Λέβ!!!!! (1 Ευρώ = 2 Λέβ Βουλγαρίας)
Και πόσο έχει ένα σημερινό Λέβ με παλιές δραχμές μας 1 Λέβ = 174 δραχμές!!!!!

Και υπάρχουν ακόμα χειρότερα....
Ας δούμε τις ισοτιμίες μερικών ακόμα βαλκανικών νομισμάτων χωρών που είναι εκτός Ε.Ε.... και θεωρούνται τριτοκοσμικές και υπανάπτυκτες...

1 Ευρώ = 62 Δηνάρια Σκοπίων!!!!!!!!!!!!!!
1 Ευρώ = 133 Λέκ Αλβανίας!!!!!!!!!!!!
και για να το επαναλάβω και ως εικόνα:
1 Ευρώ = 340,75 δραχμές Ελλάδας...

Κοιτάξτε τα προσεκτικά και ελέγξτε τα....
Δεν χρειάζεται να γουρλώνουμε τα μάτια μας...

Ποια χώρα σαν την Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει παραπάνω από 8 χρόνια στο ευρώ;
Κι έτσι φτάσαμε στο τραγικό 2010 που ξεκίνησε η προδοσία που μας τυρρανάει μέχρι σήμερα και θα μας τυραννάει για πολλά ακόμα χρόνια... 

Γι αυτό μην τσιμπατε την προπαγάνδα και τις απειλές καταστροφής των ευρωπαϊστών στην πατρίδα μας που είναι απλά ξεπουλημένοι ραγιάδες στους Ευρωπαίους...

Το ευρώ είναι ένα καταστροφικό κατοχικό νόμισμα που έχει σαν σκοπό, χώρες όπως η Ελλάδα να χάσουν πλήρως την εθνική τους ανεξαρτησία και να γίνουν προτεκτοράτα της Γερμανίας (που το σχεδίασε στα πρότυπα του γερμανικού μάρκου) και έρμαια του κάθε διαστροφικού και ψυχανώμαλου των Βρυξελλών...

Η εθνική μας ανεξαρτησία είναι μονόδρομος και είναι εκτός ευρώ και πιθανότατα εκτός και της συγκεκριμένης φασιστικής Ευρωπ. Ενωσης...

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να μεταφέρουμε όσα διαβάζουμε στον κοινωνικό μας περίγυρο...
Χρειάζεται αφύπνιση...

ΘΑΝΟΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.