13 Σεπτεμβρίου 2017

"Φιλήσαμε τα χέρια της ηρωϊδας βορειοηπειρώτισσας γιαγιάς Ερμιόνης Μπρίκου. (Οδοιπορικό Γιάννης Κατσέας)

Ενα από τα γνωστά εκπληκτικά οδοιπορικά του αγαπητού μας φίλου Γιάννη Κατσέα φιλοξενούμε στο ιστολόγιο μας.

Ο κόλπος της Χειμάρρας από το σπίτι της γιαγιάς
Το κάστρο της Χειμάρρας όπως φαίνεται από το σπίτι της γιαγιάς

Ας αφήσουμε τα αυθόρμητα λόγια του Γιάννη να μας περιγράψουν συναισθήματα και ιστορία.....

Γράφει ο Γιάννης Κατσέας

Ηταν ενα στοιχημα για την παρεα που πηγαμε εκδρομη με τις μοτοσυκλετες απο Θεσσαλονικη στην Βορεια Ηπειρο, να παμε εκει και να φιλησουμε τα χερια της Γιαγιας Ερμιονης Μπρικου για την αγαπη της στην Μητερα πατριδα και τα παιδια της. (πατώντας τον σύνδεσμο θα δείτε αφιέρωμα στην γιαγιά και στα παλικάρια μας από το ιστολόγιο Κιβωτός της Ορθοδοξίας)

Σκυμμένος ευλαβικά πάνω στους τάφους των ηρώων μας
Δυστυχως ολοι εμεις στην Ελλαδα τα εχουμε ηδη ξεπουλησει στον βωμο της προσκαιρης καλοπερασης, καποια στιγμη θα ξυπνησουμε απο το ληθαργο που εχουμε πεσει και θα αντιληφθουμε πως και γιατι χασαμε ολες μας τις Αξιες του Γενους μας .....το τι νιωσαμε εκει ειναι πολυ δυσκολο να περιγραφει μεσα σε λιγες γραμμες και πιστευω οτι ο καθενας απο εμας θα το κρατησει μεσα στην ψυχη του σαν ενα πολυτιμο μυστικο.
 
Για μενα η πιο συγκινητικη στιγμη ηταν οταν η Γιαγια μου ειπε τι την εβαλε ο πατερας της να του υποσχεθει προτου ξεψυχησει, να κρατησεις της ειπε την Ελληνικοτητα σου και να μην προδωσεις που ειναι θαμενα αυτα τα παλληκαρια μεχρι να ξαναερθει το χακι στην Χειμαρα. 
Οταν την ειπα κανε υπομονη Γιαγια και θα ξανακυματισει η Γαλανολευκη εδω, εσκυψε και μου φιλουσε δακρυσμενη τα χερια ......ποια η ΗΡΩΙΔΑ!
 
Στην συνεχεια μας εβαλε στο σπιτι της και μας εδειξε τα προσωπικα αντικειμενα των Φανταρων μας καθως και καποια στιγμη ανοιξε με την Μαρια την ΣΗΜΑΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!
Σε δυο φωτογραφιες κραταω αγκαλια τον ανηψιο της Γιαγιας Σπυρο Μπρικο πισω απο τον ενα ταφο (τους ειχανε θαψει σε δυο ταφους ανα τρια ατομα) που εκανε ΤΡΙΑ χρονια φυλακη επι Χοτζα για τον απλουστατο λογο οτι ηταν ΕΛΛΗΝΑΣ και δεν μαρτυρουσε την τοποθεσια των ταφων...
Η γιαγιά κρατάει την εικόνα της "Παναγιάς της Νίκης"
Στο τέλος του αφιερώματος στην γιαγιά Ερμιόνη παραθέτουμε το βίντεο με την εκπομπή της Βίκυς Χατζηβασιλείου για την γιαγιά Ερμιόνη Μπρίκου που μας έστειλε ο Γιάννης.
Η γιαγιά Ερμιόνη μπροστά τους τάφους.
 
(προλογικό σημείωμα για την εκπομπή) 
 
Την Πέμπτη 1η Ιουνίου η Βίκυ Χατζηβασιλείου ανοίγει μαζί μας τρία πακέτα που θα συγκινήσουν. Η παρουσία της παραλήπτριας του πρώτου πακέτου, αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της εκπομπής. Ο λόγος, για την «κυρά» της Χιμάρας, την Ερμιόνη Πρίγκου. Η γυναίκα με την συγκλονιστική ιστορία ζωής που το σπίτι της χρησιμοποιούνταν ως στρατηγείο των Ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο του ’40, συγκινεί με την αφήγησή της. 
Μαζί με τον πατέρα της έθαψαν, με κίνδυνο της ζωής τους, έξι Έλληνες στρατιώτες στην αυλή του σπιτιού τους και ακόμα και σήμερα, 77 χρόνια μετά, μένει εκεί να τιμά τους νεκρούς της. 
 
Η ιστορία της έγινε γνωστή μόλις τα τελευταία χρόνια. Η Ερμιόνη Πρίγκου, στην εκπομπή, γίνεται αποδέκτης τιμητικού πακέτου από παιδιά πεσόντων ηρωικά υπέρ της πατρίδας. Στο πρόσωπο της παραλήπτριας βλέπουν τη μάνα, την αδερφή, που τίμησε τους νεκρούς της, κάτι που οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να κάνουν για τους δικούς τους ανθρώπους. Μόνο που αυτή η πατρίδα δεν νοιάστηκε ποτέ για την περισυλλογή των οστών των πατεράδων τους που βρίσκονται ακόμα και σήμερα διάσπαρτα στα αλβανικά εδάφη.



Share

2 σχόλια:

Γεώργιος είπε...

Από τους Ελληνιστικούς Χρόνους και έπειτα στην Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούνται οι τόνοι.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Δεκτή αγαπητέ Γεώργιε η παρατήρηση και ζητούμε και την κατανόησή σου καθώς χρησιμοποιήσαμε τα γραφόμενα του αγαπητού μας φίλου Γιάννη Κατσέα αυτούσια και στα οποία ίσως λόγω έντασης ή βιασύνης καθώς μας ήρθαν σε μήνυμα δεν υπήρχαν τόνοι...
Αν παρακολουθείς την αρθρογραφία του ιστολογίου μας θα διαπιστώσεις ότι είναι σπανιότατη η περίπτωση αυτή.... και παντα προσπαθούμε να τηρούμε το τονικό σύστημα είτε μονοτονικό είτε και πολυτονικό....

Ζητούμε και πάλι συγνώμη

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.