2 Ιουλίου 2017

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ

ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΟΣΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΛΑΩΝ  ΚΑΠΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ 

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Ο Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών ο Μέγας, Βασιλεύς Μακεδόνων, Ηγεμών (Στρατηγός Αυτοκράτωρ) της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, διάδοχος των Φαραώ της Αιγύπτου, Κύριος της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας και ιδρυτής της τότε Ελληνιστικής Αυτοκρατορίας. Ο Αλέξανδρος σαν Βασιλιάς της Μακεδονίας συνέχισε το έργο του ΦΙΛΙΠΠΟΥ.
     Οι πολλοί θρύλοι που  ακολουθούν τον μόνο Μεγάλο της Ιστορίας, ξεκινούν πολύ πριν την γέννηση του. Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 356 π.Χ. στην Πέλλα, πρωτεύουσα του Μακεδονικού Κράτους. Γονείς του ήταν ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Σύμφωνα με την παράδοση ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 6 του μήνα Εκατομβαιώνα, τον οποίο οι Μακεδόνες ονόμαζαν ΛΩΪΟ. 
     Την ίδια νύχτα ο Ηρόστρατος πυρπόλησε κι έκαψε το Ναό της Άρτεμης στην Έφεσο και οι μάγοι της πόλης βλέποντας την καταστροφή, έτρεχαν στους δρόμους και προμήνυαν την υποταγή της Ασίας. Ο Ηγεσίας από την Μαγνησία πίστευε πως ο Ναός πήρε φωτιά, επειδή έλειπε η Θεά του, η οποία πήγε να βοηθήσει στην γέννηση του Αλέξανδρου. Οι μάντεις της Ανατολής κοιτάζοντας τα ερείπια του Ναού, προφήτευσαν ότι αυτή η ημέρα θα αποδεικνυόταν μοιραία για όλη την ΑΣΙΑ. 
     Η ενδιαφέρουσα θρυλούμενη καταγωγή του Αλέξανδρου συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του, απ' τα πρώτα χρόνια του. Ο Ψευδο-Καλλισθένης αφηγείται πως η Ολυμπιάδα ήταν πολύ πικραμένη, που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Ο Φίλιππος δεν θα ήθελε να την ξαναδεί, αν δεν εύρισκε οπωσδήποτε τον τρόπο να του κάνει ένα ΠΑΙΔΙ. 
     Η Ολυμπιάδα κατέφυγε αναγκαστικά στην βοήθεια του μάγου-αστρονόμου Εκτεναβού, που ήταν και Βασιλιάς της Αιγύπτου, αλλά που είχε αναγκαστεί να αφήσει το βασίλειο του και να καταφύγει στην Μακεδονία, όταν δέχθηκε επίθεση από Πέρσες. Αυτός κατάφερε να την πείσει, πως θα μπορούσε να αποκτήσει αρσενικό παιδί, αν αποφάσιζε να καλέσει τον Άμμων-Δία, για να την βοηθήσει με την μαγική του ΤΕΧΝΗ. 
     Μια νύχτα στην Ολυμπιάδα εμφανίστηκε ο Άμμων με μορφή τράγου μεγαλοκέρατου και… συνευρέθη μαζί της. Αυτή η συνεύρεση όμως δεν παρέμεινε μοναδική, γιατί επαναλήφθηκε  και μετά από πολλές νυχτερινές επισκέψεις στο κρεβάτι της Ολυμπιάδας, επόμενο ήταν να την καταστήσει έγκυο. Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν ο Άμμων που συνευρισκόταν με την Ολυμπιάδα, αλλά ο πονηρός Εκτεναβός μεταμορφωμένος σε Άμμωνα και φυσικά το παιδί ήταν ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. 
     Μια εκδοχή με ιστορικά στοιχεία αναφέρει πως, η Ολυμπιάδα που ήταν αφιερωμένη ιέρεια στον Αμμων-Δία -αντίστοιχο του Έλληνα Θεού- ίδρυσε την Σχολή Μυστηρίων στην Σαμοθράκη. Το πεπρωμένο του Φιλίππου σφραγίστηκε με την επίσκεψή του στην Σαμοθράκη, όπου γνώρισε την Ολυμπιάδα και την έκανε γυναίκα του. Τη νύχτα πριν την ολοκλήρωση του γάμου τους, η Ολυμπιάδα είδε στον ύπνο της, πως ένας κεραυνός έπεσε πάνω στο σώμα της. Ο δε Φίλιππος ονειρεύτηκε πριν την γέννηση του Αλέξανδρου, πως σφράγισε το σώμα της γυναίκας του με μια σφραγίδα, με το αποτύπωμα ενός ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ. 
     Ο Αρίστανδρος από την Τελμεσσό τον διαβεβαίωσε πως, το όνειρο σήμαινε, ότι η βασίλισσα θα γεννούσε ένα αγόρι δυνατό και γενναίο σαν λιοντάρι. Αρκετό καιρό όμως μετά από τον γάμο τους ο Φίλιππος βρήκε ένα ερπετό να κοιμάται στο πλάι της Ολυμπιάδας. Αυτό το περίεργο γεγονός τον έκανε να πάψει να την επιθυμεί και να απομακρυνθεί από κοντά της. Ίσως επειδή την αντιμετώπιζε ως γητεύτρια, ίσως επειδή θεωρούσε πως είχε σχέσεις με έναν Θεό. Έτσι σε όλη την ζωή του και αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Αλέξανδρος θεωρούνταν γιος του Άμμων, κάτι που κι ο ίδιος αποδέχτηκε ως ΑΛΗΘΙΝΟ.
     Το 349 π.Χ. ο Λεωνίδας -συγγενής της Ολυμπιάδας- ανέλαβε την ευθύνη της ανατροφής του πρίγκιπα. Υπό την επίβλεψή του ο Αλέξανδρος διδάχτηκε αριθμητική, γεωμετρία, μουσική και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιππασία. Σ’ αυτή την ηλικία και με τις γνώσεις που αποκόμισε, αυτή την περίοδο ο Αλέξανδρος δάμασε τον Βουκεφάλα. Αργότερα, ο Φίλιππος ανέθεσε τις σπουδές του γιου του στον Μεγάλο Φιλόσοφο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ο οποίος του δίδαξε ιατρική, φιλολογία και πολιτικές επιστήμες. Η μαθητεία κοντά στον Φιλόσοφο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χαρακτήρα του νεαρού ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
     Όμως ως προς την σωματική του διάπλαση λέγεται πως δεν ήταν ανάλογη των επιτευγμάτων του. Σε αντιδιαστολή προς τον Δαρείο και την οικογένειά του που ήταν ψηλοί, εκείνος ήταν τόσο μικρόσωμος, ώστε η μητέρα του Δαρείου να νομίσει ότι βασιλιάς ήταν ο πιο σωματώδης Ηφαιστίων, ώστε να χρειαστεί ένα τραπεζάκι για τα πόδια του, που δεν έφταναν ως το πάτωμα, όταν στα Σούσα κάθισε στον θρόνο του ΔΑΡΕΙΟΥ. 
     Επίσης λέγεται ότι δεν ήξερε κολύμπι, ωστόσο τίποτα απ’ αυτά δεν τον εμπόδιζε να μάχεται με γενναιότητα πάντα στην πρώτη γραμμή του πυρός. Γενικά πολεμούσε στις τάξεις της βασιλικής ίλης του εταιρικού ιππικού, αλλά όποτε η κατάσταση το απαιτούσε, ηγήθηκε κι άλλων τμημάτων ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. 
     Σύμφωνα με τον μαθητή του Αριστοτέλη - τον φιλόσοφο Αριστόξενο τον Ταραντίνο - ο Αλέξανδρος ήταν ακριβώς όπως τον απεικόνιζαν οι ανδριάντες του Λυσίππου. Το κεφάλι του έγερνε ελαφρά προς τα αριστερά και το βλέμμα του ήταν υγρό. Η επιδερμίδα του ήταν λευκή κι επειδή τονίζεται επαρκώς ότι ο Απελλής έκανε λάθος στον πίνακα, που τον απεικόνιζε κεραυνοφόρο σαν τον Δία κι ότι τον απέδωσε πολύ μελαχρινό, συμπεραίνουμε ότι ήταν χαρακτηριστικά ΛΕΥΚΟΣ. 
     Επιπλέον είχε μια ελαφρά κοκκινωπή απόχρωση στο πρόσωπο και δεν είχε γενειάδα, ενώ σε αρκετές παραστάσεις, όπως στο διάσημο ψηφιδωτό της Πομπηίας, απεικονίζεται με χαρακτηριστική φαβορίτα. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι κι άλλοι εταίροι - περίπου συνομήλικοί του, όπως ο Ηφαιστίων - απεικονίζονται επίσης χωρίς γενειάδα. Διάφοροι βασιλείς της ελληνιστικής περιόδου εμφανίζονται κι αυτοί αγένειοι, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα, ότι ο Αλέξανδρος εισήγαγε αυτήν την τάση, ενώ ως τη γενιά του Φιλίππου, τόσο στα ελληνικά κράτη όσο και στα βαρβαρικά, η γενειάδα ξεχώριζε τους άντρες από τα ΑΓΟΡΙΑ. 
     Η ξεχωριστή ηρωϊκή φυσιογνωμία του Αλέξανδρου, αποφασισμένη ν’ αφήσει το σημάδι της στον κόσμο, κατάφερε να ασκήσει τόσο βαθειά επιρροή στα μέρη από τα οποία πέρασε και στους λαούς τους οποίους κατέκτησε, ώστε ο θρύλος του παραμένει ζωντανός, ακέραιος ή ενσωματωμένος στις μυθιστορίες τους, ως ακραίο δείγμα θάρρους και Σοφίας, που ξεπερνάει τα ανθρώπινα και αγγίζει το ΘΕΙΟ! 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.