18 Μαΐου 2017

Μεταξύ ιδέας και απειλής

Αρκετοί είναι αυτοί που κατά καιρούς -ακόμα και στις μέρες μας- έχουν θέσει έως και απαιτήσει ποικιλότροπα το θέμα χωρισμού Εκκλησίας - κράτους  

Του π. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου

Μετά την απογραφή του πληθυσμού του 2011, κρατούσα θρησκεία και Εκκλησία είναι η ορθόδοξη χριστιανική. Πέρα των ιστορικών ριζών και της επιρροής της στην κοινωνία, ακόμα και τη νεοελληνική, η Ορθοδοξία είναι το σημείο αναφοράς των Ελλήνων. Συνταγματικά, είναι κατοχυρωμένη η υπόστασή της ως ΝΠΔΔ, με διακριτούς ρόλους συνύπαρξης με την Πολιτεία, υποβοηθώντας σημαντικά την εργασία της, ιδίως στον κοινωνικό τομέα. 

Αρκετοί κατά καιρούς -ακόμα και στις μέρες μας- έχουν θέσει έως και απαιτήσει ποικιλότροπα το θέμα χωρισμού Εκκλησίας και κράτους. Υποστηρίζουν ότι ήρθε ο καιρός να άρει το κράτος την όποια νομική υποστήριξη και συμπάθεια έναντι της Ελλαδικής Εκκλησίας. Η άποψη ακουμπά την αγνωμοσύνη για την Εκκλησία έναντι των πρωτοβουλιών της να στηρίξει το έθνος σε δύσκολες στιγμές του και όχι μόνο. 

Αν συμβεί κάποτε χωρισμός Εκκλησίας και κράτους, ποιος θα κερδίσει; Πρώτιστα, νομίζω η Εκκλησία, γιατί θα μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, αφού δεν θα είναι προέκταση δημόσιας υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι οργανισμός ανεξέλεγκτος, αφού στον τόπο μας και ο πιο μικρός σύλλογος ατόμων έχει νομική κάλυψη ή και παρακολούθηση. 

Πάλι θα έχει ξεχωριστή θέση στην ψυχή του λαού ως πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, κράτος και Εκκλησία θα αναλάβουν τις αντίστοιχες ευθύνες τους και αρμοδιότητές τους. Οι διακριτοί ρόλοι συνύπαρξης θα παραμείνουν όπως έχουν, αλλά θα υπάρξουν και οι ανάλογες επιπτώσεις. Αν γίνει με φιλικό τρόπο ή όχι, αν είναι ολοκληρωτικός ή όχι. Σίγουρα, πάντως, δεν θα χαθεί η Εκκλησία, άσχετα αν νομίζουν εκπρόσωποί της πως μόνο το κράτος είναι η εγγύησή της. Αυτό σημαίνει ανασφάλεια και, κυρίως, ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Θεό. 

Για το θέμα αυτό έχουν συγκρουστεί ιδεολογίες, έχει γίνει αντικείμενο υποσχέσεων, έχει ενταχθεί σε προγράμματα κομμάτων. Δεν έχει συμβεί όμως, γιατί, πρώτιστα, εξυπηρετεί την Πολιτεία. Δύσκολα κυβέρνηση θα τολμήσει να χρεωθεί τον χωρισμό αυτό, θα πρέπει να επιστρατεύσει ισχυρά επιχειρήματα. Ας έχει υπόψη της, με άλλα λόγια, όχι μόνο τη μέθοδο με την οποία θα γίνει, αλλά και να υπολογίζει τον αντίκτυπο που θα έχει στον λαό. Θα πρέπει να είναι πανέτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισής του. 

Μπορεί ο αρεστός σε πολιτικούς και μη χωρισμός να μην είναι και ο άριστος αν δεν γίνει με τρόπο σωστό. Ισως θέλουν να αντλήσουν ψηφοφόρους συγκεκριμένης ιδεολογικής κατεύθυνσης, πρέπει να υπολογίζουν όμως και τους υπολοίπους. Η Εκκλησία σίγουρα θα βλέπει και θα συμπεριφέρεται σε όλους ως παιδιά Της, ενώ αυτοί θα αγρεύουν οπαδούς μέσα από την κίνησή τους αυτή. Να σημειωθεί ότι προστασία και προνομίων τυγχάνουν στην πατρίδα μας και άλλα δόγματα και θρησκεύματα. Πολλά έχουν ακουστεί και αρκετά έχουν ειπωθεί για τον θρυλούμενο χωρισμό. Το θέμα κινείται μεταξύ ιδέας και απειλής, πρότασης και ανάγκης, λογικής και εφικτού. 

Κάποιοι λένε ότι ωρίμασε ο καιρός, ορισμένοι φοβούνται, άλλοι περιμένουν την ευκαιρία. Αν, τελικά, όλο το κακό στον τόπο το έχει κάνει η Εκκλησία και, ταυτόχρονα, έχουν λυθεί όλα τ' άλλα λαϊκά προβλήματα, ας το τολμήσουν. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί και το εγχείρημα. 

* Ο π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος είναι Θεολόγος, διδάσκων Πανεπιστημίου Πειραιώς 

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.