24 Μαΐου 2017

Α Π’ ΤΑ ΡΑΦΙΑ της βιβλιοθήκης μας που στάζουν αίμα...

19η Μαΐου 

Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος 

Α Π’ ΤΑ ΡΑΦΙΑ της βιβλιοθήκης μας που στάζουν αίμα, ένα βαρυφορτωμένο είναι και το ποντιακό μας. Με τους τόμους του Κων. Εμμ. Φωτιάδη, «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Με τα βιβλία του πρωτεργάτη της καθιέρωσης της 19ης Μαΐου ως ετήσιας Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Με την «Ταμάμα, αγνοούμενη του Πόντου» και τ’ άλλα του αλησμόνητου Γιώργου Ανδρεάδη.

Με το συγκλονιστικό απ’ τις ΗΠΑ «Ούτε το όνομά μου - Γενοκτονία και επιβίωση - Μια αληθινή ιστορία του Πόντου», της Thea Halo. Και το παλιό εκείνο βιβλίο «Τοπάλ Οσμάν», για τον πιο αιμοβόρο σφαγέα των Ποντίων, του Γ. Ν. Λαμψίδη και πολλά άλλα. Ανάμεσά τους ένα ξεχωριστό. Ενός εκ των εφημεριδογράφων που μας «ανάγιωσε» - παιδιόθεν αναγνώστες των αθηναϊκών - με τα χρονογραφήματά του. Κι απολαμβάναμε στις σχολικές αίθουσες θεάτρου τις κωμωδίες του: 

ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ, «Η Γη του Πόντου». Μετά που αναπαύθηκε το 1979 ο Ψαθάς, ανακαλύψαμε το βιβλίο του. Αρχές της δεκαετίας του ΄90 επανεκδόθηκε με εισαγωγή του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Κων. Δεσποτόπουλου. Είχε εκδοθεί 1η φορά το 1966, αλλά, ποιος το θυμόταν; Ήταν… αποσιωπημένο! 

- ΟΠΩΣ, πέραν του μισού αιώνα ήταν επισήμως καταδικασμένη σε αποσιώπηση, σε απόκρυψη και σε άγνοια «αγνοούμενη», η Γενοκτονία των Ποντίων.

- ΕΠΕΙΔΗ υπερτερούσε προφανώς διατεταγμένη άνωθεν, η ανάγκη επιβολής, εντολαίς ΗΠΑ και υποταγαίς Αθηνών, για τις ανάγκες της Νατοϊκής συμμαχίας, η «ελληνο-τουρκική φιλία». «Φιλία» με το Γενοκτόνο τουρκικό κράτος, του «έχοντος… δύο πνεύμονες, τον ένα Αγγλικό, τον έτερο Αμερικανικό», αθηναϊκού κράτους…

- Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, διαπραχθείσα από τους Τούρκους, 1914-1924, όπως κι η συγκαιρινή της και μεγαλύτερη, 1.500.000, Γενοκτονία των Αρμενίων, υπήρξε γεγονός ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΑ καταδικασμένο σε αποσιώπηση από τις αθηναϊκές κυβερνήσεις της Νατοϊκής συμμαχίας με την… «φίλη και σύμμαχο» Τουρκία! Για δεκαετίες!

- ΜΟΛΙΣ το… 1994, μετά από 70 χρόνια εδέησε η Βουλή των εν Ελλάδι, να ψηφίσει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας. Όλες τις 10ετίες προηγουμένως, τα σχολεία, σ’ Ελλάδα και Κύπρο, «μόρφωναν» τα Ελληνόπουλα έτσι ώστε να έχουν πλήρη άγνοια της Γενοκτονίας;


ΚΙ ΟΜΩΣ: Ο Δημήτρης Ψαθάς έγραφε το 1966, εις ώτα μη ακουόντων, στον πρόλογο τού «Η Γη του Πόντου» και τα εξής: «Δεν έχει αντιτουρκικό χαρακτήρα το βιβλίο τούτο. Αντιτουρκικό χαρακτήρα έχουν τα ίδια τα γεγονότα, που δείχνουν τους Τούρκους έτσι όπως ήταν και όπως έδρασαν τα χρόνια εκείνα. Ούτε επιτρέπεται να θυσιάσουμε την ιστορική αλήθεια σε καμιά σκοπιμότητα, όπως, δυστυχώς, καθιερώθηκε να γίνεται απ’ τον καιρό που χαράχτηκε η λεγόμενη ελληνοτουρκική φιλία.

Η άστοχη τακτική της αποσιώπησης των γεγονότων της Ιστορίας ήταν, ίσως, κι ένας απ’ τους λόγους που τόσο άσκημα πορεύτηκε η «φιλία» με τους Τούρκους. Να ρίξουμε τον πέπλο της λήθης στο παρελθόν, αλλά να ΞΕΡΟΥΜΕ, όχι να κρύβουμε.

Να ξέρουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι το τι φταίξαν οι πατεράδες τους, για ν’ αποφύγουν τα όσα στιγμάτισαν εκείνους, εφ’ όσον θέλουν να πάρουν τη θέση που φιλοδοξούν ανάμεσα στα πολιτισμένα έθνη. Μόνο έτσι, ξέροντας εμείς τους Τούρκους και ξέροντας εκείνοι εμάς και το στιγματισμένο παρελθόν τους, μπορεί κάποτε να χαράξουμε μια ελληνοτουρκική φιλία επάνω σε στέρεες βάσεις». 

ΚΑΙ Ο ΕΚ των γενναίας εντιμότητας Τούρκος αυτοεξόριστος Ali Ertem, πρόεδρος του «Συλλόγου Ενάντια στη Γενοκτονία», προλογίζοντας το 2002 το έργο του καθηγητή Κων. Φωτιάδη, απ’ τη Φρανκφούρτη έγραφε και τα εξής: «Για να διατηρηθεί [στην Τουρκία] η στηριζόμενη στο έγκλημα της γενοκτονίας εξουσία, χρησιμοποιούνται ως μέσα η παραποίηση της Ιστορίας, σε ορισμένες περιπτώσεις η μαζική τρομοκρατία (πογκρόμ) καθοδηγούμενη από το κράτος, εκβιασμοί και απειλές. Μ’ αυτόν τον τρόπο ανοίγεται ο δρόμος για νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέχρι και για νέες γενοκτονίες»… 

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Σημερινή
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.