24 Μαΐου 2017

ΜΠΡΑΒΟ στους «αριστερούς» της Πορτογαλίας!...

(Εδώ, λιτότητα και φόροι)
Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Εντός Ελλάδος το επεισόδιο με τους κκ Δένδια και Κασιδιάρη την περασμένη Τετάρτη, και η υπερψήφιση των «μέτρων» από τους 153 Βουλευτές την Πέμπτη 18 Μαΐου. 

Διάβασα στα blogs τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Dr  Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι την ώρα που οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητούσαν και ψήφιζαν το πακέτο η συντριπτική πλειοψηφία Ελλήνων παρακολουθούσε το SURVIVOR…

Θα πω ότι χαμογέλασα, όχι ειρωνικά, αλλά με κάποια αίσθηση πικρίας καθώς είχα γράψει πριν το πει ο κ Τσακαλώτος:
«Με αφορμή το SURVIVOR πώς μας «καθοδηγεί» η TV» ΕΔΩ 

Διάβασα όπως και εσείς ότι ο Πρωθυπουργός μας ετοιμαζόταν να φορέσει την περιώνυμη «γραβάτα» (που θα συνοδεύει τον κ Τσίπρα στην πολιτική του υστεροφημία), και ότι στη συνάντηση της Δευτέρας 22ας Μαΐου όλα θα έβαιναν για την Πατρίδα μας… καλώς!

ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ από τα αποτελέσματα της συνεδρίας των Υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και οι Κυβερνώντες για όσα εμμέσως πλην σαφώς έλεγαν ή υπονοούσαν και μαζί οι ΕΛΠΙΔΕΣ που συμπολίτες μας έτρεφαν με όσα έβλεπαν, διάβαζαν και άκουαν...

Κρίμα!… 
Εκτός Ελλάδος με όσα διαβάζω, βλέπω, ακούω σε ΜΜΕ εκτός Ελλάδος διατηρώ σε πολύ ψηλά επίπεδα την «αυτονόητη» ΕΛΠΙΔΑ ότι τελικά θα μας τη δώσουν την περιβόητη δόση (στα χαρτιά) δηλαδή με το ένα χέρι και θα μας την πάρουν άμεσα πίσω με το άλλο γιατί αλλιώς μπορεί να βρεθούμε Ελλάδα και δανειστές αντιμέτωποι με ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ τον Ιούλιο! 

Διάβαζα χτες, 23 Μαΐου 2017, στο BLOOMBERG ένα πολύ επίκαιρο άρθρο-άποψη του κ Leonid Bershidsky με τίτλο: 

«Η Ελλάδα έχει τους πόρους για να θεραπεύσει τον εαυτό της» 
(Greece Has the Resources to Heal Itself) 

Στο άρθρο ο συγγραφέας δηλώνει με αφορμή την άκαρπη λήξη της συνεδρίας της Δευτέρας 22 Μαΐου 2017:

«Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει έκπληξη εκεί. Ο  προσδιορισμός των λεπτομερειών θα τους ανάγκαζε να δεχτούν μια άβολη πραγματικότητα: η Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις αγορές ιδιωτικού χρέους για τα επόμενα χρόνια…» ΕΔΩ


Εάν θέλετε περισσότερα νέα κατεβάστε από το διαδίκτυο και διαβάστε δύο ακόμη σχετικά άρθρα που ΔΕΝ αφορούν στην Ελλάδα αλλά στην Πορτογαλία και την διαφαινόμενη ΕΞΟΔΟ της από την οικονομική κρίση και τα προγράμματα «διάσωσης» που βίωσε όπως και εμείς…
Το πρώτο από τους Βρετανικούς TIMES: EU underlines Portugal’s recovery from debt crisis 
Το δεύτερο από to NPR (http://www.npr.org/about/aboutnpr/#pg-1)

Ο τίτλος και το περιεχόμενό με…πλήγωσαν!.. ΕΔΩ 

«Η Πορτογαλία καυχιέται για την εποχή μετά το πρόγραμμα διάσωσης…» 
«Οι μισθοί ανεβαίνουν, και τα ποσοστά ανεργίας στην Πορτογαλία έπεσαν στο 10% από τα υψηλά του 18% όπου κυμαίνονταν το 2013. Η Οικονομία της Πορτογαλίας έχει ανακάμψει δραματικά από την εποχή που της δόθηκε το πακέτο διάσωσης των 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η Πορτογαλική επιτυχία συντελέστηκε χωρίς την επιβολή των μέτρων λιτότητας – περικοπές δαπανών και φορολογικές επιβαρύνσεις - που οι δανειστές της Πορτογαλίας, η ΕΕ και το ΔΝΤ επέμεναν ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.  Πρόγραμμα λιτότητας και αύξησης φόρων είχε εφαρμόσει η τότε Κέντρο-Δεξιά Κυβέρνηση συμμορφούμενη με τις απαιτήσεις ΕΕ και ΔΝΤ.

Όταν μία αριστερή Συγκυβέρνηση με πρωταγωνιστές τους Σοσιαλιστές ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 και άρχισε να μειώνει τα μέτρα λιτότητας – προχωρώντας σε μισθολογικές αυξήσεις και μειώσεις συντελεστών  φορολογίας πολλοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί και δεύτερο μνημόνιο. 

Αυτό, όμως, δεν έγινε. Αντίθετα η οικονομία της Πορτογαλίας κατέγραψε 13 συνεχή τρίμηνα οικονομικής ανάκαμψης που ξεκίνησαν στη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης και συνεχίστηκαν με την παρούσα Κυβέρνηση.

Το έλλειμα του προϋπολογισμού σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών ως 2.1% του ΑΕΠ που είναι η πρώτη φορά που το έλλειμα του Πορτογαλικού προϋπολογισμού έπεσε κάτω από τα επίπεδα που έχει προσδιορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση…»

Αυτά για την Πορτογαλία…
Στην Πατρίδα μας τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0.1% το πρώτο τρίμηνο του 2017 συνεχίζοντας την πτώση 1.2% που σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 και φαίνεται να οδηγεί την Ελληνική Οικονομία σε επίπεδα της ύφεσης του 2012…

Μήπως η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το Πορτογαλικό παράδειγμα πριν είναι πολύ αργά;



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.