18 Απριλίου 2017

Δύο άρθρα του Ν. Λυγερού για την Χρονοστρατηγική

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η πολυκυκλικότητα της Χρονοστρατηγικής

Η δύναμη της Χρονοστρατηγικής δεν προέρχεται μόνο από τη γενίκευση της γεωστρατηγικής και της τοποστρατηγικής με την εισαγωγή του Χρόνου αλλά η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η ιδιότητα της πολυκυκλικότητας που δεν έχει νόημα δίχως την παρουσία του. Η πολυκυκλικότητα επιτρέπει την προσέγγιση γεγονότων που βρίσκονται σε μακρινή χρονική απόσταση αν εξετάζουμε τον Χρόνο μόνο γραμμικά. Μέσω της μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα γεγονότα σ’ ένα αιτιοκρατικό πλαίσιο αφού κυριαρχεί μια Χρονοστρατηγική που έρχεται να υπερκεράσει την υψηλή στρατηγική, τη στρατηγική, το επιχειρησιακό και την τακτική.

 Μέσω της πολυκυκλικότητας, η Χρονοστρατηγική βλέπει και ερμηνεύει πιο βαθιά τα δεδομένα αφού αντιλαμβάνεται και τη βαθύτητα ταυτόχρονα διότι ο Χρόνος έχει πάχος. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, μάχες που φαίνονται ανεξάρτητες λόγω χρονικής απόστασης ενσωματώνονται στο ίδιο πολεμολογικό πεδίο. Έτσι η Χρονοστρατηγική κάνει τη διαφορά όταν ασχολείται με γεγονολογία μεγάλου βάθους Χρόνου. Σε απλό επίπεδο την πολιορκία του Χάνδακα, την απελευθέρωση της Πελοποννήσου, την ισπανική Reconquista, το Βυζάντιο. Αλλά είναι ταυτόχρονα ικανή να δει την απελευθέρωση του Κουρδιστάν, των μικρών και μεγάλων Κατεχομένων διότι αγγίζει το μέλλον μέσω του παρελθόντος και οι γέφυρες που χτίζει είναι αμφίδρομες για αυτήν λόγω πολυκυκλικότητας.

πηγή

Η Χρονοστρατηγική πλευρά της Σκακιέρας SER

Η σκακιέρα SER, που επινοήθηκε μέσω των νοητικών σχημάτων των μαθηματικών για τη μορφοκλασματική ανάλυση του Sierpinski και της φυσικής για τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Einstein και Rosen, αφού λειτουργεί αυτοαναφορικά ως γέφυρα, έχει και μια χρονοστρατηγική πλευρά. Ως γενίκευση της βυζαντινής σκακιέρας, που μπορεί να ερμηνευτεί ως η δομή της Κωνσταντινούπολης, ερμηνεύεται ως κωδικοποίηση της Μεσογείου. Με τα λευκά της Ευρώπης και τα μαύρα της Αφρικής, αλλά και τα γαλάζια τετράγωνα της θάλασσας δίνει έμφαση, με τα δύο μέτωπα της, στις ζώνες επαφής της Ευρώπης με την Αφρική, αλλά και της Ευρώπης με την Ασία. 

Είναι, λοιπόν, βασισμένη στο Γιβραλτάρ και στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι επιτρέπει να αναλύσουμε την έννοια του Corso, που άλλαξε τα δεδομένα της θαλασσοκρατίας μεταξύ των δυνάμεων της Ευρώπης και της Ασίας. Δείχνει, επίσης, την έννοια της Reconquista, αλλά και των Σταυροφοριών λόγω της σημασίας των Αγίων Τόπων. Έτσι η σκακιέρα SER επιτρέπει την ανάδειξη νοητικών σχημάτων της έξυπνης ιστορίας και λειτουργεί ως εργαλείο. Μέσω της έννοιας της υπερκίνησης κωδικοποιεί και την υπέρβαση, που είναι ικανή να αποφύγει το πρόβλημα της κεντρικής οπής που δημιουργεί εσωτερικές γωνίες που δεν υπάρχουν σε κλασική σκακιέρα.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.