16 Μαρτίου 2017

Η κρίση είναι πλέον... (απ)ανθρωπιστική

Γράφει ο Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

«Βασικά σημεία που μπορεί κανείς να διακρίνει από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι πως το 2016 χαρακτηρίζεται χρονιά διαχείρισης της κρίσης, η οποία πλέον έχει πάρει άλλες διαστάσεις και από δημοσιονομική και οικονομική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε κρίση ευρύτερα κοινωνική, αλλά με τάσεις και με χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλο πλήθος αναφορών αλλά και πολιτών απευθύνονται στον Συνήγορο του Πολίτη επειδή δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βασικότερες των αναγκών και βασικότερες των υποχρεώσεών τους», είπε μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποπάκης, παραδίδοντας την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής για το 2016 στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. 

Το δράμα 

Αλλη μια έκθεση αναγνωρίζει το μέγεθος του καθημερινού ανθρώπινου δράματος στην Ελλάδα της κρίσης, την ώρα που, ειδικά μετά το κλείσιμο των συνόρων το 2016, κορυφώθηκε με το εξίσου σοβαρό προσφυγικό δράμα, με χιλιάδες ανθρώπους «ομήρους» άθελά τους στη χώρα μας. 

Εξάλλου, ο ΣτΠ κάνει ειδική αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών χαρακτηρίζοντάς το «ανθρωπιστική κρίση εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης».

Ιδιαίτερα όσον αφορά το προσφυγικό ο ΣτΠ, ύστερα από επισκέψεις σε χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, συνιστά «τη λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλίζονται κατά τρόπο ενιαίο τα στοιχειώδη αγαθά και υπηρεσίες για όλους, δηλαδή κατάλληλη στέγη, σίτιση, πόσιμο νερό, βασικά είδη ένδυσης, ιατρική περίθαλψη με τη διασφάλιση τακτικών ιατρικών επισκέψεων από τις οικείες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συγκοινωνιακή σύνδεση με το πλησιέστερο αστικό κέντρο».

Χαρακτηρίζεται ζητούμενο η ταχεία στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε να αντεπεξέλθει στη συγκυρία των αυξημένων ροών και την ανάγκη διαφύλαξης της λειτουργίας των hotspots στα νησιά ως χώρων υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας, όχι κράτησης.

Επίσης, ο Συνήγορος έλαβε μεγάλο αριθμό αναφορών από αιτούντες άσυλο που διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση εξέτασης του αιτήματός τους σε δεύτερο βαθμό και την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το στάδιο εξέλιξής του.

Κριτική ασκείται και για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, που δεν πρέπει να κρατούνται, ενώ ζητείται από την Πολιτεία να ενταθούν οι προσπάθειες για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση. 

Ασφάλιση, υγεία 

Για το φλέγον ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, πέρα από το διαχρονικό πλήγμα που υφίσταται λόγω της αποσπασματικής νομοθέτησης και της λανθασμένης εφαρμογής της, επισημαίνεται η συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων λόγω λιτότητας, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι-ασφαλισμένοι για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Οι παρεμβάσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων την αναγνώριση πλασματικού χρόνου, την ασφάλιση απασχολουμένων με μειωμένο ωράριο ή τελούντων σε επίσχεση εργασίας, την ένταξη σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών και την παρακώλυση διεκπεραίωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων λόγω οφειλών.

Στον χώρο της Υγείας και Πρόνοιας κατ’ επανάληψη απασχολούν η υποστελέχωση και η έλλειψη υποδομών που έχουν ποικίλες συνέπειες στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην παράβλεψη των ελάχιστων προδιαγραφών ασφαλούς περίθαλψης.

Επίσης, λιγότερο δικαιολογημένη χαρακτηρίζεται η διαιώνιση προβλημάτων που δεν οφείλονται στη λιτότητα, όπως η παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών για πρόσβαση σε φακέλους τους ή για προσήκουσα διερεύνηση των καταγγελιών τους και η αδυναμία του συστήματος ψυχικής υγείας να διαφυλάξει τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.

Στη θεματική κατηγορία της ποιότητας ζωής αναδεικνύονται κυρίως η χωροθέτηση, αδειοδότηση και παρακολούθηση λειτουργίας έργων και ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

Στις σχέσεις κράτους-πολίτη ξεχωρίζουν η φορολογία, οι μεταφορές και οι παρεμβάσεις σχετικά με το δικαίωμα στην εργασία και την ενίσχυση των ανέργων, θεσμός που χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα ευαίσθητος ενόψει της ανθρωπιστικής κρίσης». 

Τα στατιστικά 

Για το 2016 ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε 11.915 αναφορές, αυξημένες κατά 400 σε σχέση με το 2015, ενώ τα ποσοστά επιτυχούς διαμεσολάβησης ξεπέρασαν το 80%.

«Πρωταθλητές» στις αναφορές πολιτών για κακοδιοίκηση με ποσοστό 29,1% παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, με δεύτερη την Αυτοδιοίκηση (δήμοι και περιφέρειες) με 21,7%.

Το 11,8% των προβλημάτων των πολιτών είχαν σχέση με το υπουργείο Εσωτερικών (στο οποίο συγκαταλέγονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η ΕΛ.ΑΣ.), περίπου στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών (φορολογικά θέματα) και 7,8% των αναφορών έχουν σχέση με το υπουργείο Παιδείας. 

ameiniasopallineus.blogspot
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 

ΣΧΟΛΙΟ

Παρέθεσα το ενδιαφέρον άρθρο το οποίο περιλαμβάνει την έκθεση του ΣτΠ διότι περιγράφει αρκετά σωστά το κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα...

Φυσικά θέλω να αναφέρω ότι ναι μεν όσοι λαθρομετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και ΜΕΧΡΙ να φύγουν πρέπει να έχουν στοιχειώδη συμπεριφορά φιλοξενίας από πλευράς των ελληνικών αρχών, ειδικά όταν πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά (όσο σπάνιο κι άν είναι αυτό), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται γι αυτούς πράγματα και δίνονται χορηγίες που δεν δίνονται στους Ελληνες φτωχούς ...

Και επίσης να τονίσω ότι λυπάμαι που στην έκθεση του ΣτΠ αναφέρονται σε πρόσφυγες και Μετανάστες...

Πρόσφυγες δεν υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας δεν συνορεύει με εμπόλεμη χώρα σύμφωνα με τον ΟΗΕ και επίσης μετανάστες δεν υπάρχουν αφού δεν είναι νόμιμοι μετανάστες... Θα έπρεπε τουλάχιστον να αναφέρονται όλοι ως παράνομοι μετανάστες...

Και κλείνοντας το σχόλιό μου να επισημάνω ότι πολύ κακώς ο ΣτΠ εμπλέκεται στο θέμα του ασύλου προς τους λαθρομετανάστες...
Είναι κάτι που δεν τον αφορά...
Και κανένας εκ των αιτούντων ασύλου δεν το δικαιούται....

Ολοι (οι λαθρομετανάστες) πρέπει να λαμβάνουν μια προσωρινή άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και αμέσως να ξεκινούν οι διαδικασίες για την προώθηση τους στην χώρα που έχουν σκοπό να πάνε ή την απέλαση και επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.