14 Φεβρουαρίου 2017

Αλλάζουμε τον εαυτό μας – Αλλάζουμε τον κόσμο: Η αρχή

Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Ε. Γκίκας,
Φιλόλογος, Μ.Α.,
Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας & Φιλοσοφίας της Τέχνης
Επιστημονικός Συνεργάτης περιοδικού "Ιστορικά Θέματα"
Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Δήμου Καλλιθέας


Γιατί αισθανόμαστε σα να πέφτουμε συνεχώς σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο; Γιατί δεν αντιδρούμε; Γιατί δεν κάνουμε κάτι;

Ερωτήματα που διατυπώνονται από πολλούς. Ερωτήματα που μοιάζουν να μην έχουν απαντήσεις.

Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι υπάρχει το πρόβλημα. Ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να μοιάζει περίεργο σε κάποιους, αλλά δεν έχουν όλοι αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Κι αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ανθρωπότητα (κι όχι μόνο η Ελλάδα, πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό) διαβαίνει άλλον ένα Μεσαίωνα. Πιο «εκλεπτυσμένο» αυτή τη φορά: δίχως Ιερά Εξέταση, κρεμάλες ή βασανιστήρια.

Η συνειδητοποίηση ότι ο πολιτισμός μας, παρά τις εκρηκτικές τεχνολογικές εξελίξεις, οπισθοδρομεί δεν ξαφνιάζει τους πνευματικούς ανθρώπου (τους πραγματικά πνευματικούς, όχι αυτούς που εμπορεύονται την τέχνη, την επιστήμη ή τη θρησκεία για τριάντα αργύρια ή για να γίνουν φίρμες του σύγχρονου μάρκετινγκ). Δεν ξαφνιάζει, διότι η τεχνολογική εξέλιξη, η υπερκατανάλωση, η πληθώρα υλικών αγαθών (που, όμως υφίσταται για λίγους) δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη της πνευματικότητας.

Πάντα οι δούλοι έβρισκαν εύκολο να ξεπουλάνε την ελευθερία τους (και, συνεπακόλουθα τον αγώνα για την αποκτήσουν ή να τη διατηρήσουν) για ένα πιάτο φαΐ, για μια στέγη κι ένα κρεβάτι να κοιμηθούν. Πολύ απλά, σήμερα ξεπουλάνε την ελευθερία τους για υλικά αγαθά ακόμα πιο εντυπωσιακά: ένα ακριβό αυτοκίνητο, μια τεράστια τηλεόραση, ένα πανάκριβο κινητό τηλέφωνο. Η λογική είναι ακριβώς η ίδια.

Πάντα οι ανελεύθεροι άνθρωποι συνδέονται περισσότερο με τα πράγματα, παρά με το συνάνθρωπό τους. Το πρώτο προϋποθέτει απλώς μια σχέση κατοχής. Το δεύτερο απαιτεί αληθινό «δέσιμο», σκληρή δουλειά κι ευθύνη για να διατηρεί τη σχέση του με το συνάνθρωπό του, πραγματική αλληλεγγύη (όχι από την άλλη που αποσκοπεί στην κονόμα), κοινούς αγώνες, αυτοθυσία για έναν ανώτερο σκοπό (που σημαίνει να θυσιάζεται για κάτι που ξεπερνά τις εγωιστικές του ανάγκες). Γι’ αυτό και οι ελεύθεροι άνθρωποι γνωρίζουν να αγωνίζονται για ιδεώδη, ιδανικά κι αξίες. Οι ανελεύθεροι μοχθούν μόνο για την καθημερινή τους, αποκλειστικά εγωιστική, επιδίωξη.

Να λοιπόν τι συμβαίνει: οι περισσότεροι ζούμε ως Πλατωνικοί δεσμώτες σ’ ένα σπήλαιο, δεμένοι χειροπόδαρα. Οι πεποιθήσεις μας εδράζονται σε σκιές και είδωλα, καθιστώντας μας ανίκανους να αντικρίσουμε την αλήθεια. Οι «ταχυδακτυλουργοί» του σύγχρονου πολιτικού μάρκετινγκ κουνάνε μπροστά στα μάτια μας ό, τι θέλουν να πιστέψουμε. Αποκαλούν τα δεσμά μας «μεταρρυθμίσεις», «αειφόρο οικονομική ανάπτυξη» καθότι πάντοτε στην ιστορία, οι αλυσίδες βαφτίζονται με ωραίες, βαρύγδουπες λέξεις.

Η δουλεία μπορεί να αλλάζει τους όρους εφαρμογής της, αλλά διακρίνεται πάντα από μια βασική σταθερά: δεν θέτει ποτέ στους ανθρώπους κάποια εναλλακτική πρόταση. Το δίλημμα «Ελευθερία ή Θάνατος» τέθηκε από τους αποφασισμένους Έλληνες επαναστάτες, όχι από τους Τούρκους δυνάστες. Οι τελευταίοι απλώς έσφαζαν κι έπνιγαν στο αίμα όλες τις απόπειρες εξέγερσης.

Πώς, όμως μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να θέσουμε τα δικά μας διλήμματα; Ποια μπορεί να είναι αυτά; Αυτό θέλει, καταρχήν, προσωπική μεταστροφή. Θέλει πραγματική αλλαγή. Θέλει να δούμε και να αναγνωρίσουμε, πίσω από τις βαρύγδουπες λέξεις, τις αλυσίδες μας. Να τις αντικρίσουμε όχι υπό το πρίσμα της «πολιτικής ορθότητας», αλλά υπό το πρίσμα του πραγματικού Λόγου, της λογικής σκέψης. Δύσκολο. Αλλά ο κόσμος δεν αλλάζει ποτέ από κάποιους άλλους. Αλλάζει πρώτα από μας τους ίδιους. «Έτσι αλλάζει ο κόσμος: ένας άνθρωπος κάθε φορά», λέει ένα γνωστό απόφθεγμα. Κι ο άνθρωπος που χρειάζεται να αλλάξει πρώτα, είναι πάντα αυτός που κοιτάμε στον καθρέφτη.

Αλλάζουμε τον εαυτό μας – Αλλάζουμε τον κόσμο. Δίχως το πρώτο, απλά παραμένουμε θεατές άβουλοι, δεσμώτες, κυριευμένοι από έναν άκρατο μεσσιανισμό, που πάντα συνοψίζεται στο δόγμα «κάποιος άλλος θα μας σώσει».

Geopolitics



Share

1 σχόλιο:

ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ είπε...

Συμφωνώ κύριε Γκίκα και πολύ διαφωτιστικό το άρθρο σας. Όμως θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω, πως για να αποφασίσει να αλλάξει ένας άνθρωπος τουλάχιστον νοοτροπία, πρέπει πρώτα να έχει το θάρρος να παραδεχτεί στον καθρέφτη του την πνευματική του ένδεια... μα για να το γνωρίζει αυτό πρέπει να κατέχει ΠΝΕΥΜΑ κι όχι ΟΙΝΟ-ΠΝΕΥΜΑ!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.