29 Δεκεμβρίου 2016

Ιερό Δέος

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ιερό Δέος

Την πρώτη ώρα εισήλθαν στον Ιερό Ναό. Μετά την πύλη έστριψαν αμέσως δεξιά. Για άλλους θα ήταν μια παράξενη κίνηση. Ήταν όμως η πράξη που περίμεναν. Και η επαφή έγινε δεσμός μετά από αιώνες. Ξαναβρέθηκαν. Αυτό είχαν υποσχεθεί εκείνη την ημέρα την έβδομη του δεκάτου. 

Και κράτησαν την υπόσχεσή τους. Εκείνη η νίκη δεν είχε σβήσει την ήττα της Κύπρου που κανείς δεν είχε ξεχάσει. Μπορεί να είχαν χάσει ένα μπράτσο σαν τον Θερβάντες αλλά συνέχισαν να γράφουν την ιστορία και είχαν κόψει στη βαρβαρότητα περισσότερο από ένα μούσι που έλεγε γιατί δεν ξαναπάτησε στη θάλασσα άλλωστε ποτέ δεν πίστεψε ότι θα μπορούσε να περπατήσει πάνω της όταν είχε γίνει ήδη αιώνες πριν. 

Και τώρα ο Σταυρωμένος έβλεπε και πάλι τον επόμενο Χιλιάνθρωπο αφού η αποστολή δεν είχε τελειώσει ή μάλλον είχε αρχίσει η καινή. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη αλλά το Ιερό Δέος ακόμα μεγαλύτερο.  

πηγή

Πλάγια Αντεπίθεση

Δεν κάθισε. Παρέμεινε όρθιος λόγω σεβασμού. Όσο πιο κοντά γινόταν ενώ ήταν πάντα μαζί. Ήξερε ότι δεν είχε αποφύγει το βόλι… κι ότι έδειχνε το νοητικό σχήμα της πλάγιας αντεπίθεσης. Δεν έφτανε ο αποκλεισμός από τη θάλασσα κι ο κίνδυνος παρέμεινε άλλωστε το είχε δείξει η ιστορία. 

Τα τείχη της θάλασσας δεν επαρκούσαν κι έπρεπε να προστατέψουν τη γη την πατρίδα της ελευθερίας και του φωτός ακόμα και από τους ραγιάδες που συμμαχούσαν τόσο εύκολα με τη βαρβαρότητα για να σώσουν το τομάρι τους που δεν άξιζε αυτό που είχαν γδάρει τα κτήνη. 

Όμως δεν είχε ξεχάσει τίποτα ούτε όσους τους είχαν εγκαταλείψει γιατί δεν ήθελαν να ζήσουν το κόστος της ελευθερίας κι είχαν προτιμήσει τη σκλαβιά για να σωθούν δίχως να ξέρουν ότι δεν είχαν πια ζωή. Αυτοί οι σκλάβοι τους είχαν προδώσει και στην Κύπρο όταν πίστεψαν στις βάρβαρες υποσχέσεις. Η προσευχή είχε αρχίσει από τη στιγμή που είχαν κάνει τον σταυρό τους με το ίδιο χέρι του αετού.  

πηγή 

Το Σώμα του Πνεύματος

Το ίδιο το Σώμα του Πνεύματος ήταν στη πλώρη για να φανεί η πίστη σε όσους το είχαν ανάγκη εκείνοι και να ξέρουν οι άλλοι ότι δεν θα άφηνε κανέναν πίσω κι ότι θα προστάτευε τους αθώους από τη βαρβαρότητα και τα κτήνη της. Δεν υπήρχε κανένας λόγος υποχώρησης ούτε κατοχής της Κύπρου, ούτε της Κωνσταντινούπολης κι όμως οι ραγιάδες είχαν αποδεχθεί τα τρία λες και δεν είχαν μάθει απολύτως τίποτα από την απελευθέρωση της Ισπανίας. Κι όμως τα πειστήρια ήταν μπροστά σε όλους έπρεπε όμως να τα δουν κι όχι μόνο να τα κοιτάζουν, έπρεπε να ζήσουν κι όχι μόνο να υπάρχουν. Διότι ακόμα κι αν έβλεπαν το σταυροδρόμι του γαλάζιου δίχως προετοιμασία δεν θα είχε κανένα νόημα. 

Μπέρδευαν τη συνήθεια με την πίστη. Ενώ η συνήθεια σκοτώνει τη σκέψη. Ενώ η πίστη της επιτρέπει να κάνει υπερβάσεις. Πόσοι αγόραζαν σταυρό χωρίς σταυρωμένο και νόμιζαν ότι σημαίνει πίστη ενώ απλώς το πίστευαν. Η πίστη ήταν η συνέχεια του έργου Του κι όχι η απόδειξη του εργαλείου βαρβαρότητας. Ο πρώτος δείχνει τη θυσία και το φως. Ο δεύτερος τα βασανιστήρια και το φόβο. Το Σώμα του Πνεύματος ήταν ο ελεύθερος Υπηρέτης.  

πηγή 

Πριν το Ιερό

Βγήκαν από το χώρο του Χρόνου για να δουν το Ιερό. Πριν όμως, πέρασαν από τον κεντρικό άξονα. Για να εισέλθουν στην προστασία των οικοσήμων του χρυσόμαλλου δέρατος. Ήταν όλα εκεί σε δυο σειρές γύρω από τον συμβολικό σταυρό σαν να ήταν στα καράβια της ναυμαχίας. Έιχαν έρθει από παντού χωρίς διακρίσεις μόνο λόγω τιμής και καθήκοντος διότι δεν είχαν κανένα Χρέος. 

Κανείς, δεν χρωστούσε τίποτα αλλά όλοι ήξεραν ότι η ζωή είναι δώρο και σε κάποιον έπρεπε να δωθεί αυτό ήταν το πρέπον. Και σε ποιον άλλον από την Ανθρωπότητα θα την έδιναν οι Υπηρέτες ειδικά όταν έβλεπαν με τα μάτια τους τον κίνδυνο της βαρβαρότητας. Αυτό το μέρος του ναού είχε άλλωστε ονομασία καραβιού. Το ακίνητο ταξίδι ήταν αποστολή. Και αυτό άρχισε στον ναό, πού αλλού. Τώρα απέναντι στο Ιερό ένιωσαν το Δέος και αποφάσισαν ν’ ανέβουν στην σκεπή για να δουν τον τρούλλο του ουρανού.
 
πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

N. Lygeros - La Catedral Basílica Metropolitana de Barcelona. Barcelona, 27/12/2016
Part I   ΕΔΩ

Part II  ΕΔΩ

N. Lygeros - Barrio de La Ribera. Barcelona, 27/12/2016  ΕΔΩ 
N. Lygeros - Basílica Santa Maria del Mar. Barcelona, 27/12/2016   ΕΔΩ
N. Lygeros - El Born Centre de Cultura i Memòria. Barcelona, 27/12/2016   ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.