28 Δεκεμβρίου 2016

Διατροφικές παγίδες τις γιορτινές μέρες. Τι πρέπει να αποφύγετε και τι να προσέξετε;

Της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr 

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί αναµφισβήτητα ένα «πάρτι» θερµίδων. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσµα η ζυγαριά όσων είναι επιρρεπείς στις λιχουδιές να δείχνει κατά µέσον όρο δύο µε τρία κιλά περισσότερα. Αν τσιμπολογήσουμε τρία µε τέσσερα µικρά µελοµακάρονα ή κουραµπιεδάκια, καθημερινά για δύο βδομάδες, θα προσθέσουμε στον οργανισµό μας 12.000 θερµίδες! 

Αρκεί κάποιος να πάρει µολύβι και χαρτί και να καταγράψει τις διατροφικές αµαρτίες: ένα κοµµάτι καρυδόπιτα έχει 400 θερµίδες, ενώ µία µερίδα κλασικής χριστουγεννιάτικης γέµισης για τη γαλοπούλα µε κάστανα, ρύζι και κιµά προσθέτει 230-300 θερµίδες. 

∆ιατροφική παγίδα αποτελεί και η γέµιση της γαλοπούλας. Ο τρόπος µαγειρέµατος και το τι θα βάλουµε µέσα επηρεάζει το θερµιδικό της φορτίο. Καλό θα ήταν, για να περιορίσουµε τις θερµίδες, να µην επιλέξουµε κιµά ή αλλαντικά, που ανεβάζουν την περιεκτικότητα σε κορεσµένο λίπος και χοληστερίνη. 

Στη µάχη, πάντως, µελοµακάρονου - κουραµπιέ, νικητής βγαίνει το πρώτο. Όχι, όµως, γιατί έχει λιγότερες θερµίδες αλλά γιατί περιέχει συστατικά όπως µέλι, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, που το καθιστούν θρεπτικότερο συγκριτικά µε τον κουραµπιέ. 

Η κατανάλωση σαλατικών και λαχανικών καθώς και φρούτων θα προσφέρει τις απαραίτητες φυτικές ίνες που θα συμβάλουν στο γρηγορότερο κορεσμό. Αναφερόμαστε ασφαλώς σε σαλάτες λαχανικών εποχής και όχι στις σαλάτες-αλοιφές που είναι με βάση τη μαγιονέζα ή τις «παραφορτωμένες» σαλάτες που μαζί με τα λαχανικά έχουν και άλλα διατροφικά συστατικά όπως κρουτόν, λιπαρά τυριά, αλλαντικά, λιπαρές σος, ζυμαρικά ή ρύζι.

Αναπόσπαστο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης απόλαυσης αποτελεί το γιορτινό τραπέζι, πλούσιο σε λιχουδιές και γλυκίσματα. 

Με βάση τον πίνακα συνθέσεως ελληνικών συνταγών Αντωνίου Τριχόπουλου (1992) το θερμιδικό περιεχόμενο των γλυκών ανά 100 γραμμάρια ποικίλει. 

ΓΛΥΚΟ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
ΥΔΑΤ/ΚΕΣ 
ΛΙΠΗ 
Βασιλόπιτα
 390
3,9
 46
 11,6
Κουραμπιές
291
3,5
30,6
18,3
Ραβανί
263
4
44,7
8,6
Δίπλες
219
3,3
27,1
11,5
Μηλόπιτα
209
3
38,7
5,4
Μελομακάρονο
180
2
25
8,6

Από τον πίνακα εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ένα γλυκό δεν είναι τίποτα τρομερό (εκτός από τη βασιλόπιτα) και ότι ένα κομμάτι την ημέρα δεν αποτελεί κάποια σημαντική επιβάρυνση. 

Στο εορταστικό τραπέζι: 

- Mην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπίρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε 
- Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικά το θέλετε.
- Κάντε στον εαυτό σας πάντα την ερώτηση «Τι έχω να χάσω αν δεν το καταναλώσω και τι έχω να κερδίσω αν αρκεστώ σε ένα κομμάτι ή σε μία πιο υγιεινή επιλογή»


 

Ένα ακόμα επικίνδυνο, για κάποιους, στοιχείο της διατροφής είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλης και ποτών. Το αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι θερμίδες αυτές εύκολα μετατρέπονται σε λίπος, ενώ συχνά συνοδεύονται από αλμυρά και λιπαρά σνακ π.χ. ξηρούς καρπούς, που επίσης επιβαρύνουν θερμιδικά τον οργανισμό μας. Δεδομένου δε η κατανάλωση του συνοδεύει ευχάριστες κοινωνικές στιγμές είναι δύσκολο να ελεγχθεί, από αυτούς που το αγαπούν. 

Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι πέρα από τις αρκετές «κενές» θερμίδες που μας προσφέρει μπορεί να οδηγήσει σε ήπια υπογλυκαιμικά επεισόδια και σε συχνότερο τσιμπολόγημα, ειδικά όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι και όχι με το φαγητό. 

Μην ξεχνάτε, ότι το όριο είναι μέχρι 1 ποτήρι για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτήρια για τους άντρες. 

Μην ξεχνάτε: 
1 ½ φλ. μπύρα – 150 θερμίδες

 ½ φλ. σαμπάνια – 85 θερμίδες
 
1φλ. τζιν και τόνικ – 155 θερμίδες
 
1φλ. μαργαρίτα – 300 θερμίδες

1/4φλ. ουίσκι – 131 θερμίδες
 
½ φλ. κρασί – 85 θερμίδες
 
½ φλ. κρασί (γλυκό) – 140 θερμίδες
 
(οι πιο πάνω ποσότητες αποτελούν μια μερίδα αλκοόλ) 

Προτιμήστε την κατανάλωση κρασιού ή μπίρας που έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά με κυριότερα την ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και την βύνη κριθαριού στη μπίρα. 
Επίσης να θυμάστε ότι αναμιγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες που δίνουν. Χρησιμοποιείτε για ανάμειξη αναψυκτικά τύπου light για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων. 

Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Προτιμήστε όμως το νερό και αποφύγετε τα ροφήματα που σας φορτώνουν με θερμίδες και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. 

Πίνετε πράσινο τσάι, με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πράσινο τσάι είναι ένα αφέψημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες, C) που συμβάλει στην διαδικασία της λιπόλυσης αφού αυξάνει τον Βασικό Μεταβολισμό. 

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των γιορτινών εδεσμάτων! 

Τέλος είναι σημαντικό να κάντε διαλείμματα ανάμεσα στις δύο μεγάλες γιορτές: προσπαθώντας να περιορίσετε τις "παρασπονδίες" σας στα γεύματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Θα βοηθήσει πολύ τη ρύθμιση του βάρους σας αλλά και την ελάφρυνση του στομαχιού σας να ακολουθήσετε ένα πιο περιορισμένο πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο καταναλώνοντας τροφές όπως ψάρι, όσπρια και λαχανικά που θα ισορροπήσουν την υπερκατανάλωση κρέατος και άλλων λιπαρών γευμάτων. 

Σκεφτείτε ότι η μαγεία της γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα. Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.