31 Δεκεμβρίου 2016

Η παράνοια Ερντογάν και ο νέος εμφύλιος στην Τουρκία

O τρόπος με τον οποίο σκέπτεται ο Ερντογάν να αντιταχθεί σε τυχόν νέες απόπειρες ανατροπής του, εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο ενός εμφυλίου...

Προσπαθεί να βρει μονοπάτια να "ξεδώσει" ο σουλτάνος, αλλά όπως δημιούργησε πολυποίκιλες καταστάσεις δύσκολα θα ξεμπλέξει.

Στο συριακό μέτωπο στέλνει συνεχώς στρατιώτες (εχθές έφυγαν από στρατόπεδο Ειδικών Δυνάμεων… 500 κομάντος) και οπλομηχανήματα για να αντικαταστήσει τις απώλειες του. Δεν εισάκουσε τις εισηγήσεις και Τούρκων αναλυτών, που συμβούλευαν να μη μπλέξει με τον "βάλτο" της Συρίας, θυμίζοντάς του τους βάλτους του Βιετνάμ και την πολυετή ανεπιτυχή εκστρατεία των ΗΠΑ.

Δεν εισάκουσε ούτε τους σώφρονες, που διέβλεπαν ότι με τα εμπρηστικά συνθήματά του φανατίζει ανεγκέφαλους οπαδούς , που άλλοτε καίνε αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, άλλοτε σκοτώνουν τον Ρώσο πρεσβευτή. Η παράνοια έφτασε σε τέτοιο σημείο, και στα ιδιαίτερα δώματα του παλατιού (των 1.000+ δωματίων), ώστε ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του, ο Γιγκίτ Μπουλούτ, κατηγόρησε πρόσφατα ξένους μαγείρους που συμμετέχουν σε τουρκικές τηλεοπτικές εκπομπές ως… κατασκόπους.

Ο Μπουλούτ υποστήριξε ότι οι ξένοι σεφ περιδιαβαίνουν στην Ανατολία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις στρατιωτικές βάσεις και της βιομηχανικές υποδομές της Τουρκίας. Ο Μπουλούτ ίσως ακούγεται αστείος, αλλά κατέχει σπουδαία θέση δίπλα στον Ερντογάν, συμβουλεύοντάς τον (οιαδήποτε ομοιότητα της κατάστασης των συμβούλων, με τους αντίστοιχους συμβούλους του Μαξίμου, οφείλεται σε σύμπτωση).

Πολύ περισσότερο δε, ακολουθεί στο εσωτερικό της χώρας διχαστική πολιτική, κι εκεί που επί 90 χρόνια ο τουρκικός πληθυσμός παρουσίαζε μια ομοιογένεια, ακολουθώντας τις γραμμές του κεμαλισμού, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να υπάρχουν οι φανατικοί σουνίτες από τη μια πλευρά, και οι "άλλοι" στην απέναντι, όπου οι "άλλοι" είναι πολλοί, από τους αλεβίτες και τους αριστερούς του Πόντου, μέχρι τους Κούρδους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Μπουράκ Μπεγκντίλ, στο Gatestone Institute, του οποίου οι αναλύσεις παρουσιάζουν πάντοτε ενδιαφέρον, και υποστηρίζει πως η παράνοια σπρώχνει Ερντογάν στον εμφύλιο. Και δεν εννοεί τους Κούρδους, αλλά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα μετά του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η αλήθεια είναι πως έχω μια μόνιμη απορία από την στιγμή που άρχισε ο Ερντογάν τις εκκαθαρίσεις, απολύοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες, όμως όχι μόνον αυτούς, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους. Ανεξαρτήτως της τύχης που θα έχουν όλοι αυτοί στα τουρκικά δικαστήρια (εχθές άρχισαν την διατεταγμένη υπηρεσία τους), πώς θα ζήσουν οι οικογένειές τους, ως μονίμως άνεργοι (ποιος ιδιώτης επιχειρηματίας θα τολμήσει να προσλάβει κάποιον;) με το στίγμα του αντιπάλου του Ερντογάν; Μοιραία δεν θα προβούν κάποιοι σε απονενοημένες πράξεις;

Ο Μπεγκντίλ θεωρεί πως ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεται ο Ερντογάν να αντιταχθεί σε τυχόν νέες απόπειρες ανατροπής του, εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο ενός εμφυλίου. Μάλιστα πρόσφατα ο Ερντογάν δημιούργησε στη ΜΙΤ υποδιεύθυνση "ειδικών επιχειρήσεων".

«Η δημιουργία αυτής της υποδιεύθυνσης καταδεικνύει ότι ο τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας δεν θα κατευναστεί σύντομα. Αντιθέτως θα αυξηθεί καθώς η τουρκική κυβέρνηση θα διαθέσει περισσότερους πόρους και άνδρες για την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Η θεσμοθέτηση δε της υποδιεύθυνσης σε συνδυασμό με την τουρκική παρουσία στο Ιράκ και την Συρία ίσως αποτελεί σημάδι ότι οι εκεί επιχειρήσεις θα κατευθύνονται από αυτήν», αναφέρει η ειδική σε θέματα Τουρκίας Πινάρ Τρέμπλεϊ.

Το πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Gatestone Institute, είναι ότι τον Αύγουστο διόρισε τον απόστρατο στρατηγό Αντάν Τανριβερντί σύμβουλό του, που είναι επικεφαλής της εταιρείας "Σαντάτ", η οποία παρέχει στρατιωτικές συμβουλές ανά την υφήλιο. Όλοι υποπτεύονται πως η εταιρεία παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση σε επίσημες ή ανεπίσημες παραστρατιωτικές ομάδες ακόμα και τζιχαντιστών οι οποίες θα πολεμήσουν στους πολέμους του Ερντογάν εντός αλλά και εκτός Τουρκίας.

Κάθε ενέργεια του Ερντογάν έχει άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Καλό θα ήταν να επιστρατευτούν πεπειραμένοι διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές, εκτός του κομματικού στρατού της κυβέρνησης, ώστε να ερμηνεύονται σωστά οι τουρκικές ενέργειες.

Μακεδών
Πηγή Voria

το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.