30 Νοεμβρίου 2016

Ισορροπίες ισχύος σε αλλαγή. Μια εικόνα που προβληματίζει.

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να υπάρξει εστίαση είναι η κατάσταση που παρέρχεται και η κατάσταση που προκύπτει. Σε όλο αυτό συνήθως βοηθάει η ιστορία, η γεωγραφία αλλά και η αντίληψη των δεσμών realpolitik που καθορίζονται από οικονομία, πολιτισμό, πληθυσμό και φυσικά στρατιωτική δύναμη.

Στον πλανήτη, αυτή την στιγμή, υπάρχει μια σαφής στροφή πολιτικής τακτικής που αφορά την υπερδύναμη του πλανήτη. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν αρκετοί ο Τραμπ δεν θα απομονωθεί "τυφλά" και δεν θα απομακρυνθεί από θέατρα επιχειρήσεων. Η στροφή της κυβέρνησης του θα έχει να κάνει καθαρά με την επιβολή απόλυτης και καθαρής ισχύς, αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις που οι ΗΠΑ θα έχουν σαφές εθνικό κέρδος (και πολιτικό για τον ίδιο). Η επιλογή των προσώπων που έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί σε ειδική θέση για να διαχειριστούν θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής δείχνει πως είναι όλοι θιασώτες του γνωστού "gunship diplomacy" ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις που απαιτείται ειδικός χειρισμός, οι απαντήσεις θα είναι κοφτές και θα θυμίζουν έντονα εποχή Ρήγκαν.

Εσωτερικά, θα υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων και μια σίγουρη προσπάθεια αναθεώρησης προτεραιοτήτων σε ασφάλεια και οικονομία. Αν θα πετύχει ή οχι θα φανεί. Όμως πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πώς οι ΗΠΑ "εξάγουν" τις κρίσεις τους (το βιώσαμε με Lehman brothers) και παράλληλα διατηρούν μια "υπεροπτική στάση" που αναφέρει τις ΗΠΑ ως κέντρο δημοκρατίας και δικαιωμάτων ελευθερίας κατά το δόγμα Γ. Γουίλσον με την μέθοδο επιβολής όμως του Ρούσβελτ.

Όλες αυτές οι στροφές και αλλαγές τακτικής των ΗΠΑ στην επίτευξη των ΑΝΣΚ σε στρατηγικούς στόχους 20ετιας (αυτοί δεν αλλάζουν σε αντίθεση με τις τακτικές) ζαλίζουν ήδη την υφήλιο και έχουν αλλάξει και τις συμμαχίες και συνεργασίες.

Πέρα από τα οικονομικά όμως θέματα που έχουν δημιουργηθεί παντού στον κόσμο , υπάρχει και μια νέα τάση πολιτικής που λειτουργεί πάνω στην αντίδραση του πολίτη. Μια αντίδραση που έχει προκύψει από τις απανωτές αποτυχίες "πολιτικών οραμάτων και ιδεολογιών" οδηγώντας όλο τον κόσμο σε μια μόνη σταθερά που γνωρίζουν καλά. Την δυνατότητα της εθνικής συσπείρωσης βάσει των σχετικών αξιών. Αυτή η στροφή μπερδεύει μια πολιτική σκηνή που επί 4 γενιές περίπου από το 1950 και μετά, παγκοσμίως προσπάθησε να απαγκιστρωθεί από την έννοια του έθνους-κράτους και να στραφεί στην "παγκόσμια χάρτα άνευ συνόρων". Μια ουτοπία που δεν έχει απολύτως καμία ιστορική συνέχεια ή προηγούμενο. Παράλληλα είναι μια ψευδαίσθηση που θυμίζει "Πύργο της Βαβέλ" με την γνωστή κατάληξη, αφού οι βαθιές πολιτισμικές και ιστορικές διαφορές είναι μια κινούμενη άμμος για τα θεμέλια του πύργου.

Μάλιστα αντί η πολιτική σκηνή να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να μπει σε διαδικασία καταπολέμησης των αιτιών των προβλημάτων, αντίθετα ρίχνει "νερό στην κινούμενη άμμο" με το θέμα του μεταναστευτικού, επιταχύνοντας έτσι την διάλυση της ουτοπίας και της νιρβάνας που είχε περιέλθει εδώ και τόσες πολιτικές γενιές.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι συνθήκες ήταν ακριβώς ίδιες. Η Πρωσία έχοντας χάσει τον Μπίσμαρκ, Η Ρωσία σε αλλαγή πολιτική και με διάθεση αυτο-επιβεβαίωσης και επιβολής, δυνάμεις της κεντρικής Ευρώπης σε πτώση (Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία) και με την Μεγάλη Βρετανία αποσχισμένη και απομονωμένη στην ουδετερότητα της, ενώ Βαλκάνια και Τουρκία ήταν σε φάση ανασύστασης εν μέσω μαχών, όλα έμοιαζαν ακριβώς όπως σήμερα.


Σήμερα η Γερμανία έχοντας χάσει την δύναμη της πειθώ για την ιδανικότητα της Ε.Ε, Η Ρωσία σε μια αναζήτηση ταυτότητας υπερδύναμης, η υπόλοιπη Ευρώπη σε ναδίρ οικονομικό και πολιτισμικό, η ΜΒ ένα βήμα πριν το BREXIT ενώ και πάλι Βαλκάνια και Τουρκία είναι σε θερμή ένταση. Η κατάληξη τότε, παρά τις παρεμβάσεις, οδήγησαν στον πιο καταστροφικό πόλεμο όλων των εποχών για την ανθρωπότητα.

Η όλη κατάσταση του "γεωπολιτικού ιστού της αράχνης" που δένει σε πολλές χώρες και άλλες τόσες οντότητες, δείχνει να ταλανίζεται πολύ έντονα και να μην μπορεί να σταθεροποιηθεί κάτω από το βάρος όλων των παραπάνω. Δεν μπορεί φυσικά κανείς να προκρίνει πώς θα πάμε σίγουρα  ή όχι, σε μια εμπόλεμη και γενικευμένη σύρραξη στη Δύση ή αν θα υπάρξει κάποιου είδους σύγκρουση με Ανατολή και Δύση κάτω από ένα πολεμικό πρίσμα θρησκειών.


Τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα καθώς σε όλο αυτό, πλέον, υπάρχουν παράγοντες όπως η Κίνα και η ανοδική παρουσία της, η Ιαπωνική άνοδος της πολεμικής δύναμης της, οι πυρηνικές παρουσίες Ιράν και Πακιστάν σε ΕΜΕΑ, υβριδικές απειλές όπως τρομοκρατία αλλά και κυβερνοτρομοκρατία όπου ακόμα και ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να λυγίσει στρατεύματα .. και πολλοί ακόμα που θέλουν ειδική αναφορά για να απαριθμησθούν.

Η όλη κατάσταση μοιάζει ουσιαστικά με μια ροτόντα συνεχώς κινούμενη, με αυξανόμενη ταχύτητα, με διάφορα γυαλικά επάνω της που αναλόγως του ειδικού βάρους και τοποθέτησης τους, συγκρατούνται επάνω της μέχρι να ακολουθήσουν την φυγομόλο και να εκσφενδονιστούν με άγνωστα αποτελέσματα. Σε όλο αυτό το σκηνικό λοιπόν μπαίνει το ερώτημα που αφορά την χώρα μας. Η Ελλάδα πόση ικανότητα επηρεασμού έχει στα παραπάνω και πώς μπορεί να διασωθεί;

Η Ελλάδα παίζει τον ρόλο του αντίβαρου στον δικό της χώρο. Μια βύθιση δική της με την κατάπτωση του κράτους και την οικονομική καταρράκωση του σε μια περιοχή που πολλοί θέλουν πρόσβαση σε θαλάσσιες οδούς και σε περιοχές μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, θα φέρει μια σεισμική αλλαγή σε Βαλκάνια και ΕΜΕΑ. Μια αλλαγή που θεωρώ δεδομένο πώς παρά τις δηλώσεις πολλών εκτός συνόρων.. ΟΥΔΕΙΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που πρέπει να καθησυχάζει. Ίσα ίσα... μια Ελλάδα στον ρόλο του "Μικρού Ασθενή" με επίβλεψη της Τουρκίας και της ΕΕ βολεύει πάρα .. μα πάρα πολλούς, εκτός φυσικά από τους Έλληνες.

Η χώρα μας έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Κινείται βάσει πρόσκαιρων αντιδράσεων σε τακτικές και στρατηγικές άλλων. Οπότε και είναι έρμαιο σχεδιασμού και πράξεων τρίτων και όχι δικών της σχεδίων. Ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, θυμίζω πώς η Ελλάδα κατάφερε πολλές ιστορικές αναφορές με παγκόσμια σημασία όταν κινήθηκε με δική της στρατηγική. Παραδείγματα πολλά. Επανάσταση 1821, Βαλκανικοί, Μεγάλη Ιδέα, 1938-1940. Το πρόβλημα ήταν πώς ακόμα και αυτές οι στρατηγικές ήταν "μονο-προσωπικές" και όχι διαχρονικές με αποτέλεσμα να καταρρέουν με την αποχώρηση του δημιουργού τους. Στην σημερινή εποχή λοιπόν η Ελλάδα θα πρέπει να πασχίσει να βρει στρατηγική και ΑΝΣΚ που δεν θα επηρεαστεί από τακτικές πολιτικών ανά τα χρόνια και φυσικά να λειτουργήσει γνωρίζοντας τα παραπάνω ως δεδομένα που μπορούν εύκολα.. πολύ εύκολα.. να γίνουν και αντικείμενο διαχείρισης και εκμετάλλευσης με τον μόνο τρόπο που μπορεί να έχει μια χώρα σε αυτή την κατάσταση. Με οδηγό αξίες ιστορικές και εθνικές. Διότι όπως ειπώθηκε.. ο πύργος της Βαβέλ καταρρέει και η Ελλάδα καλό θα είναι να έχει βρει ήδη τρόπο διαφυγής αλλά και επιβίωσης μακριά από τον χαμό που θα επακολουθήσει, όσο φυσικά είναι αυτό δυνατόν.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 
Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.