22 Οκτωβρίου 2016

Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΤΣΙΜΙΣΚΗΣ (μέρος Α)

Γράφει ο Μανουήλ Αγγελος Γιαννόπουλος

Με τον Θανατο του Αργαλεου θανατου των Σαρακηνών, στον Ελληνικο (ρωμαικο) θρονο ανεβηκε, ο ανιψιος του Ιωαννης ο Α. Αυτό εγινε διοτι η μητερα του Βασιλειου του β, η Θεοφανω, δεν ηθελε να συνδεσει το ονομα της, οπως και των παιδιων της, των νομιμων αυτοκρατορων, με την λαικη δυσαρεσκεια που υπηρχε για τον Αγιο Νικηφορο τον β Φωκα, σχετικα με τα βαρια αντιλαικα μετρα. Αν και οι αιματηρες φορολογικες θυσιες του Ελληνικου λαου δεν πηγαν χαμενες, διοτι κερδίσαμε ολους τους αμυντικούς πολεμους με τους Αραβες. 

Η Θεοφανω λοιπον εξαιτιας της μεγαλης δυσαρέσκειας του Ελληνικου λαου, λογω της βαριας φορολογιας που ειχε επιβαλλει o Νικηφόρος, επελεξε να κανει αυτοκρατορα τον Τσιμισκη. Ενας ακομη λογος ηταν ότι ο Aγιος Νικηφόρος στην αρχη την ηθελε ερωτικα, στο τελος ομως την ειχε εγκαταλειψει εντελως. Αυτό εγινε εξαιτιας των θρησκευτικών του πεποιθησεων, αλλα και των πολλων στρατιωτικών υποχρεώσεων του Αγιου Νικηφορου. Αποτελεσμα ολων αυτων, ηταν η κατά πολύ νεοτερη Θεοφανω,να αναζήτα νέο συζυγο, καθως ηλικιακα εκεινη την εποχη, δεν ηταν ουτε τριαντα ετων. 

Ο Αγιος Νικηφόρος Φωκας και ο ανηψιος του Ιωαννης, Δυστυχως ηταν μεσα στα αμέτρητα θυματα σκευωριων, που δημιουργουν ανα τους αιωνες, οι Ιωσηφ, Μωυσης, Ααρων Δαβιδ κλπ. Ενας ακομη πολιτικος αλλοδαπος, αξιωματούχος, απόγονος του Καδμου, του Δαναου, και ολων των σκλαβων που ηρθαν στην Ελλαδα, ο παρακοιμωμενος Ιωσηφ Βριγγας, ηταν εκεινος ο οποιος κινησε γη και ουρανο, ώστε να εμποδισει τον Αγιο Νικηφορο Φωκα, από την ανοδο του στον θρονο. Αρχικα εγραψε επιστολή στον ανηψιο του Νικηφορου του β, τον Ελληνοαρμενιο Ιωαννη Τσιμισκη, με την οποια ζητουσε ειτε να σκοτωσει τον θειο του, ειτε να τον συλλαβει, να τον τυφλωσει, και να τον κλεισει σε μοναστηρι. Όταν ο Ιωαννης αρνηθηκε, εκανε τα παντα ο Ιωσηφ Βριγγας, για να σταματησει τον Νικηφορο, από την ανοδο του στον θρονο, μεχρι ενοπλη αντισταση προεβαλλε. Όμως δεν πετυχε τιποτα, ο Αγιος Νικηφόρος εγινε αυτοκρατορας, και ο Βριγγας εχασε όλα του τα αξιωματα. 

Λιγο πριν πεθανει αυτή η θλιβερη μορφη ζωης, για να εκδικηθεί τον Ιωαννη, εστειλε καποιους, οι οποιοι εξαπατησαν τον Νικηφορο τον β, καθως τον επεισαν ότι ο Ιωαννης, ετοιμαζει πραξικοπημα. Αυτό το ε κανε ο Ιωσηφ Βριγγας , διοτι ο Ιωαννης δεν υπακουσε στις εντολες του, να σκοτωσει τον θειο του, τον Νικηφορο τον β. Αυτό που εκανε ο Βριγγας ηταν μια ακομη πλεκτανη, ένα ακομη ψεμα, διοτι ο Ιωαννης μεγαλωσε από μικρο παιδι, με μοναδικο πρότυπο τον θειο του τον Νικηφορο τον β, ο οποιος ηταν ο πιο γενναιος πολεμιστης, εκεινης της εποχης στα πεδια των μαχων.

Ο Ιωαννης ηθελε να γινει ομοιος με τον θειο του, τον θαυμαζε παρα πολύ. Όταν μεγαλωσε εγινε στρατιωτικος, και πολεμουσε πολύ γενναια, διπλα στον θειο του, στην πρωτη γραμμη της κάθε μαχης. Ένα ονειρο ζωης, ειχε γινει πραγματικοτητα για τον Ιωαννη. Το ιδιο ονειρο ειχαν ολοι οι Ελληνες, εκεινους τους αιωνες, να πολεμησουν , να υπερασπιστουν την Ελληνικη (ρωμαικη) αυτοκρατορια. Η πιο σημαντικη πραξη όμως μεχρι εκεινη την στιγμη στην ζωη του Ιωαννη ηταν να μην σκοτωσει τον θειο του, και να του αποκαλυψει την συνομωσια. Δυστυχως όμως ο Νικηφόρος εξαπατηθηκε, από τον πανουργο Ιωσηφ Βριγγα. Το αποτέλεσμα της νεας πλεκτάνης του Βριγγα, ηταν να αφαιρεσει ο Νικηφόρος όλα τα στρατιωτικα αξιωματα από τον Ιωαννη, και να τον θεσει σε κατ οικον περιορισμο. Η αυτοκρατορία εχασε για εκεινο το διαστημα, τον δευτερο γενναιοτερο κατά σειρα πολεμιστη και στρατηγο. 

Η Συνεχεια όμως ηταν ακομη πιο τραγικη, καθως στην δευτερη συνομωσια, κατά της ζωης του Νικηφορου του β, ο Ιωαννης πλεον πληγωμενος από την αδικια που του εκανε ο θειος του δεν θα κανει απολυτως τιποτα, για να σταματησει τους συνομωτες. Το τραγικο δεν ηταν αυτό, αλλα ηταν και συμφωνος, να δολοφονηθεί ο θειος του. Ο κοσμος του Ιωαννη ειχε καταρευσει, το ίνδαλμα του, ο θειος του, που τοσο λατρευε, που τοσο θαυμαζε, τον ειχε πληγωσει ανεπανόρθωτα. Για οσους δεν γνωριζουν σχετικα με το γεγονος ότι ο Ιωαννης ηταν Ελληνοαρμενιος, αυτό δεν ηταν ένα τυχαιο περιστατικο. 

Οι προγονοι μας για να επιβιωσουν εξαιτιας των αμέτρητων εχθρων, εκαναν συμμαχιες με ξενους λαους. Στα πλαισια των συμμαχιων αυτων παντρευοταν αλλοδαπες ηθικες χριστιανες γυναικες. Οι γαμοι μεταξυ Ελλήνων και αλλοδαπών, είναι μια παναρχαια επιτυχημενη συνταγή, που συνεβαλλε τα μεγιστα στην επιβίωση του Ελληνικου εθνους.

Με αυτους που εκαναν την μεγαλυτερη συμμαχια, οι προγονοι μας, ηταν οι Αρμενιοι. Ενα μικρο μερος των Αρμενιων, που ειχαν γινει Χριστιανοι, για αρκετους αιωνες ηρθε εζησε μαζι μας, και πολεμησε γενναια διπλα μας στα πεδια των μαχων, για την ελευθερια, για την δοξα, για την προστασια,της Ελληνοχριστιανικης (ρωμαικης) αυτοκρατοριας. 

Μετα από τοσο καιρο διπλα μας οι Αρμενιοι, απεκτησαν το δικαιωμα να κανουν γαμους με της Ελληνικες στρατιωτικες οικογενειες. Οι Αρμενιοι ειχαν αποδειξει επανειλημμένα, την γενναιοτητα τους στα πεδια των μαχων. Απο τετοιου είδους γαμους μεταξυ Ελλήνων και Αρμενιων ευγενών, αριστων και γενναιων πολεμιστων, προεκυψαν οι γνωστοι  Εληνοαρμενιοι, Ιωαννης Τσιμισκης, ανηψιος του Ελληνα αγιου του Νικηφορου του β Φωκα, και ο Βαρδας Σκληρος κλπ. 

Οι Ελληνικες στρατιωτικες οικογενειες της Μικρας Ασιας, εδιναν τεραστια σημασια στο να κανουν γαμους μεταξυ τους, ωστε να εξασφαλισουν, οτι θα συνεχισουν να βγαζουν ηρωες στο περασμα των αιωνων. Υστερα από αυτους τους γαμους των αριστοκρατικων οικογενειων της Μικρας Ασιας, αναμεταξύ τους, ειχαμε όλα τα εχεγγυα, για την δημιουργια, τοσων εκατομμυριων Ελλήνων ηρωων. 

Με την ανοδο του στον θρονο, ο Ελληνοαρμενιος Ιωαννης Τσιμισκης, το πρωτο που εκανε ηταν να αποδεχθεί τους ορους του πατριαρχη Πολυευκτου, οι οποιοι ηταν να τιμωρησει τους δολοφόνους του θειου του (Νικηφορος β) και να εξορισει την μητερα του Βασιλειου του β, την Θεοφανω. Ομως το πιο βασικο ηταν ότι κατοπιν απαιτήσεως του πατριαρχου, ο Ιωαννης, πηρε πισω ολους τους νομους του Νικηφορου του β, σχετικα με την απαγορευση αποκτησεως περιουσιας από την Εκκλησια, μεσω δωρεων που εκαναν οι πιστοι σε Εκκλησιες και μονες. Ακομη ο Ιωαννης Τσιμισκης, εκανε παρα πολλες δωρεες στην Εκκλησια, απο την προσωπικη του περιουσια. Mονον τοτε δεχθηκε να τον στεψει αυτοκρατορα μεσα στην Αγια Σοφια ο πατριάρχης Πολύευκτος. Εδω βλέπουμε καθαρα την τεραστια πολιτικη δυναμη που ειχε απο εκεινους τους αιωνες η Εκκλησια, και την επεβαλε σε αυτοκρατορες οι οποιοι δεν ειχαν τοσο ισχυρο χαρακτήρα, ειτε εκαναν ηπια πολιτικη απεντατι στην εκκλησια. 

Μεταξυ αλλων οσοι βασιλιαδες ηταν ηθικα υπόλογοι για καποιο θεμα, τοτε τους ειχε υποχειρια η εκκλησια. Για να μην τους κανει αντιπολίτευση η εκκλησια, στρεφωντας τον Ελληνικο λαο, εναντιον τους, αναγκαζοταν καποιοι αυτοκρατορες να υποκυψουν στις απαιτησεις των πατριαρχων. Μονον ο κορυφαιος αυτοκρατορας ολων των εποχων επιβληθηκε καθολικα στην Ελληνικη εκκλησια, απο την οποια αφαιρεσε ολοκληρη την περιουσια της. Ο αυτοκρατορας αυτος δεν είναι άλλος από τον Ιερο Βασιλειο τον β. Επισης και ο Αγιος Νικηφορος ο β, περιορισε σημαντικα την εκκλησιαστικη περιουσια. Ο Βασιλειος στα πλαισια της απολυτης κοινωνικης δικαιοσυνης που επεβαλε, αναμεσα σε μια σειρα πολλων αλλων μετρων, ηταν και η αφαιρεση της εκκλησιαστικης περιουσιας. Πιστευε όπως και ο Αγιος Νικηφόρος ο β Φωκας, οτι οι λειτουργοι του Χριστου, δεν γινεται να εχουν τεραστια περιουσια, να τρωνε με χρυσα κουταλια, και να γινονται κατ ουσια κοσμικοι ηγετες. Oι λειτουργοι του θεου πρεπει να είναι ταπεινοι, για να είναι σε θεση να φερουν εις περας το εργο τους. Ο Ιωαννης για να εδραιωσει ακομη περισσοτερο την αυτοκρατορικη του θεση, παντρευτηκε την κορη του Κωνσταντινου πορφυρογεννητου, την Θεοδωρα, αν και ηταν ωριμη σε ηλικια. Κατά τον πρωτο του γαμο, ο Ιωαννης ειχε παντρευτει την Μαρια Σκληρου, την Αδερφη του Ελληνοαρμενιου Βαρδα Σκληρου. 

Ο Ιωαννης κατ ουσιαν είναι ο πρωτος αυτοκρατορας που διεγνωσε το θανασιμο γερμανικο κινδυνο, αν και δεν τον διεγνωσε σε ολη του την εκταση, ένα πραγμα το οποιο εκανε, ο Ιερος Βασιλειος ο β. Οταν λοιπον ο Ιωαννης διεγνωσε το ποσο επικίνδυνοι είναι οι Γερμανοι, δεχτηκε για να τους ηρεμησει προσωρινα, με το να δωσει μια Ελληνιδα για γυναικα του Οθωνα του β. Βεβαια δεν ηταν η πορφυρογεννητη πριγκιπισσα που ηθελαν οι Γερμανοι, οι οποιοι όμως και με αυτην την λυση, εμειναν ικανοποιημένοι. Ο γαμος της Ελληνιδας Θεοφανους, με τον Οθωνα τον β, εγινε στις 14 Απριλιου του 972 μ.Χ., με μεγαλοπρεπεια. 

Η Θεοφανω ηταν η γυναικα που εμαθε τους Γερμανους, για πρωτη φορα στην ιστορια του γερμανικου εθνους, να κανουν μπανιο καθως μεχρι τοτε εμεναν απλυτοι 365 ημερες το χρονο. Όπως επισης μια εξαδερφη της Θεοφανους, η Μαρια Αργυρου, παντρευτηκε τον δογη της Βενετιας Ιωαννη Ορσεολο. Η Μαρια Αργυρου ειχε παρει μαζι της πηρουνια για να τρωει, με αποτέλεσμα, σχεδον χιλια χρονια μετα τον ερχομο του Σωτηρα Χριστου, να δουν οι Βενετοι, τι είναι το πηρουνι, και να σταματησουν να τρωνε με τα χερια. 

Δεν είναι διολου απιθανο, ο Αγιος Νικηφόρος Φωκας να διεγνωσε τον θανασιμο γερμανικο κινδυνο, αλλα επειδή σιχαινοταν τους εωσφοριστες βαρβαρους Γερμανους, απερριψε υπερηφανα ολες της προτασεις τους, περι γαμου του Γερμανου Οθωνα με μια Ελληνιδα πριγκιπισσα. Δεν αποκλειεται όμως, να μην εκτιμησε σωστα τον θανασιμο γερμανικο κινδυνο. Ενδεικτικο είναι ότι από την ημερα που το Βατικανο, προσχωρησε επισημά στον εωσφορισμο το 800 μ.Χ., με την στεψη του Καρλομαγνου, από τον Παπα Λεοντα τον γ, ως "αυτοκρατορα" της "Αγιας" γερμανικης "ρωμαικης αυτοκρατοριας", χρειαστηκαν μολις 404 χρονια για να κατακτησουν την Ελληνικη (ρωμαικη) αυτοκρατορια. Αυτό εγινε εφικτο στις 13 Απριλιου 1204 μ.Χ., οπου εχουμε μια ακομη αποφραδα ημερα για το εθνος μας. Την πρωτη αποπειρα την εκαναν οι γερμανοι σατανιστες "σταυροφοροι", 290 χρονια μετα την στεψη του Καρλομαγνου, και ενώ ειχαν κατορθωσει να διαβρωσουν εσωτερικα την Ελληνικη (ρωμαικη) αυτοκρατορια. 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.