20 Οκτωβρίου 2016

Σύγχρονοι Φρανκενστάιν- Ανθρώπινα και ζωικά υβρίδια (μέρος 1ο)

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τρίτο Μάτι τεύχος 244)

(Αν)ηθικά πειράματα, με υποστήριξη κυβερνήσεων και πανεπιστημίων της διεθνούς ελίτ 

«Ο Θεός εκφράζεται μέσα από όλα τα πράγματα, ο διάβολος μόνο μέσα από τον άνθρωπο.»
– Paul Carvel, Βέλγος συγγραφέας και γνωμικογράφος 

της Γιώτας Χουλιάρα

«Ονειρεύομαι έναν κόσμο, όπου η ελπίδα αντικαθιστά τον φόβο. Όπου ένας ανάπηρος μπορεί να περπατήσει ξανά. Αν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε ζωή την ευκαιρία που δικαιούται;», αναφέρει ο Τζέιμς Μακαβόι, ο οποίος ενσαρκώνει τον Βίκτορ Φρανκενστάιν στην ομώνυμη ταινία (2015) του σκηνοθέτη Πολ ΜακΓκίγκα. Στη συγκεκριμένη ταινία, βλέπουμε τις ευγενείς προθέσεις του νεαρού επιστήμονα να βοηθήσει την ανθρωπότητα να μετατρέπονται σταδιακά σε εμμονή και τελικά σε παραφροσύνη, στην προσπάθειά του να νικήσει το θάνατο. Τότε είναι που εξαπολύει την τελευταία του δημιουργία, ένα τέρας που σκορπίζει στο διάβα του τον τρόμο.

Η ταινία βασίζεται στη γοτθική και ρομαντική νουβέλα της Αγγλίδας συγγραφέα Μαίρη Σέλεϊ, που γράφτηκε στα μέσα του 1816 και εκδόθηκε το 1818 στην Αγγλία. Η νουβέλα αφηγείται την ιστορία του νεαρού φοιτητής ανατομίας και χειρουργικής, που ανακαλύπτει το μυστικό τού να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας, αλλά και τους κινδύνους της γνώσης. Ο Φρανκενστάιν συλλέγει μέρη πτωμάτων, αγοράζοντας ή κλέβοντας, με σκοπό να «χτίσει» ένα σώμα ανθρώπινου όντος. Μέσα σ’ ένα χρόνο, το σώμα ολοκληρώνεται. Το πλάσμα αποκαλύπτεται να είναι ένα απαίσιο, μεγαλόσωμο τέρας με γαλάζια μάτια και κίτρινο δέρμα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Τέρας του Φρανκενστάιν αποτελεί το πρώτο υβρίδιο στην ιστορία της Λογοτεχνίας. 

Η Μέρι Σέλεϊ εμπνεύστηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών αυτή τη θρυλική γοτθική ιστορία, η οποία θα γινόταν το πιο διάσημο μυθιστόρημα τρόμου όλων των εποχών και παραμένει μια συγκλονιστική εξερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της επιστημονικής ηθικής.

Από την εποχή της Σέλεϊ μέχρι τις μέρες μας, τα υβρίδια και τα ανθρώπινα πειράματα στο όνομα της αθανασίας ή, έστω, της προσπάθειας για νίκη του ανθρώπου έναντι του θανάτου, πρωταγωνίστησαν σε διάφορες λογοτεχνικές ιστορίες, αλλά και στον χώρο του θεάματος και του κινηματογράφου.

Στο πρώτο επεισόδιο της δέκατης σεζόν της σειράς επιστημονικής φαντασίας Χ-Files, μιας ιδιαίτερα δημοφιλoύς στο τηλεοπτικό κοινό σειράς, οι πράκτορες Fox Mulder και Dana Scully έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορία γενετικών πειραμάτων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πειράματα που γίνονται σε κάποια μυστική βά-ση, με τη σειρά να αφήνει να εννοηθεί ότι λαμβάνουν χώρα στην περιβόητη Area 51, και αφορούν τη δημιουργία ανθρώπινων υβριδίων.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, χάρη στην εξαιρετική πρόοδο στον τομέα της γενετικής τροποποίησης, είναι πλέον σε θέση να κάνουν υβριδικά πειράματα που κάποτε φάνταζαν αδιανόητα. 

Περί υβριδίων 

Με τον όρο υβρίδιο αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων, τα οποία όμως εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό με διαφορετικό τρόπο. Στις αγροτικές καλλιέργειες, για παράδειγμα, αγρότες και γεωπόνοι χρησιμοποιούν τον όρο για τις διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους (π.χ. καλαμπόκι) που συνήθως έχουν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο, για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ή πιο ανθεκτικά φυτά. Υπάρχουν παραδείγματα υβριδίων που έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο, όπως είναι η υβριδογενής ελάτη – ένα υ­βρί­διο μεταξύ της λευκής και της κεφαλληνιακής ελάτης, το οποίο συναντάται από τη Στερεά Ελλάδα, ως τα βόρεια σύνορα της χώρας. 

Με φυσικό τρόπο δημιουργήθηκε και ο «coywolf», που αποτελεί μια μείξη λύκου με κογιότ και σκύλο. Το 10% του DNA του προέρχεται από τον σκύλο, ενώ το 25% από τον λύκο. Συνεπώς, το κογιότ θεωρείται το κυρίαρχο είδος καταγωγής του, σύμφωνα με την έρευνα του Javier Monzón από το πανεπιστήμιο «Stony Brook» στη Νέα Υόρκη. Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, το DNA του σκύλου σημαίνει ότι το «coywolf» μπορεί να αναπτύξει δεσμούς με τους ανθρώπους καλύτερα από ό,τι ένας λύκος ή ένα κογιότ. 

«Θεραπευτικά» υβρίδια 

Οι επιστήμονες, όμως, πιστεύουν ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν φτάσει πλέον στο «σημείο καμπής» όπου, εκτός από τα υβρίδια που δημιουργήθηκαν φυσικά, μέσα από τα γενετικά πειράματα και τη δημιουργία τεχνητών υβριδίων θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε νέες ιατρικές θεραπείες. Ήδη ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin και στο Πανεπιστήμιο του Rochester έχουν δημοσιεύσει στοιχεία για νευρωνικά ανθρώπου-ζώου. 

Οι ερευνητές από το Wisconsin, με ένεση ανοσοτοξίνης σε ποντίκια, καταστρέφουν ένα μέρος του εγκεφάλου τους, τον ιππόκαμπο, που σχετίζεται με τη μάθηση, τη μνήμη και τη χωρική λογική, και στη συνέχεια αντικαθιστούν τα κατεστραμ­μένα κύτταρα με τα κύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα. 

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής Daily Mail, τον Ιούλιο του 2011, των Daniel Martin και Simon Caldwell, «150 υβριδικά έμβρυα ανθρώπων-ζώων» έχουν δημιουργηθεί σε βρετανικά εργαστήρια. Όπως αποκαλύπτει το άρθρο, τα συγκεκριμένα υβρίδια ανθρώπων-ζώων δημιουργήθηκαν μυστικά από το 2008 και έπειτα, με σκοπό οι επιστήμονες να βρουν θεραπείες σε ασθένειες. Τα πειράματα νομιμοποιήθηκαν χάρη στο 2008 Human Fertilisation Embryology Act, νόμο του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναθεώρησε τον παλαιότερο νόμο του 1990. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, «υβρίδια» (hybrids), όπου ένας ανθρώπινος πυρήνας εμφυτεύτηκε μέσα σε ένα κύτταρο ζώου, και «χίμαιρες» (chimeras), όπου ανθρώπινα κύτταρα αναμειγνύονται με έμβρυα ζώων. Οι επιστήμονες φαίνεται πως εμπνεύστηκαν τον όρο «χίμαιρα» από την Ελληνική Μυθολογία, όπου η Χίμαιρα ήταν ένα τέρας με χαρακτηριστικά διαφόρων ζώων. 

Τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο (King’s College London, Newcastle University και Warwick University) χορήγησαν άδειες για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων υβριδικών πειραμάτων, έχοντας ως επιχείρημα πως οι τεχνικές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας σειράς από ανίατες ασθένειες. 

Υπερ-άνθρωποι και υπερ-ήρωες 

Σε ανάλογες αποκαλύψεις προέβη και ο Αμερικανός δημοσιογράφος-ραδιοφωνικός παραγωγός, Alex Jones, με σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα Infowars, τονίζοντας πως οι επιστήμονες δικαιολογούν την ανάμειξη του DNA των ανθρώπων και των ζώων με τον ισχυρισμό ότι θα τους βοηθήσει να «θεραπεύσουν ασθένειες» και να «θρέψουν τον κόσμο» στην περίπτωση των υβριδικών τροφίμων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όλη αυτή η γενετική τροποποίηση είναι μια τεράστια απειλή για την ανθρώπινη φυλή. Για τον Jones είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να επιτρέπουν στον εαυτό τους να είναι γενετικά τροποποιημένοι, έτσι ώστε να «πολεμήσουν την ασθένεια» ή να «ενισχύσουν» τις ικανότητές τους. Ο πειρασμός να εισαχθούν τα γονίδια των ζώων ή των φυτών σε ανθρώπους, με σκοπό τη δημιουργία υπερ-ανθρώπων ή υπερ-αθλητών και «υπερ-στρατιωτών ανώτερης φυλής» σίγουρα θα αποδειχθεί πάρα πολύ δελεαστικός, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Στις ΗΠΑ, μέσω του Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), του οργανισμού του Υπουργείου Άμυνας που εγκρίθηκε το 1958 από τον πρόεδρο Eisenhower με σκοπό να αντιμετωπίσει την απειλή των Σοβιετικών στο Διάστημα,πραγματοποιούνται πειράματα γενετικής με σκοπό να δημιουργηθεί ο «υπέρτατος στρατιώτης». Σε μια προσπάθεια να κάνουν πραγματικότητα τον μεταλλαγμένο Captain America (σχετικές πληροφορίες στο ΤΜ τ. 237, στο άρθρο Υπερήρωες, προπαγανδιστές μιας μελλοντικής στρατικοποιημένης και αποχριστιανοποιημένης Δυτικής κοινωνίας;) έχουν προχωρήσει σε σχετικά πειράματα υπό άκρα μυστικότητα. 

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Paul Philips, σε άρθρο του στο Activist Post: «Η γενετική τροποποίηση των συγκεκριμένων ανθρώπινων γονιδίων θα δώσει στους στρατιώτες ορισμένα χαρακτηριστικά πλεονεκτικά στο πεδίο της μάχης, δίνοντας αφορμή για τις πιο εκπληκτικές ικανότητες και επιδόσεις». Δημιουργούν, με άλλα λόγια, τους υπερ-στρατιώτες του μέλλοντος που θα μπορούν να πολεμήσουν, να αντέξουν τις κακουχίες και την κούραση, χωρίς να δείχνουν κανένα έλεος στο πεδίο της μάχης. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που εξετάζουν είναι να τροποποιήσουν γενετικά τους στρατιώτες προκειμένου να μπορούν, όταν χρειάζεται, να πέφτουν σε χειμερία νάρκη, για ανάκτηση δυνάμεων και οικονομία τροφής. Σύμφωνα με έρευνες, υ­πάρ­­χει ένα γονίδιο σε σκίουρους που παράγει ένα ένζυμο στο πάγκρεας, το οποίο επιτρέπει αυτή την ικανότητα, δηλαδή να εισέρχεται αυτοβούλως ο οργανισμός σε νάρκη. Αυτό το γονίδιο υποστηρίζεται ότι μπορεί να ληφθεί από τον σκίουρο και να εισαχθεί σε στρατιώτες. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά, πέρα από το ηθικό ερώτημα της δημιουργίας στρατιωτών παρόμοιων με το Τέρας του Φρανκενστάιν και της προσπάθειας του ανθρώπου να αντικαταστήσει τη φύση και τον Θεό. Ποιες οι συνέπειες στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στον άμαχο πλυθυσμό; Ποιος θα είναι αυτός που θα ελέγχει τη μνήμη των στρατιωτών; Υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε σκηνές από την ταινία ‘Total Recall’, όπου το πρότυπο του απόλυτου στρατιώτη πρωταγωνιστή, ο Arnold Schwarzenegger είχε δεχτεί ψεύτικα εμφυτεύματα μνήμης; Τι γίνεται με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και την εξάπλωση των γονιδίων αυτών από γενιά σε γενιά; Τι θα γίνει σε περίπτωση μη αναστρέψιμης βλάβης; Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι το υβρίδιο-μεταλλαγμένο ον δεν θα ξεφύγει από τον επιστήμονα/δημιουργό του, περιπλανώμενο ως άλλο Τέρας, όπως συνέβη στη νουβέλα της Μαίρης Σέλεϊ; Ποιος, επίσης, μπορεί να εγγυηθεί ότι ο επιστήμονας/δημιουργός δεν θα διαπράξει την ύβρη να δημιουργήσει τον υπερ-άνθρωπο; 

Προφανώς, όλα αυτά τα ερωτήματα δεν απασχολούν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ που έχει ως σκοπό του τους γενετικά τροποιημένους στρατιώτες – υπερ-στρατιώτες που θα είναι σε θέση να αναγεννήσουν τα άκρα τους, τα οποία θα έχουν καταστραφεί από εχθρικά πυρά και να ζήσουν μακριά από αποθέματα λίπους/φαγητού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως εξηγεί ο Αμερικανός συγγραφέας και ερευνητής Anthony Gucciardi. 

Αν και αρκετοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι οι όποιες αναφορές στα πειράματα της DARPA ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας και της συνωμοσίας, ο Οργανισμός δαπανά σε χρηματοδοτήσεις γενετικά τροποιημένων ερευνών 2 δισ. δολάρια ετησίως. Ήδη έχει ανακοινωθεί επισήμως πως οι έρευνες για τη μετάδοση εικόνας στον οφθαλμό του στρατιώτη μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ήταν επιτυχημένες. 

συνεχίζεται 

Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.