1 Αυγούστου 2016

Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα

Τα νέα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων αναδεικνύουν τη διάλυση των δομών σε όλα τα επίπεδα.  

Καταρρέει με δραματικό ρυθμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό, πόρους τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να παρέχουν περίθαλψη και νοσηλεία στους πολίτες.

Τα νέα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι αποκαλυπτικά: διαλυμένες οι δομές υγείας στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες, τη Λήμνο αλλά και περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, έρχονται να προστεθούν στο θλιβερό σκηνικό του ΕΣΥ που αποτυπώνουν τον τελευταίο μήνα με τις καταγραφές τους οι σύμβουλοι της ΠΟΕΔΗΝ.

Ένα σκηνικό στο οποίο «πρωταγωνιστής» είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ως σύγχρονος Μαυρογιαλούρος ο Πρωθυπουργός. «Ο κινηματογραφικός Μαυρογιαλούρος παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υπουργού από πολιτική ευθιξία. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Υγείας, αντιθέτως, χαίρονται όλο και πιο πολύ τα κυβερνητικά αξιώματα. Η κυβέρνηση «δεν έχει τσίπα επάνω της. Διαλύει το ΕΣΥ και «πέρα βρέχει» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννακός. 

Δραματική υποστελέχωση του ΕΣΥ 

Περί τους 45.000 εργαζομένους υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ, ενώ 35.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Από το 2013 έως σήμερα το προσωπικό μειώθηκε κατά 15.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Η κυβέρνηση κάθε μέρα εξαγγέλλει προσλήψεις προσωπικού. Ωστόσο, η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που «τρέχει» είναι οι 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Ενάμιση χρόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε» παρατηρεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Χωρίς έρεισμα είναι, κατά την Ομοσπονδία, οι εξαγγελίες για την κρατική χρηματοδότηση: «Αυξάνουν λένε οι Υπουργοί της Υγείας την κρατική χρηματοδότηση εφέτος στο ΕΣΥ 350 εκατ. ευρώ. Σε ποια μαθηματικά το 1.156 δις ευρώ που θα λάβουν εφέτος τα Νοσοκομεία είναι 350 εκατ. ευρώ περισσότερο από το 1,5 δις ευρώ που έλαβαν πέρυσι;».

Τα Νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2 δις ευρώ (στοιχεία Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Στην καθημερινότητά τους αυτό μεταφράζεται σε αδυναμία ολοκλήρωσης προμηθειών: Αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό και χειρουργικό υλικό, προϊόντα διατροφής και άλλα απαραίτητα υλικά και προμήθειες. 

Οι διαλυμένες δομές υγείας σε Επτάνησα, Σποράδες, Μακεδονία 

Υποστελεχωμένο είναι το Γενικό νοσοκομείο Ζακύνθου, με το 40% των οργανικών θέσεων να είναι ακάλυπτες. Το έλλειμμα σε πληρώματα ασθενοφόρων έχει ως αποτέλεσμα να είναι ακινητοποιημένα τα οχήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Με ζωτικά προβλήματα λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου. Υπολειτουργεί η Παθολογική κλινική αφού υπάρχουν μόνο 2 ιατροί Παθολόγοι, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η ΜΕΘ που διαθέτει 5 κλίνες είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. Το νοσοκομείο διαθέτει ένα ασθενοφόρο στη βάρδια που δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των πολιτών που χρήζουν διακομιδής.

Οι ελλείψεις προσωπικού διαλύουν και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. Είναι ενδεικτικό πως δεν μπορεί να καταρτιστεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρών. Παρότι μοναδική στο νομό Ηλείας η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου υπολειτουργεί. Ο Αξονικός Τομογράφος, επίσης ο μοναδικός στο νομό συνήθως είναι χαλασμένος (η σύμβαση συντήρησης έληξε εδώ και δέκα χρόνια) και μαγνητικός δεν υπάρχει.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων υπολειτουργούν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (υπάρχει ένας). Με μεγάλα κενά λειτουργεί και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας - είναι 75 οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 30 οι κενές οργανικές θέσεις παραϊατρικού. 

Τριτοκοσμική εικόνα στη Μαγνησία και τη Λήμνο 

Οι ελλείψεις προσωπικού υγείας είναι, εκτός από τη μεγάλη τουριστική κίνηση, το κοινό χαρακτηριστικό έξι περιοχών της Μαγνησίας: Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρός, Σκιάθος, Σκόπελος. Τα Κέντρα Υγείας παρέχουν μετ’ εμποδίων υπηρεσίες υγείας. Τα στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ είναι αποκαλυπτικά: τα Ακτινολογικά Μηχανήματα δεν έχουν άδειες. Δεν λειτουργούν τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια. Δεν υπάρχουν Παιδίατροι, Οδοντίατροι, Συντηρητές κτιρίων, Διοικητική υποστήριξη. Μεγάλη πληγή αποτελεί η έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρων. Οι ασθενείς μεταφέρονται με κάθε άλλο όχημα πλην του ασθενοφόρου.

Μελανή είναι η εικόνα και στα πέντε Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας. Λειτουργούν με το 50% των οργανικών θέσεων. Στα 4 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Παιδίατρος. Στα 5 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Στο Κ.Υ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ δεν υπάρχει ακτινολογικό εργαστήριο. Σε όλα καταγράφονται ελλείψεις υλικών και αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα να μη γίνονται ή να γίνονται με δυσκολία εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση για τις διακομιδές των ασθενών λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου οι ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες στο θεό σε περίπτωση βαριάς νόσου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Το νοσοκομείο διαθέτει Παθολογική κλινική χωρίς… Παθολόγο. Μόνιμη τείνει να γίνει η λύση των ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκια. 

Κάτω από τα όρια ασφαλείας οι δομές υγείας σε Μακεδονία- Θράκη 

Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς, μαίες, Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό και Νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται σε Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ της περιοχής λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Κινδυνεύουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Δεν λειτουργεί ο Μαστογράφος (μια φορά την εβδομάδα) λόγω ελλείψεων προσωπικού. Υπάρχουν ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι είναι ακάλυπτες οργανικές θέσεις ιατρών στην Παθολογική (60%), στην Ορθοπεδική (40%) και επίσης των νοσηλευτών (40%).

Στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας στον Έβρο καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υλικά καθαρισμού αγοράζονται από το ταμείο του Σωματείου Εργαζομένων. Εκτός λειτουργίας είναι το Ακτινολογικό μηχάνημα με αποτέλεσμα το ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης να κάνει χρυσές δουλειές, ιδίως με πρόσφυγες και μετανάστες για τους οποίους απαιτείται υποχρεωτικά ακτινογραφία θώρακος.

Με χορηγίες αποκτούν τα αναγκαία υλικά και αναλώσιμα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ίασμου στη Ροδόπη. Στο Κέντρο Υγείας Πρίνου στην Καβάλα αναφέρονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τα ιατρικά μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας, τα υλικά είναι δωρεές των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Με μεγάλα προβλήματα λειτουργούν οι δομές στο νομό Σερρών. Από τα επτά Κέντρα Υγείας του νομού λείπει πολύ προσωπικό και από το νοσοκομείο Σερρών λείπουν πολλοί ειδικευμένοι γιατροί, λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας χωρίς Ογκολόγο ιατρό και Ψυχιατρική κλινική με έναν Ψυχίατρο. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.