30 Απριλίου 2016

ΑΝΟΙΞΗ-ΠΑΣΧΑ-ΕΛΛΗΝΕΣ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Σωτήριο έτος 2016 και οι Έλληνες καλούνται να γιορτάσουν ξανά το ΠΑΣΧΑ, κάτω απ' την Εβραϊκή Κατοχή. Το Πάσχα που οφείλει το όνομά του στην εβραϊκή λέξη "Πεσάχ", (πέρασμα) δηλαδή την απελευθέρωση των Εβραίων απ' τους Αιγύπτιους και το πέρασμα απ' την Ερυθρά Θάλασσα στην ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ. Ενώ για τους Χριστιανούς Πάσχα ή Λαμπρή σημαίνει την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα απ' τον Θάνατο στην Ζωή. Δηλαδή εμείς οι πεθαμένοι Έλληνες (απ' το αβυσσαλέο ΜΙΣΟΣ των Εβραίων) θα ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΜΕ μαζί με τον ΧΡΙΣΤΟ… Αν πάνω σ' αυτές τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στηρίζεται το Πάσχα κι επιβλήθηκε να τις γιορτάζει ο λαός…. δεν είναι παραλογισμός… τι είναι; ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ; 
     Με την ΕΛΠΙΔΑ της Ανάστασης γιορτάζουμε κάθε χρόνο το Πάσχα, αναμένοντας να χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ της πατρίδας μας. Ποια χρονιά θα είναι αυτή που θα απαλλαγούμε απ' την εβραϊκή επιρροή και θα ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ την πατρίδα μας; Πότε ο Ελληνισμός θα ξαναβρεί τον δρόμο των πεπρωμένων του; Άγνωστο… σίγουρα όμως δεν είναι το 2016, που οι προδότες υποτακτικοί των Εβραίων ξεπουλάνε ό,τι απέμεινε απ' τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. Εμείς όμως ο απλός λαός θα τηρήσουμε υποτακτικά πάλι το ΕΘΙΜΟ! 
     Ο εορτασμός του Πάσχα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και συμπίπτει με τον ερχομό της ΑΝΟΙΞΗΣ… Μύρισε Άνοιξη η Φύση… ήρθε το Πάσχα… σπέρνοντας τη νοσταλγία για τα ξένοιαστα παιδικά μας χρόνια… για να μην τρελαθούμε μέσα στον παραλογισμό της δικτατορικής ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ… 
     Νοσταλγία για τα "αθώα" χρόνια της νιότης που δεν γυρίζουν πίσω… αυτά που μας "φόρτισαν" με θετικές ενέργειες, πολύτιμα εφόδια ζωής… αυτά που εκτοξεύσαμε τις παιδικές σκανταλιές μας στα ύψη της αντίδρασης στις απαιτήσεις των γονιών μας, αυτά που μας προετοίμασαν για τα ενήλικα μας χρόνια… αυτά που "συλλάβαμε" τις πρώτες ΙΔΕΕΣ ευθύνης για την ζωή μας… αυτά που "μάθαμε" να σεβόμαστε και να τηρούμε με ευλάβεια τα ΗΘΗ και τα ΕΘΙΜΑ που βρήκαμε απ' τις προηγούμενες γενιές… αυτά που απολαύσαμε έμπρακτα τις πρώτες αποδείξεις ΑΓΑΠΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ! 
     Την πρώτη θέση στις παιδικές αναμνήσεις μας κρατούν οι διακοπές του Πάσχα. Ήταν η καλύτερη εποχή του χρόνου, γιατί  είχαμε δυο εβδομάδες "ανεξαρτησίας", για να χαρούμε τα παιχνίδια μας, χωρίς φορτικό διάβασμα. Είχαμε την ανοιξιάτικη λιακάδα για να αλωνίζουμε χαρούμενα στους αγρούς και στις αλάνες! Με τι λαχτάρα περιμέναμε την Μεγάλη Εβδομάδα! Με το μυαλό μας κάναμε σχέδια για τα παιχνίδια,  που μας έταζαν οι γονείς μας όλο τον χρόνο, αν ήμασταν καλοί μαθητές. Αυτός ήταν όρος απαράβατος με τελικό έπαθλο ΑΣΠΡΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ! 
     Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται η "πρώτη γεύση" της Μεγάλης Εβδομάδας, μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου και η έγερση του Λαζάρου προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού. Το έθιμο της ημέρας ήθελε τα μικρά παιδιά να γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας χαρούμενα τους «Αγερμούς» και κρατώντας στα χέρια τους ένα ομοίωμα του Λαζάρου. Ήταν τα ψωμάκια (Λαζαράκια) σε σχήμα ανθρώπινου σώματος, μια "χειροτεχνία" που έπλαθαν και έψηναν οι νοικοκυρές. Το έθιμο έλεγε: "Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις". 
     Στα δικά μας χρόνια τα μικρά κορίτσια ξεχύνονταν στα χωράφια να μαζέψουν λουλούδια για να στολίσουν τα καλάθια τους. Ξεκινούσαν πολύ πρωί ντυμένα με τοπικές φορεσιές και με το ανθοστόλιστο καλαθάκι τους χτυπούσαν χαρούμενα τις πόρτες της γειτονιάς, για να πούνε τα "κάλαντα" (Λαζαρικά). Εξιστορούσαν δηλαδή τραγουδώντας την "εκ νεκρών έγερση" του Λαζάρου κι επαινετικούς στίχους για την οικογένεια. Ως ανταμοιβή έπαιρναν αυγουλάκια, κουλουράκια, πενηνταράκια, που γέμιζαν τα καλαθάκια τους. Στο τέλος μετρούσαν τα… κέρδη τους, για να αγοράσουν δώρα για όλη την οικογένεια.
     Για τους "μεγάλους" το Πάσχα άρχιζε την Κυριακή των Βαΐων, με συνάντηση στην Εκκλησία για την "Ακολουθία του Νυμφίου", όπου έπαιρναν ΒΑΓΙΑ, που θύμιζαν την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, πριν από τα Άγια Πάθη του. Η συνέχεια στα καφενεία της Πλατείας μας, για τον καθιερωμένο σχολιασμό και για να γευτούν  θαλασσινούς μεζέδες με ουζάκια, για να πάρουν δύναμη με τα ψάρια και να συνεχίσουν για ακόμα μια εβδομάδα τη ΝΗΣΤΕΙΑ. Εμείς οι πιτσιρικάδες μέναμε στην Εκκλησία για το Κατηχητικό, μα το καλύτερο για μάς ήταν το απόγευμα, αφού μας έπαιρναν μαζί τους στην περατζάδα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου γίνονταν οι κοινωνικές συναντήσεις. Εκεί στο «νυφοπάζαρο» παρήλαυναν οι νέοι σε ηλικία γάμου, για να γνωριστούν και να καταλήξουν σε σχέση με σοβαρό σκοπό. Έτσι γίνονταν τότε τα συνοικέσια προς όφελος των κοριτσιών άνευ ΠΡΟΙΚΑΣ! 
     Πολύς κόσμος περίμενε τις γιορτές για να ξεκουραστεί, να περάσει καλά, να φάνε, να πιούνε, χωρίς να νοιάζονται αν κι ο διπλανός τους έχει να φάει. Πίστευαν - οι αδιάφοροι - πως όλοι "έχουν να φάνε, μόνο οι τεμπέληδες πεινάνε". Ακόμα κι ο πιο φτωχός τις γιορτινές μέρες έχει κρέας στο σπίτι του - έλεγαν - για να έχουν ήσυχη την συνείδησή τους. Πώς ήταν δυνατόν ο χορτάτος να καταλαβαίνει τον πεινασμένο; Υπήρχαν όμως και φτωχές οικογένειες και μοναχικοί ηλικιωμένοι, που άδικα προσδοκούσαν να χτυπήσει η πόρτα τους και να δουν έναν γελαστό άνθρωπο, να τους προσφέρει κάτι, ανεκτίμητο σε ΧΡΗΜΑ. Να τους δώσει ένα χαμόγελο, μια Ελπίδα, μια ΕΥΧΗ! 
     Τελικά οι άνθρωποι όλες τις εποχές είναι ίδιοι. Και καλοί και κακοί και ηθικοί και ανήθικοι ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Κι αν πέρασαν τόσα χρόνια με ανεβασμένο το βιοτικό τους επίπεδο, παρέμειναν ίδιοι στη ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Τι κι αν σήμερα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει για μια ΧΩΡΑ, για έναν ΛΑΟ, για ένα ΕΘΝΟΣ; Δεν βλέπουν τίποτα πέρα απ' την βολή τους και τα κεκτημένα τους… Το πότε θα ξυπνήσουν… άλλοι θα τους πιάσουν στον ύπνο και δεν θα ξέρουν από πού να φεύγουν… και που να κρυφτούν. Προς το παρόν όμως περιμένουν το Πάσχα, για να πάνε διακοπές, να φάνε, να πιούν και δεν βαριέσαι για την υπόδουλη πατρίδα. Η ίδια καραμέλα: Εμείς θα βγάλουμε την Χώρα απ' την ΣΚΛΑΒΙΑ;



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.