17 Απριλίου 2016

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ 14-16 08 1974.


Την ΚΥΡΙΑΚΗ 28-2-2016 το μεσημέρι, στην φιλόξενη και κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου της Καλλιθέας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ 14-16/8/1974» του τελευταίου στρατοπεδάρχη της, Ταξχου ε.α Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου.

Ο άξιος και σεμνός αξιωματικός που έκανε το χρέος του προς την πατρίδα και την μαρτυρική μας Κύπρο, στις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 1974, μας συγκίνησε και έκανε τις καρδιές όλων μας να πάλλουν απο ρίγη εθνικής ανάτασης. Στο πρόσωπό του καθρεφτίζεται η ελληνική λεβεντιά, το χρέος και η προσφορά στο πιο μεγάλο ιδανικό που είναι η πατρίδα. 

Εκεί παρόντες και τα παιδιά του, οι στρατιώτες του, τα παληκάρια του, που πολέμησαν μαζί του σαν λιοντάρια σε μια άνιση μάχη με τους τούρκους κατακτητές και εγκαταλειμμένοι απο την ηγεσία τους.

Νεκροί και αγνοούμενοι της ηρωική μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ πέρασαν απο τα μάτια μας στο ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και υπόσχεση οτι δεν θα τους ξεχάσουμε όταν ψάλλαμε όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο. 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κος Γιάννης Γιαννάκενας των εκδόσεων «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» που εξέδωσε το βιβλίο και μίλησε συγκινημένος για τον Ταξχο Σταυρουλόπουλο και την προσφορά του στην υπόθεση της Κύπρου. Οι εκδόσεις «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» και ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας συνεχίζουν την παράδοση να εκδίδουν και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, ιστορικά ντοκουμέντα με αναφορά στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό. 
Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο κος Δημήτρης Σπανογιάννης Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛ.ΔΥ.Κ 1974 που έδωσε ένα σύντομο χρονικό της μάχης μιά και ήταν εκεί στρατιώτης και πολεμιστής στην τελευταία αυτή μάχη μαζί με τον ηρωικό του Διοικητή. 


Χαιρέτησε, επίσης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κα. Μαρία Καλπουρτζή αναφερόμενη στο δράμα των αγνοουμένων και στην κρατική αναλγησία γι αυτό το ανθρωπιστικό θέμα. Η Ελλάδα στην Κύπρο έχει μόνο στρατιώτες και αξιωματικούς αγνοούμενους απο τον πόλεμο του 1974 και έχει ιερή υποχρέωση να διερευνήσει και εξακριβώσει την τύχη τους. 

Xαιρετισμό απηύθυνε κι ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Μηχανικού Εθνικής Φρουράς(Κύπρος) κος Σωφρόνης Σωφρονίου που ήρθε απο την Κύπρου, και μίλησε συγκινημένος για την προσφορά των Ελλήνων Αδελφών της ΕΛ.ΔΥ.Κ και του Ταξχου Σταυρουλόπουλου στην μαρτυρική μεγαλόνησο Κύπρο. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κος Ιωάννης Κακολύρης συγγραφέας και τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο κ. Κακολύρης που προέρχεται απο τις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας και αργότερα της ολυμπιακής ήταν απο τους πρώτους που έγραψαν για τις πολεμικές περιπέτειες στη Κύπρο και ιδιαίτερα για τις αεροπορικές αποστολές «ΝΙΚΗ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» αποκαλύπτοντας στοιχεία και ενόχους που καταγράφηκαν σε δυο εξαιρετικούς τόμους. 

Στη συνέχεια ο επιμελητής της έκδοσης κος. Κώστας Δημητριάδης αναφέρθηκε στην στην καταγραφή της ζώσας μαρτυρίας του Ταξχου Σταυρουλόπουλου και επισήμανε στοιχεία της μάχης των δυο τελευταίων ημερών του στρατοπέδου της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Η εμπειρία και η γνώση απο το πρώτο βιβλίο του «Κύπρος 1974 Η μεγάλη προδοσία» βοήθησε πολύ στον προσδιορισμό των στοιχείων που αναδείχθηκαν απο τον ηρωικό Διοικητή κατά την διάρκεια της συνέντευξης για το βιβλίο.

Τέλος ο ηρωικός Διοικητής Ταξχος Σταυρουλόπουλος με δάκρυα στα μάτια και βαθιά συγκινημένος μίλησε για την μάχη, τους στρατιώτες του, την εγκατάλειψη απο την ηγεσία αλλά και την μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει τόσο το στρατόπεδο ώστε να μην πέσει στα χέρια των τούρκων αλλά και να σώσει τους στρατιώτες του, τα παιδιά του όπως ο ίδιος τα αποκαλεί. Παρόλη την μεγάλη του ηλικία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν στη συνέχεια, γύρω απο το πως έγινε η μάχη και πως ακριβώς χάθηκε το στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ. 

Τελειώνοντας, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους και ψάλλαμε όλοι μας τον εθνικό ύμνο. 

Να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Καλλιθέας για την προσφορά της αίθουσας και φυσικά όλους όσους ήρθαν και συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου τιμώντας τον ηρωικό Ταξχο Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο. 

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο γράφων 
Δρ. Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή 

Χθες είχα την χαρά να διαπιστώσω πόσο έγκυρος και εύστοχος είναι σε ότι αναφέρει σε αυτό που ονομάζουμε "ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ & ΠΡΟΔΟΣΙΑ" ο Ioannis Kakolyris, πόση σοβαρότητα διέπει τον Σπύρος Δημητρίου στις διαπιστώσεις του, πόσο έντιμος στις κουβέντες του γιά την Μάχη του Στρατοπέδου είναι ο Δημήτρης Σπανογιάννης, πόσο κυρία με αναγνώριση στις προσπάθειες μας η Μαρία Καλμπουρτζή πόσο αγνός Πατριώτης ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ και φυσικά το ήθος, τις ευαισθησίες, την λεβεντιά και τον Πατριωτισμό του 90χρονου κ.Ταξχου.[ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ] 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ... ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ (ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ) ΠΑΝ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΕΝΑ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ (ΑΠΟ ¨ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ") ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ. ... ΣΕ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ.. ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕΣ ΤΗΝ "ΣΟΥΠΑ" ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΙΜΗ. 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.