24 Μαρτίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ (μέρος 2ο) Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ.

συνέχεια από το 1ο μέρος

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Η ιστορία των "βυζαντινών" Σημαιών είναι εθνικοϊστορικά σημαντική. Αρχικά το "Βυζάντιο" χρησιμοποιούσε την Ρωμαϊκή Σημαία, που σχεδίασε ο στρατάρχης Μάριος (157-86 π.Χ.) κι ονομαζόταν σίγνο (signum). Ήταν κόκκινη κι έφερε ασημένιο ΑΕΤΟ με ανοικτές φτερούγες και χρυσούς κεραυνούς στα νύχια του. Η μοναδική τροποποίηση ήταν να μεταβληθεί το χρώμα του Αετού σε χρυσό και να στερηθεί τους κεραυνούς του επί Αυτοκράτορος Αδριανού (117-138 μ.Χ.). Οι βυζαντινοί ονόμαζαν την κόκκινη Σημαία φοινικίδα, λόγω ακριβώς του χρώματός της. Η πρώτη καθαρά "βυζαντινή" σημαία σχεδιάστηκε το 312 μ. Χ., όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος (306-337), προετοιμάζοντας τον Στρατό του για να αντιμετωπίσει τον τύραννο Μαξέντιο, είδε θεϊκό οιωνό, ένα φωτεινό Σταυρό να λάμπει στο μεσημεριάτικο ουρανό με την επιγραφή "EN ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ", τερματίζοντας την χρήση της (ειδωλολατρικής) ερυθράς σημαίας με τον Αετό. 
     Τη νέα Σημαία που σχεδίασε, ονόμασε ΛΑΒΑΡΟ και μ' αυτήν νίκησε στις 26.10.312 στον Τίβερη ποταμό. Έκτοτε, κάθε Δυναστεία του Βυζαντίου είχε και την δική της ιδιόμορφη Σημαία. Τα σύμβολα που χρησιμοποιούνταν ήταν η ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ, η ανεστραμμένη ημισέληνος, ο ΣΤΑΥΡΟΣ, το ΧΡΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ κ.τ.λ. Τον ρωμαϊκό Αετό στην βυζαντινή Σημαία επανέφερε ο Αυτοκράτορας Ιουλιανός (361-363), Αποστάτης ή Παραβάτης ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τον θάνατό του, το μισητό πλέον μισοφέγγαρο (υπήρξε το έμβλημα της θεάς Αρτέμιδος) διαγράφηκε από την Σημαία, διατηρήθηκε όμως ο περήφανος Αετός. που έβλεπε δεξιά, ο οποίος κι αποτελούσε άρρηκτα συνδεδεμένο ΣΥΜΒΟΛΟ με τους Έλληνες και το Βυζάντιο. Όμως, η μεγάλη αλλαγή στην Βυζαντινή Σημαία, η οποία και της έδωσε την τελική της μορφή, έγινε στα χρόνια του φωτισμένου Αυτοκράτορα Ισαάκιου Κομνηνού (1057-1059). Η καταγωγή του ήταν από Οίκο της Παφλαγονίας, όπου στην πόλη Γάγγρα υπήρχε ο θρύλος της ύπαρξης φτερωτού αετόμορφου και δικέφαλου θηρίου (γνωστού ως Χάγκα), το οποίο και κοσμούσε τον θυρεό του κτήματος της οικογένειάς του στην Καστάμονη. Χωρίς καμία αντίσταση το έκανε ΕΜΒΛΗΜΑ του Βυζαντίου, πάνω σε κίτρινο φόντο, θέλοντας να κυβερνήσει υπό την ηθική προστασία του.

      Το ίδιο έμβλημα είχε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απ' όπου το οικειοποιήθηκαν οι Φράγκοι και οι Έλληνες το 1204 με την πρώτη Άλωση της Πόλης. Τότε άρχισε να χρησιμοποιείται από τον Θεόδωρο Λάσκαρη Α΄ (1204-1222) στη Νίκαια, το παράλλαξε όμως ο Ιωάννης Γ΄ ο Βατάτζης (1222-1254), προσθέτοντας Ρομφαία στο δεξί του πόδι και Υδρόγειο με Σταυρό στο αριστερό πόδι του Αετού, μεγαλώνοντας τις πτέρυγές του και το Ράμφος του άνοιξε με την γλώσσα του να κρέμεται. Η Σημαία αυτή διατηρήθηκε μέχρι τις 15 Αυγούστου 1261, όταν ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος (1261-1282) -ο οποίος ανακατέλαβε την Κωνσταντινούπολη- πρόσθεσε Κορώνα πάνω από τα δύο κεφάλια του Αετού, στοιχείο το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και τη μοιραία Τρίτη, 29η Μαΐου 1453, όταν ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής (1432-1481) κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. 
     Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Βυζαντινός στόλος χρησιμοποιούσε -τα πρώτα κυρίως χρόνια της Αυτοκρατορίας- διαφορετική Σημαία απ' αυτήν που χρησιμοποιούσαν οι χερσαίες δυνάμεις: αρχικά, χρησιμοποιήθηκε Λευκή Σημαία που έφερε Κυανό Σταυρό με τέσσερα Β, ένα στην κάθε γωνία του, ενώ αργότερα, αφού επανήλθε ο Αετός στην επίσημη βυζαντινή σημαία και πάλι ο στόλος χρησιμοποιούσε διαφορετική Σημαία, η οποία έφερε την εικόνα της Παναγίας, αετό με ανοικτές πτέρυγες και το μονογράφημα του Χριστού. Η σημαία αυτή αρχικά κόκκινη και από την εποχή του Νικηφόρου Φωκά (963-969) Κυανόλευκη, διατηρήθηκε μέχρι τα χρόνια των Κομνηνών (11ος - 12ος αιώνας).
     Μετά την πτώση της Βασιλεύουσας, τον Δικέφαλο Αετό χρησιμοποίησαν ως Σύμβολο αρκετά κράτη, ανάμεσά τους η Ρωσική Αυτοκρατορία και διάφορα τευτονικά και φράγκικα κρατίδια. Ο Δικέφαλος Αετός επιζεί στις μέρες μας στην Αλβανική σημαία, ενώ χρησιμοποιούταν και στην Γερμανική Αυτοκρατορική Σημαία μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, απ' όπου τον "δανείστηκε" και τον παράλλαξε η Αυστρία, που χρησιμοποιεί μονοκέφαλο Αετό στην Σημαία της. Ο Δικέφαλος Αετός είναι επίσης το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (με την επιγραφή "ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ"), του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) της Κύπρου, καθώς και των ποδοσφαιρικών ομάδων ΑΕΚ (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης) και ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκιος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών).

συνεχίζεται



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.