26 Φεβρουαρίου 2016

Τατουάζ εκπέμπουν το στίγμα μας, αλλά ποιος έχει πρόσβαση;

Γράφει ο +Yanni Spiridakis 

Στο πέρασμα των τελευταίων χρόνων η έννοια της φορητότητας έχει κυριολεκτικά αλλάξει άπειρες φορές δίνοντας κάθε φορά μία νέα διαφορετική σημασία στον τομέα αυτό. Στον σημερινό προβληματισμό δε θα κάνω τεχνολογική ανάλυση όπως θα γινόταν στην ενότητα Επιστήμη της Τεχνολογίας, αλλά θα θίξω έναν κατ' εμέ πολύ σοβαρό προβληματισμό.

Βλέπετε τα κινητά τηλέφωνα, έγιναν έξυπνα ρολόγια, έξυπνα βραχιόλια, έξυπνα γυαλιά και εκεί που όλοι αισθανόμασταν πως μπορούμε να έχουμε την τεχνολογία και τις επαφές μας κυριολεκτικά πάνω μας, ξαφνικά μία νέα εφαρμογή έρχεται σταδιακά να μας προβληματίσει στην αρχή και ποιος ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Πρόκειται για τα Tech Tats ένα αυτοκόλλητο το οποίο είναι περισσότερο ένα προσωρινό τατουάζ το οποίο αφού "κολλήσει" στο ανθρώπινο δέρμα αρχίζει την ιδιαίτερη λειτουργία του ελέγχοντας από τους παλμούς, την πίεση και την θερμοκρασία του σώματος και ενώ αυτό ακούγεται δελεαστικό για ανθρώπους που αθλούνται, εργάζονται πολύ, έχουν προβλήματα υγείας, έρχεται και η δεύτερη εφαρμογή που εκτινάσσει την σημασία του "εργαλείου". Πρόκειται για την εκπομπή συντεταγμένων σε πραγματικό χρόνο της τοποθεσίας εκείνου που το φοράει.

Και εδώ κάπου ξεκινάει η ιστορία του προβληματισμού και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες;

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι απλά. Εμείς οι ίδιοι θέλουμε να γνωρίζουμε μετρήσιμα στοιχεία για την υγεία μας, οπότε εκεί υπεραπλουστεύει το πράγμα. Έχουμε οι ίδιοι πρόσβαση στα δεδομένα μας. Σε άλλες περιπτώσεις θέλουμε να ελέγχουμε την υγεία του παιδιού μας ή ακόμα ενός υπερήλικα που δεν αυτοεξυπηρετείται.

Και πάμε στον απόλυτο προβληματισμό: ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες τοποθεσίας του χρήστη; Προφανώς όχι ο ίδιος, γιατί... τι να τις κάνει; Τι θα λέγατε όμως αν φορούσαν ένα τέτοιο τατουάζ οι στρατιώτες ώστε να είναι ανά πάσα ώρα εντοπίσιμοι στο πεδίο της μάχης; Τι θα λέγατε ακόμα αν το φορούσατε στον παππού που πάσχει από Parkinson; Αυτές τις μέρες αγνοείται στην Κρήτη ένας γεράκος 86 ετών με αστυνομία και οικογένεια να αγωνιούν προσπαθώντας να τον βρουν εδώ και καιρό.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται αποδεκτά στο σημείο που η άποψη του καθένα είναι, οπότε πάμε στον επόμενο πιθανό χρήστη: τα παιδιά! Ξεκινάω από τα παιδιά που αθλούνται και την ώρα του αγώνα θα μπορούν να ελέγχονται από ειδικό γιατρό για την κατάσταση της υγείας τους. Ας μην ξεχνάμε περιπτώσεις αθλητών που σωριάστηκαν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του αγώνα! Και τα υπόλοιπα παιδιά; Οι μαθητές που κάνουν κοπάνα από το σχολείο ή τα παιδιά μας που βγαίνουν το βράδυ μόνα αγνοώντας τις όποιες εντολές μας για την προστασία τους;

Έχουμε το δικαίωμα να τους ζητήσουμε ή ακόμα και να τους επιβάλλουμε να φοράνε ένα τέτοιο τατουάζ όσο θα λείπουν; Αν ναι, γιατί και υπό ποιες προϋποθέσεις; Αν όχι, ποιο το ρίσκο στις εποχές που ζούμε; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω μία άλλη παράμετρο. Αυτή της εμπιστοσύνης. Πως κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του παιδιού μας για να φορέσει αυτό το πράγμα; Ας πούμε... φοράμε και εμείς το ίδιο δίνοντας αυτήν την φορά σε εκείνο δικαίωμα πρόσβασης στην τοποθεσία μας; Οι απόψεις θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες σήμερα... 

+Yanni Spiridakis

πηγή yannidakis.net



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.