29 Φεβρουαρίου 2016

Μια «ασύμμετρη» απάντησή μας στην προσφυγική κρίση…

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές. Μία ή δύο φορές στα 100 χρόνια τις ζει κανείς (1). Το προσφυγικό θέμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις διαμάχες (conflicts) για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές σε συνδυασμό με το παγκόσμιο δημογραφικό και την κλιματική αλλαγή (2). 

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης 

Αυτά ήταν γνωστά και αναμενόμενα εδώ και αρκετά χρόνια. Απλώς η ονομασία ήταν διαφορετική (Climate Change and Refugee Crisis).

Δυστυχώς το πρόβλημα είτε έμπαινε κάτω από το χαλάκι, είτε υπήρχε (παγκόσμιο) έλλειμμα πολιτικού προσωπικού για τη διαχείρισή του, είτε ακολουθούταν πολιτικές με εθνικά στεγανά, είτε κάποιοι έπασχαν από ιδεοληψίες.

Προς το παρόν, η ουσία δεν είναι να βρεθεί η γενεσιουργός αιτία. Όταν το σπίτι σου καίγεται, πρώτα βρίσκεις τρόπο να αντιμετωπίσεις τη φωτιά άμεσα, και μετά, όταν τη σβήσεις, αναζητείς τη γενεσιουργό αιτία της φωτιάς. 

Προς το παρόν, σήμερα έχουμε μία καυτή πατάτα στα χέρια μας και πρέπει να τη διαχειριστούμε.

Ποιά είναι η σημερινή πραγματικότητα;

1. Η Ελλάδα περνά από βαθύτατη οικονομική κρίση (η οποία ξεκίνησε ως ηθική και αξιακή κρίση) αλλά αν υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις, προσωπική μου εκτίμηση είναι πως, κυριολεκτικά η οικονομία μας θα εκτοξευθεί. Ορισμένοι περιμένουν την ανάπτυξη από το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Ακούγεται τρελό, αλλά αυτό ψιθυρίζεται «έξω»… κι αν δεν είναι τώρα, όταν γίνει θα τρίβουμε τα μάτια μας και δε θα οφείλεται μόνο στη χρηματιστηριακής έμπνευσης «θεωρία του ελατηρίου»… κι ας έρθει και το 2018…

2. Η Ελλάδα πάσχει από οξύ δημογραφικό πρόβλημα το οποίο μέχρι το 2050 θα έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Το 2050 θα είμαστε μία χώρα γερόντων. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η Εκκλησία της Ελλάδος. Μέσα σε αυτούς τους γέροντες θα είμαστε πολλοί σημερινοί 40άρηδες, οπότε καλό θα είναι να σκεφτόμαστε μεν υπό τις σημερινές συνθήκες, αλλά με όρους του 2050… 

3. Το κύμα των προσφύγων που εισβάλλει, και θα συνεχίσει να εισβάλλει στη χώρα μας, είναι ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι, νέοι στην ηλικία, καλοί οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, οι οποίοι έφυγαν από τις χώρες που ζούσαν, κυρίως τη Συρία, εξαιτίας του εφιάλτη του πολέμου, και διψούν για ελευθερία και εργασία. 

Αρκετοί από αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, είναι δουλευταράδες, μορφωμένοι σε ένα ικανοποιητικό εκπαιδευτικό σύστημα («γαλλοκεντρικό»;) και μεγαλωμένοι με την ιδέα πως η Ελλάδα είναι χώρα Ελευθερίας, Σοφίας και Πολιτισμού. Γι’ αυτούς είμαστε οι Ίωνες και όχι οι Γραικοί (όπως μας αποκαλούν οι… εταίροι μας). Αρκετοί από αυτούς (όσο και να φαίνεται απίστευτο) μας θαυμάζουν… 

Και κυρίως: έφυγαν κυνηγημένοι από φανατικούς προκειμένου να σώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους. Λέτε να επιζητούν φανατισμούς όταν τους έχουν ζήσει στο μεδούλι τους; 

4. Σαν λαός τα έχουμε κάνει σαλάτα και σε αυτό φταίμε και εμείς. Δεν φταίνε μόνο «οι άλλοι». Δεν χρειάζεται να γραφτεί τίποτε περισσότερο.

Όταν κάποιος σου αφήνει μία καυτή πατάτα στα χέρια σου, γιατί πολύ απλά υπάρχουν διαρκή εθνικά συμφέροντα, έχεις δύο επιλογές: ή την πετάς σε κάποιον άλλο ή την αντιμετωπίζεις με τους βέλτιστους δυνατούς τρόπους και τα υπάρχοντα «μέσα-εργαλεία» που διαθέτεις εκείνη τη στιγμή ελπίζοντας σε βελτίωση των διεθνών συνθηκών ώστε να μπορέσεις, πιθανώς, να επιστρέψεις κάποια στιγμή στην κανονικότητα. Επίσης έχεις και μία τρίτη επιλογή: να κάθεσαι σε μια γωνιά και να κλαίς τη μοίρα σου χτυπώντας το κεφάλι σου στον τοίχο.

Τα «μέσα-εργαλεία» που διαθέτει κάποιος για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων δεν πρέπει να είναι μόνο το οικονομικό. Το οικονομικό σχετίζεται με την άμεση αντιμετώπιση. Με το «τί κάνω τώρα» με τις υποδομές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης στο τώρα. Οι υποδομές χτίζονται γρήγορα. Αυτό δεν είναι το πρόβλημα.

Υπάρχει όμως και το μέλλον. Ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας. Τί κάνεις αν η «καυτή πατάτα» μείνει μόνιμα στα χέρια σου; Κάθεσαι και κλαις τη μοίρα σου; Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και άλλα «εργαλεία». Εργαλεία «ήπιας μορφής» και ισχύος. Αυτά τα εργαλεία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι πιο ισχυρά και ανατρεπτικά… 

Εργαλεία όπως η κουλτούρα, ο πολιτισμός και η θρησκεία. Η Ελλάδα διαθέτει χιλιάδες επιστήμονες αρχαιολογίας, φιλοσοφίας, θρησκειολογίας, γλωσσολογίας, φιλολογίας, κοινωνιολογίας κ.λπ. Όλοι αυτοί οι επιστήμονες αποτελούν «μέσο» πανίσχυρης ήπιας μορφής για πιθανό μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της «καυτής πατάτας»… 

Σε όσους φωνασκούν περί επικίνδυνων αλλόθρησκων οι οποίοι δεν έχουν αφομοιωθεί στις κοινωνίες της Ευρώπης κ.λπ., να θυμούνται πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται τελείως διαφορετικά από αυτούς: η Ελλάδα γι’ αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους ήταν και παραμένει λίκνο πολιτισμού και, το πιο σημαντικό, δεν υπήρξε η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων τους ελέω αποικιοκρατίας για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών…

Με λίγα λόγια, πιο δύσκολα αφομοιώνεται κάποιος σε μία κοινωνία η οποία σε εκμεταλλευόταν επί δεκαετίες, από ότι σε μία κοινωνία η οποία ποτέ δεν υπήρξε εχθρός σου, και την οποία θαυμάζεις…

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα φαίνεται εγκλωβισμένη-απομονωμένη στο θέμα αυτό και στον ορίζοντα δεν υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι παίκτες για να τους πετάξουμε την καυτή πατάτα. Αν χάσουμε χρόνο εκτοξεύοντας κατηγορίες μεμψιμοιρώντας δεν κερδίζουμε τίποτε. Απαιτείται δράση, σχέδιο, στρατηγική προβάλλοντας τις σημερινές προκλητικές συνθήκες στο μέλλον…

Στο χέρι μας είναι να δράσουμε σήμερα λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν μας τις 4 προαναφερθείσες σκληρές πραγματικότητες, με απώτερο στόχο στο προβαλλόμενο μέλλον. 

Σε περίπτωση μονιμοποίησης της «καυτής πατάτας» η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε και πρέπει να έχει σπουδαίο στρατηγικό ρόλο σε αυτό… ας χρησιμοποιήσει τη φαντασία της και ας συνεπικουρηθεί από την Πολιτεία για μακροχρόνια «δράση». Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα «κρυώσει» η πατάτα. 

Τα παραπάνω αφορούν τα παιδιά μας. Κάθε ιδεοληψία και φανατισμός πρέπει να αφεθεί στη γωνία. Κάθε κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία.

Ίσως οι παραπάνω εκτιμήσεις-προτάσεις φαίνονται σήμερα στα μάτια ορισμένων ως προκλητικές, φαντασιώδεις, γελοίες κ.λπ. Ας ανατρέξουν σε παλαιότερα δημοσιεύματα του 2006 και 2007 στα οποία από τότε είχε εκτιμηθεί η άνοδος των άκρων (τότε που τα άκρα δεν ήταν καν μετρήσιμα), οι επερχόμενες αυτοκτονίες (τότε που οι Έλληνες χόρευαν αποχαυνωμένοι από τον λουλουδοπόλεμο), και το τέλος της μεταπολίτευσης του 2012 (τότε που οι Έλληνες σκέφτονταν ακόμη πως το «κόμμα να είναι καλά, θα με διορίσει»)… και τότε, εκείνες οι εκτιμήσεις φαίνονταν προκλητικές, φαντασιώδεις, γελοίες κ.λπ. 

ΥΓ. Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι άλλο χειροπιαστό και βιώσιμο ας το κάνει. Οι καιροί ου μενετοί. 





Share

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και στη Γαλλία και στην Αγγλία και στις άλλες χώρες είχαν τέτοιες ιδεοληψίες με του γράφοντα το άρθρο αυτό και όλοι πλέον ξέρουμε τι γίνεται εκεί.
Ολοι οι ισλαμοφασίστες και οι δολοφόνοι και οι βομβιστές είναι 2ησ και 3ης γενιάς μουσουλμάνοι.

Χαμπάρι δεν έχει πάρει ο αρθρογράφος τι εχει γίνει στην πρωην γιουγκοσλαβία, τι γίνεται στην τουρκια, τι γίνεται στη βοζνία.
σκοτώνονταν μεταξύ τους οι σερβοι, οι κροατες,οι βοζνιοι μουσουλμανοι και τσουπ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ η γιουγκοσλαβία.

Σκοτώνονται μεταξύ τους τουρκοι και κουρδοι και τσουπ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ όπου ναναι η τουρκία.

Για τη βοζνία το γνωριζουμε ολοι ότι σερβοι, κροατες και βοζνιοι μουσουλμανοι στη χωρα αυτη ζουνε ΧΩΡΙΣΤΑ και η χωρα αυτη ετοιμαζεται να γινει 3 κομματια.

Ο γράφων αν θελει να διαλυθει και η ελλαδα να μας το πει να το ξερουμε.

Δωσε δουλεια σε 2.000.000 ανεργους ελληνες και ελληνιδες, δωσε κινητρα να επιστρεψουν οι ελληνες που μεταναστευσαν απο το 2008 και μετα και σου λεω εγω αν θα είμαστε χωρα γεροντων σε λιγα χρονια.
Σου λεω εγω μετα λέμε!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Σαφως συμφωνω μαζι σου φιλε μου.

Ανώνυμος είπε...

Ο γράφων υπογράφει μια καλή παρακαταθήκη για να πάρει το διδακτορικό του. Άντε και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, μαζί με όλον τον "προοδευτικό" συρφετό. Αυτή η πλύση εγκεφάλου όμως, πως αν θέλουμε να επιβιώσουμε στοιχειωδώς θα πρέπει να δεχτούμε τον απόλυτα εξευτελιστικό συμβιβασμό, πώς δεν μας έχει κάνει ακόμα να την ξερνάμε αφού την έχουμε καταπιεί κατά τόνους;

Unknown είπε...

φίλε Σωτήρη Καμενόπουλε, εχεις δίκιο ΚΑΙ αδικο , και αντιστοίχως οι σχολιαστές σου εχουν αδικο ΚΑΙ δίκιο ! Η τέχνη του ορθώς διανοείσθαι ( Λογική Επιστήμη ) λέει οτι ο μονόπλευρος υπερτονισμός μέρους της Αλήθειας οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα .Το ιδιο βέβαια ισχύει και για τους σχολιαστές σου.
Η πραγματικότητα που θα σχολιαστεί πρέπει να λαμβάνεται ολόκληρη , στη θετική και στην αρνητική (εν προκειμένω ) πλευρά της , και να εξετάζονται ολες (κατά το δυνατόν) οι κατά το πλάτος και βάθος εννοιές που την απαρτίζουν.
Από προσωπική μου πείρα , επειδή εχω πολλάκις «ελεήσει» λαθρομετανάστες (εργασία – Στέγώνη – υποστήριξη – περίθαλψη κλπ κλπ) εχω διαπιστώσει ότι είναι αληθή τα λεγόμενά σου , ως προς το ποιόν αυτών των ανθρώπων.
(ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ)
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εργασία που κάνει και τα σχέδια που εξυφαίνει η Παγκοσμιοποιητική Νέα Τάξη Πραγμάτων , και που μέσα σ’ αυτά είναι και η «μεταφορά» αρκετών εκατομμυρίων υποβαθμισμένων ανθρώπων
(οπωσδήποτε ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗΣ ) στην Ευρώπη και δή στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ (ό’τι εχει βέβαια απομείνει απ΄αυτήν….)
(ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ)
Μία μέθοδος ,στην περίπτωση που παραμένει σε μας η «καυτή πατάτα» , είναι να «καλλιεργήσουμε τα καλά χαρακτηριστικά τους» και να τους «κερδήσουμε « πολιτιστικά , αποσοβώντας τον απ’ αυτούς «κίνδυνο» , ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ν.Τ.Π. !!
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ? ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ? ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ?
ΠΑΝ ΚΟΛΑΙΤΗΣ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.