30 Ιουλίου 2015

Τουρκία το μαγαζί κλείνει- έρχονται προσφορές.

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Φώτο Ρωμαϊκό Οδοιπορικό 

Μόλις η Τουρκία φάει το τυράκι της φάκας στην περιοχή των Κούρδων και στην περιοχή του Αιγαίου θα γίνει και η ίδια τυράκι στους εξοργισμένους Ρώσους. 

Είναι δυνατόν η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας και ιδιαίτερα ότι σχετίζεται με τα οπλικά συστήματα της να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετέπειτα γεωπολιτικές εξελίξεις; 

Η σημερινή επικαιρότητα… 

"Η Τουρκία είναι έτοιμη να εξετάσει μια νέα πρόταση από την Κίνα για την αγορά συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την επίσκεψή του, σήμερα, στο Πεκίνο. 

Το 2013, η Άγκυρα επέλεξε την «China Precision Machinery Import and Export Corp», η οποία είχε προσφέρει για το αντιπυραυλικό σύστημα της Τουρκίας το ποσό των 3,4 δις ευρώ. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη με τη σειρά τους, εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ και της συμβατότητας του κινεζικού εξοπλισμού με τα συστήματα της Συμμαχίας. 

«Η καλύτερη προσφορά προέρχονταν από την Κίνα, αλλά η εξέλιξη της κατάστασης οδήγησε σε καθυστερήσεις. Εάν λάβουμε μια πρόταση, η οποία θα βελτιώνει την προηγούμενη, θα τη δούμε θετικά», ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, πριν από την αναχώρησή του για την Κίνα. 

Η Τουρκία, μέχρι στιγμής δεν δίνει σαφή απάντηση εάν επιθυμεί να ενσωματώσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με το σύστημα του ΝΑΤΟ ή όχι.¨ 
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 Αναρτήθηκε από mikres-ekdoseis | http://www.echedoros-a.gr/ 

Τα γεωπολιτικά έχουν πλέον ταυτισθεί με τα γεω-οικονομικά στις ημέρες μας και πλέον μιλάμε για το ίδιο πράγμα. 
Και ξαφνικά το κινέζικο χρηματιστήριο έχει προβλήματα. 

¨Ο κόσμος υποδέχτηκε με σκεπτικισμό αυτή την εβδομάδα τα νέα ότι ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος κατάφερε με κάποιο τρόπο να κλείσει μια συμφωνία για να εδραιώσει τον έλεγχό του στην Gome, την εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών που ίδρυσε το 1987. Οι μετοχές έκαναν βουτιά όταν μαθεύτηκε πως ο Huang αύξησε το μερίδιό του έως και το 55,3%, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Gome να εξαγοράσει μια άλλη εταιρεία που του ανήκει. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Ο Huang εκτίει ποινή φυλάκισης έως το 2024 για δωροδοκία. 

Το απρόσμενα υψηλό κόστος του deal και το θολό σκεπτικό είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς ένας κατάδικος μπόρεσε να σφραγίσει μια συμφωνία άνω του 1 δισ. δολαρίων από τη φυλακή χωρίς να μπει στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών. Αυτή η παράξενη ιστορία λέει πολλά σχετικά με το γιατί οι επενδυτές χάνουν γρήγορα την εμπιστοσύνη τους στην χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας. Οι μετοχές της Σαγκάης υποχώρησαν 1,7% χθες, σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, δίνοντας συνέχεια στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2007.¨ 
Του William Pesek http://www.businessweek.com/  http://www.capital.gr/Τετάρτη, 29-Ιουλ-2015 09:26 

Οι τούρκοι στο παζάρι ¨δεν παίζονται¨ για αυτό φοβούνται οι δυτικοί – νατοϊκοί μήπως τους χάσουν μέσα στην γιγαντιαία οικονομική συμφωνία που παίζει μεταξύ Ρωσίας- Κίνας. Και ξαφνικά άνοιξαν μαζί τους καινούργια ¨νταλαβέρια¨ με πολλά ρίσκα για όλη την ευρύτερη περιοχή. 

¨Η Άγκυρα στη Συρία επιθυμεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους, το οποίο θα ήταν το ιδανικό σημείο στηρίγματος των ενόπλων του ΡΚΚ, αλλά και αποτρέψει στους συμμάχους του Ιράν την κυριαρχία στης περιοχές των συνόρων Τουρκίας-Συρίας. 

Η δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» εξυπηρετεί έτι περαιτέρω τους ανωτέρω τουρκικούς σχεδιασμούς. Στη ζώνη αυτή θα δημιουργηθεί και η απαραίτητη επιμελητειακή βάση υποστήριξης των αντικαθεστωτικών ανταρτών της Συρίας των επαρχιών του Ιντλίμπ και του Χαλεπιού.¨ 
ΠΗΓΗ: IHS Jane’s Intelligence Review ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας http://www.defence-point.gr/news/

¨Η Τουρκία “καρφώνεται” από μόνη της για τα πραγματικά της κίνητρα σε σχέση με την εμπλοκή της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ ,ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ ,για παραχώρηση της βάσης του Ιντσιρλίκ. Διευκρίνησε όμως ότι τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που θα απογειώνονται από εκεί δεσμεύονται για επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού κράτους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε αποστολή αεροπορικής υποστήριξης Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία. Η αγωνία της Άγκυρας είναι οι Κούρδοι και τίποτα άλλο.¨ 29.07.2015 http://www.onalert.gr/ 

Οι Δυτικοί γνωρίζουν την βουλιμία των Τούρκων να ξεπαστρεύουν ολόκληρα Έθνη γι αυτό την χρησιμοποιούν μέχρι να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος τους που είναι η διάλυση και η απαξίωση της ώστε με την σειρά τους να ελέγξουν γεωπολιτικά ολόκληρη την περιοχή κάτω από το υπογάστριο της Ρωσίας. 

Τώρα που η Ελλάδα φαντάζει αποδυναμωμένη στα μάτια των φίλων και των εχθρών της… και οι νέοι κατοχικοί θεσμοί ¨όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν¨ εν Αθήνα βλ. παλιά Τρόικα …τι άλλο ανταλλάχθηκε με τους Τούρκους για να τους παραχωρήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ; 

Όταν στις προηγούμενες επιχειρήσεις των Αμερικάνων στο Ιράκ η Βάση αυτή τους απαγορεύτηκε για να την χρησιμοποιήσουν περιφερειακά. 

Φυσικά απομένει να δούμε και αυτά τα αργύρια της προδοσίας δηλ. τα γεωπολιτικά και ενεργειακά ανταλλάγματα σε σημεία υψηλού τουρκικού ενδιαφέροντος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου. 

Με τίποτε δεν άρεσε τους Δυτικούς η θρυλούμενη μεγάλη απόβαση του κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στην μνημονιακή Ελλάδα και θα τους βόλευε να τελειώνουν εξάπαντος με αυτό τον μπελά. 

Αν θέλεις να διώξεις κινέζικες επενδύσεις από Ελλάδα και Τουρκία και να πετύχεις με ¨ένα σμπάρο δύο τρυγόνια ¨ δεν έχεις παρά με μια αλληλουχία γεγονότων και προ -υπαρχουσών αιτιών να ανάψεις γεωπολιτικές διαφορές μεταξύ αυτών των χωρών. 

Οι Κούρδοι και τα ενεργειακά του Αιγαίου είναι το τυράκι στην φάκα για την τούρκικη αλεπού… που όμως το γνωρίζει και θέλει να το φάει και ταυτόχρονα να το αποφύγει …για αυτό και από μόνη της καταστρώνει δικά της σχέδια λόγω απληστίας. 

Μόλις η άπληστη Τουρκία φάει το τυράκι της φάκας στην περιοχή των Κούρδων και στην περιοχή του Αιγαίου θα γίνει και η ίδια τυράκι στους εξοργισμένους Ρώσους. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2014 αρθρογραφούσαμε ¨ η Τουρκία δίχως Στενά¨… 

¨Και ενώ την Ελλάδα την βάλανε στα οικονομικά στενά, την Τουρκία θα την αφήσουν σύντομα δίχως ΣΤΕΝΑ. Άνοιξη του 2008… διάλογος γενόμενος στο Περιβόλι της Παναγίας. Στην επικαιρότητα μεσουρανούσε το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. 

Γέροντας 

* Πριν λίγες μέρες είχα την επίσκεψη στο κελί μου επισήμων Ρώσων επιχειρηματιών. Με παρεκάλεσαν θερμά να κάνω προσευχή να ματαιωθούν οι ενέργειες να στηθεί στην Αν Ευρώπη, το δίκτυ αυτού του θανάτου. 

* Τους απάντησα ότι κάθε μέρα εδώ κάνουμε προσευχή υπέρ της ΕΙΡΗΝΗΣ του ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ κόσμου. Πρέπει όμως και εσείς καλοπροαίρετα να εξαντλήσετε όλα τα ειρηνικά μέσα. 

Ρώσοι επιχειρηματίες 

* Μας φοβίζει η γεωστρατηγική πίεση που ασκούν οι Αμερικάνοι με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. * Πιστεύουμε ότι θα τα χρησιμοποιήσουν όλα!! 
* Αν χαθεί ο έλεγχος τελικά θα την πληρώσουν αθώοι πληθυσμοί που δοκιμάσθηκαν φρικτά στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
* Ξέρουν πολύ καλά ότι η Ρωσία διαθέτει διπλάσια πυρηνικά επιθετικά όπλα και δεν θα μείνει με χέρια δεμένα αλλά θα φροντίσει να ¨ σφραγίσει¨ όλα τα Περάσματα του Θανάτου. 

Αυτός ο προ πενταετίας διάλογος είναι τόσο επίκαιρος για το σήμερα και για το αύριο που μας περιμένει. 

Και πάμε στην γειτονιά μας. 

Η Τουρκία στο ¨γεωπολιτικό χρηματιστήριο¨ αξιών είναι προσωρινά αναβαθμισμένη λόγω του πρόσφατου ενδιαφέροντος των Στενών του Ελλησπόντου εξ αιτίας της Ουκρανίας. Δηλ με άλλα λόγια την έχουν ακόμα για λίγο ανάγκη. 

Και τι είναι τα Στενά αυτά; 

Ένα Πέρασμα Θανάτου εναντίων των Ρώσων υπό το πρίσμα των σημερινών συγκυριών. Όσο θα πιέζουν οι Δυτικές Δυνάμεις τους Τούρκους ¨με τον τρόπο τους¨ την στιγμή που τα εσωτερικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποκορυφώνονται, τόσο θα είναι ευκολότερο για αυτούς να ¨ ελέγχουν¨ μαζί με τους Τούρκους το ασφυκτικό πλεύρισμα της Ρωσίας στο νότιο Θαλάσσιο υπογάστριο της στην Μαύρη Θάλασσα. 

Σύντομα όμως θα μας απασχολεί ένα καινούργιο μέτωπο που θα ανοίξει παράπλευρα μας γιατί αποτελεί την κατεπείγουσα προτεραιότητα στρατηγική επιλογή των Ρώσων. 

ΚΑΙ αυτό είναι ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ. 

Οι Ρώσοι για να κοιμούνται ήσυχοι θα θελήσουν να ¨ανακατασκευάσουν¨ εξ αρχής όλο το διεθνές πλαίσιο που διέπει την ναυσιπλοΐα στα Στενά. 

Πώς θα γίνει αυτό; O ΘΕΟΣ και η Ψυχή τους. 

Όμως θα πάρει και εμάς η μπόρα… 

Διότι τα Στενά έχουν σχέση με τους διεθνείς διαδρόμους του Αιγαίου, με την ΑΟΖ και τα συμπαραμαρτούμενα της βλ. ενεργειακά κοιτάσματα, γκρίζες ζώνες, υφαλοκρηπίδα κ.α 

Τι ποιο άλλο ¨εύφλεκτο υλικό¨ να παραθέσουμε το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυτίλι για να ανάψει ευρύτερες γεωπολιτικές ανατροπές και μάλιστα εν μέσω υποβοσκουσών ανατροπών; Και συνεχίζω τον προηγούμενο προ πενταετίας διάλογο με τον Γέροντα. * 

Γέροντα, οι Ρώσοι θα μας βοηθήσουν; 

* Αυτοί θα βοηθήσουν μόνο τον εαυτό τους. Γέροντα 
* Εμάς ποιος θα μας βοηθήσει; 
* Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ. Έρχεται η στιγμή παιδί μου που εμείς οι Έλληνες θα δούμε τους Τούρκους να χάνουν τα Στενά τους και την ίδια στιγμή εμείς να βγαίνουμε από τα ¨στενά¨ του σάπιου συστήματος. 
* ΑΜΗΝ 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.