28 Ιουνίου 2015

Τι ακριβώς συμβαίνει στο Κομπάνι και ποιος ο ρόλος της Τουρκίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ομάδες τζιχαντιστών έχουν διεισδύσει από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στην πόλη Κομπάνι, όπου μάλιστα πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας με συνέπεια 20 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 50 να τραυματιστούν.

Οι τζιχαντιστές, που εκτιμάται ότι αρχικά ήταν περίπου 60 άτομα, οχυρώθηκαν σε τρία σημεία της πόλης και έως σήμερα, όσοι έχουν απομείνει, μάχονται εναντίον των μαχητών των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG) που τους έχουν περικυκλώσει. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της διοίκησης του YPG, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν σκοτωθεί 30 τζιχαντιστές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του YPG έχουν εξουδετερώσει το σύνολο των τζιχαντιστών που διείσδυσαν στην πόλη, ενώ συνέλαβαν και τρεις αιχμαλώτους.

Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αιχμάλωτοι είναι άτομα τουρκικής υπηκοότητας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι τζιχαντιστές διείσδυσαν από τα νότια και από τα δυτικά του Κομπάνι, αφού προηγουμένως είχαν καταφέρει να ξεγελάσουν τα σημεία ελέγχου φορώντας στρατιωτικές στολές και προσποιούμενοι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, με τον οποίο το YPG συνεργάζεται στην περιοχή.

Όσον αφορά τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον κουρδικό και τον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην Κομπάνι εκκινούντες από τουρκικό έδαφος, ο εκπρόσωπος Τύπου του YPG, Ρεντούρ Χαλίλ δήλωσε στο Πρακτορείο Anadolu ότι οι τζιχαντιστές διείσδυσαν από τα νότια και από τα δυτικά και ότι δεν κατηγορούν επισήμως την Τουρκία για αυτή την επίθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του YPG, Ρεντούρ Χαλίλ
Πάντως, σήμερα πλήθος δημοσιεύματα εμπλέκουν την Τουρκία στη νέα επίθεση εναντίον του Κομπάνι, τα οποία υπογραμμίζουν ότι «είναι αδύνατον να γίνει επίθεση αυτοκτονίας στη συνοριακή πύλη Μουρσίτ πινάρ –όπου εξερράγη χθες το ένα από τα παγιδευμένα αυτοκίνητα– αν δεν προέρχεται από το τουρκικό έδαφος!».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμήσεις θέλουν τη συγκεκριμένη επίθεση να αποτελεί πράξη αντεκδίκησης και απάντηση στην απελευθέρωση της στρατηγικής σημασίας πόλης Γκίρε Σπι, από τις δυνάμεις του YPG, με την οποία οι Κούρδοι ένωσαν τα καντόνια του Τζιζίρε και του Κομπάνι.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.