27 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα και η… έξοδος από το ευρώ.

Τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα αναλύει σε εκτενές δημοσίευμά του το Bloomberg. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μετά από έξι συναπτά χρόνια προσπάθειας διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη η υπομονή όλων εξαντλείται. Κυρίως όμως, σημειώνει το πρακτορείο, εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται το θολό τοπίο γύρω από την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, καθότι όπως σημειώνεται ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν δείχνουν Grexit, κορυφαίοι οικονομολόγοι, όπως ο επικεφαλής της Unicredit Bank AG, Erik Nielsen δηλώνουν πως είναι απλώς θέμα χρόνου η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα ποικίλουν από την παραμονή στο ευρώ μέχρι το καταστροφικό “διαζύγιο”. Πιθανή είναι και μια ενδιάμεση λύση όπως η κυκλοφορία παράλληλων νομισμάτων με χρηματική βοήθεια από τους πιστωτές για την αποπληρωμή χρέους. Εξίσου ασαφές είναι ποιος και με ποιο τρόπο θα πει στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει στην… μετά θάνατο οικονομική ζωή. Ανάμεσα στους πιθανούς αγγελιοφόρους ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Donald Tusk και ο πρόεδρος της Κομισιόν J. C. Juncker.

Σενάριο νούμερο 1: Αποφεύγεται η έξοδος από το ευρώ

Ο Τσίπρας, το κόμμα του οποίου ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενο την άρση της σκληρής λιτότητας που επέβαλλαν τα μνημόνια, τελικά υποκύπτει στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των πιστωτών. Η μικροπολιτική του στράγγιξε τα ταμεία και τις τράπεζες.

Αντιμέτωπος με το δίλλημα: έξοδος από το ευρώ ή εφαρμογή λιτότητας ως αντάλλαγμα για την εκταμίευση δόσεων, ο Τσίπρας θα διαλέξει την ρευστότητα, λέει το Bloomberg. Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ θα διατηρήσει την στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και η χώρα εξασφαλίζει την θέση της στην ευρωζώνη.

Σενάριο νούμερο 2: Hotel California

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη θυμίζει τους στίχους του τραγουδιού των Eagles: Μπορείς να αποχωρείς όποτε θες αλλά δεν μπορείς να φύγεις.

Αυτή η αλληλουχία γεγονότων μπορεί να ακολουθήσει σε περίπτωση που ο Τσίπρας δεν καταφέρει να πετύχει έναν αποδεκτό συμβιβασμό που θα ικανοποιεί τόσο την Γερμανία όσο και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα διακόψει τον ELA που διατηρεί τις ελληνικές τράπεζες στη ζωή.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και πιθανώς κλείσιμο τραπεζών. Τελικώς, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε δύο δρόμους ή δύο υποσενάριο που το Bloomberg ονομάζει “τούμπα” και “Check out”

Υποσενάριο Α: Τούμπα

Οι δραματικές συνέπειες των capital controls αναγκάζουν τον Τσίπρα να συμβιβαστεί.
Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων επιθυμούν παραμονή στο ευρώ με “οποιοδήποτε κόστος”.

Ο Τσίπρας σχηματίζει νέα κυβέρνηση συνασπισμού με φιλοευρωπαϊκά κόμματα μετά από δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί με κλειστές τις τράπεζες και εν μέσω ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων που θα του δώσει την εντολή αναστροφής πολιτικής πορείας. Μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας θα σχηματιστεί, η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά βιώνει έναν νέο κύκλο ύφεσης.

Υποσενάριο Β: Check out

Με κλειστές τις τράπεζες, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και η κοινωνική δυσαρέσκεια έναντι της Γερμανίας εντείνεται. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δίνουν στην κυβέρνηση την δυνατότητα να τυπώσει νέο νόμισμα ή να εκδώσει IOUs για τις εγχώριες πληρωμές. Το σενάριο αυτό γρήγορα βυθίζεται αντανακλώντας τα αδύναμα θεμελιώδη μιας οικονομίας που συρρικνώθηκε κατά 25% από το 2008.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δίνουν στην Ελλάδα ένα “γλυκαντικό”, ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα με στόχο να αποτραπεί μια πλήρης οικονομική κατάρρευση που θα δημιουργήσει μια χρεοκοπημένη χώρα σε μια στρατηγικά κρίσιμη περιοχή.

Το χρέος της Ελλάδας στον επίσημο τομέα αναδιαρθρώνεται και η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες χρεοκοπούν. Μερικές καταθέσεις ψαλιδίζονται για να αναδιαρθρωθεί το καταρρακωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τελικά, στην Ελλάδα κυκλοφορούν παράλληλα δύο νομίσματα. Η χώρα δεν έχει επισήμως βγει από την ευρωζώνη και υπάρχει ένα παραθυράκι επιστροφής της οικονομίας σε καλή κατάσταση αφού προηγηθεί οικονομική κάθαρση.

Σενάριο νούμερο 3: Καταστροφή

Η Ελλάδα οδηγείται σε έξοδο από το ευρώ εν μέσω άτακτης χρεοκοπίας και διαδηλώσεων, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας είναι βυθισμένο στην φτώχεια, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί για τα πάντα την Γερμανία.

Καμία εξωτερική βοήθεια δεν παρέχεται στην Ελλάδα ώστε να στηριχθεί η τύπωση νέου νομίσματος και η εξυπηρέτηση του χρέους προς το ΔΝΤ. Πυροδοτείται διαδοχική αδυναμία αποπληρωμής πιστωτών. Κυβέρνηση και τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια για την ανάδειξη νέων δομών.

Η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε νέα ύφεση. Η μεγαλύτερη χρεοκοπία χώρας στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη σε νέα ύφεση και εντείνει τις πιέσεις σε ευάλωτες χώρες όπως η Ιταλία.

Η Ελλάδα οδηγείται σε έξοδο από την Εθρωπαίκή Ένωση και η ιδέα ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο τίθεται εν αμφιβόλω, προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει τον δρόμο ανάληψης της εξουσίας από τους εξτρεμιστές, τόσο της άκρας δεξιάς όσο και της άκρας αριστεράς. Όσοι μπορούν, εγκαταλείπουν την χώρα.

Η αναταραχή που προκαλείται θέτει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Ελλάδας στο NATO. Μια νέα – ασταθής – κυβέρνηση στρέφεται στην Ρωσία για βοήθεια δίνοντας πρόσβαση στη Μεσόγειο στον Vladimir Putin.

το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.