28 Ιανουαρίου 2015

ΓΕΛΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ... ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

Γράφει η Μαίρη Καρά

Το γέλιο κάνει ΚΑΛΟ στην ΥΓΕΙΑ όλων των ανθρώπων. Και στην σωματική αλλά και στην ψυχική. Το γέλιο ομορφαίνει την ζωή μας, όταν τα προβλήματα μας καταθλίβουν. Συμβάλει θετικά στην βιολογική μας πορεία, αλλά και στην ψυχολογική μας ισορροπία. Το γέλιο φτιάχνει την διάθεσή μας. Και την εξωτερική και την εσωτερική. Το γέλιο φωτίζει το πρόσωπό μας. Και το ανθρώπινο και το κοινωνικό. Το γέλιο μας φέρνει κοντά. Και με φίλους και με εχθρούς. Το γέλιο μας κάνει αγαπητούς, γιατί η ευχάριστη προσωπικότητά μας, προσελκύει το ενδιαφέρον στο φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον μας. Και στους γνωστούς αλλά και σε αγνώστους. Το γέλιο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας. Γιατί οι καλές προθέσεις μας προβάλλονται  και μόνο με ένα ζεστό ΧΑΜΟΓΕΛΟ.

Αυτός ο ευχάριστος τρόπος επικοινωνίας μάς γεμίζει αισιοδοξία, η οποία γίνεται ο καλύτερος σύμβουλος, ώστε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Το γέλιο μάς απαλλάσσει απ’ το βάρος των προβλημάτων και μάς κατευθύνει σε ευχάριστες σκέψεις. Μας οδηγεί σε χαρούμενα μονοπάτια δημιουργίας και μας γλιτώνει από άσκοπες πίκρες.  Μας κάνει να... κλαίμε απ’ την χαρά μας, για τα αστεία που συμβαίνουν δίπλα μας. Μάς κάνει να χαιρόμαστε, που ακόμα μπορούμε να ΓΕΛΑΜΕ. Να ΓΕΛΑΜΕ γιατί γεννιόμαστε και μόνο! Αυτός είναι ένας πολύ σπουδαίος λόγος για γέλιο (όχι για γέλια). Γιατί ακόμα διαιωνίζουμε το ανθρώπινο είδος.  Γιατί παρόλα τα αμαρτήματά μας, παρόλη την αγνωμοσύνη μας στον ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ μας, εξακολουθούμε να αναπνέουμε και να χαιρόμαστε την ΖΩΗ.

Γιατί παρατηρούμε πως παρ' όλη την αυτοκαταστροφική μανία μας, η Φύση συνεχίζει να μας προστατεύει. Γιατί παρόλο που ξεφύγαμε συνειδητά απ’ τον δρόμο της Αρετής, εξακολουθούμε να βρίσκουμε «εργαλεία» και δυνατότητες ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Γιατί παρόλο που οι δυσκολίες κι οι πίκρες δεν τελειώνουν, εμείς εξακολουθούμε να βρίσκουμε διεξόδους και να τις ξεπερνάμε. Γιατί, τέλος, πρέπει να μάθουμε να ζούμε χαμογελώντας κι όχι... κλαίγοντας. Πρέπει να χαμογελάμε, ακόμα κι αν μέσα μας πονάμε. Το γέλιο είναι το καλύτερο και το πιο ανέξοδο φάρμακο, για όλες τις αρρώστιες. Χαμογελάμε, έστω και μόνο γιατί ακόμα έχουμε λόγο να ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ!

Το ΓΕΛΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ, γιατί ανεβάζει με φυσικό τρόπο την διάθεση, προλαμβάνει τις ασθένειες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, καίει θερμίδες, γυμνάζει και αυξάνει την μακροζωία. Όλες αυτές οι γόνιμες ανθρώπινες ιδιότητες δεν συγκεντρώνονται σε κάποιο μαγικό φίλτρο, αλλά στην ικανότητά μας να γελάμε. Γιατί την στιγμή που γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει απ' τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χιλιομέτρων την ώρα. Οι χαρούμενοι κι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, συγκριτικά με τους απαισιόδοξους. Μια ρυτίδα μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπό μας, μόνο αν έχουμε χαμογελάσει περίπου 250.000 φορές. Ένα αυθόρμητο γέλιο από ένα αστείο, μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ώρα.

Αν καταφέρουμε να γελάμε 17 λεπτά κάθε ημέρα, θα αυξηθεί το προσδόκιμο της ζωής μας κατά μία ημέρα. Για κάθε 15 λεπτά γέλιου, έχουμε τα ίδια οφέλη με δύο ώρες καλού ύπνου. Τα μωρά αρχίζουν να γελούν μόλις συμπληρώσουν τον τρίτο μήνα της ζωής τους. Ένα εξάχρονο παιδί γελά κατά μέσον όρο 300 φορές την ημέρα. Ενώ ένας ενήλικος γελά μόλις 15 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε. Αν καταφέρουμε να γελάσουμε 100 φορές, είναι σαν να κάνουμε 10 με 15 λεπτά ποδήλατο. Στις καθημερινές συναναστροφές μας παρατηρούμε πως οι εργαζόμενοι που εξυπηρετούν τους πελάτες χαμογελαστοί, σημειώνουν ξεχωριστή επιτυχία. Όπως και οι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα από τους αγέλαστους συναδέλφους τους.

Και στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας το γέλιο συμβάλλει θετικά, γιατί ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση. Επίσης ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα κι αποτρέπει την εμφάνιση και εξέλιξη πολλών και επιβλαβών ασθενειών. Πολλοί επιστήμονες ψυχολόγοι που παρακολούθησαν ανθρώπους γελαστούς και μελέτησαν αυτή την εκδήλωσή τους, κατέγραψαν 18 είδη χαμόγελου. Συμπέραναν δε πως με το γέλιο ο οργανισμός καίει λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό. Οι πιο γελαστοί άνθρωποι είναι όσοι ζουν στην Κούβα και στην Βραζιλία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών.

Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες. Οι επιστήμονες πιστεύουν, πως το γέλιο συνέβαλε ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των προγόνων μας. Ο ήχος του γέλιου είναι τόσο κοινός και οικείος, που είναι αναγνωρίσιμος ακόμη κι αν παιχτεί ανάποδα στο μαγνητόφωνο. Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνές τους την δεκαετία του 1950 οι άνθρωποι γελούσαν κατά μέσον όρο 18 λεπτά την ημέρα. Σήμερα -και δικαιολογημένα- γελάνε μόνο 4 με 6 λεπτά την ημέρα. Κι αυτό φαντάζει σαν μια φυσική λειτουργία του ανθρώπου, που έχει χάσει πια τον προσανατολισμό του στην πορεία της ζωής του και την διάθεσή του για περαιτέρω αγώνες. Γιατί λιγόστεψαν οι πηγές της ΧΑΡΑΣ, μέσα από τις οποίες ο άνθρωπος "γέμιζε τις μπαταρίες του" με ΔΥΝΑΜΗ. Τώρα δυστυχώς στης ζωή του υπερισχύει η ΛΥΠΗ.

Ο σημερινός άνθρωπος και ειδικά εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ, είμαστε απογοητευμένοι, γιατί η ΠΑΤΡΙΔΑ μας υποδουλώθηκε από τους διεθνείς τοκογλύφους, με συναίνεση των δουλικών πολιτικών. Είμαστε λυπημένοι, γιατί βιώνουμε την στέρηση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μας. Είμαστε αγανακτισμένοι και με τους ναρκομένους πολίτες του καναπέ και με τον ίδιο μας τον εαυτό, που δεν καταφέραμε να ΕΝΩΘΟΥΜΕ, για να αποτινάξουμε την μνημονιακή κατοχή, που υπηρετούν όλα τα ΚΟΜΜΑΤΑ. Τι κι αν έγιναν ΕΚΛΟΓΕΣ… τι κι αν άλλαξαν τα πρόσωπα… ίδια είναι τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ… ίδια είναι τα ΤΡΩΚΤΙΚΑ. Μας ταπείνωσαν, μας διέσυραν, μας στέρησαν τα όνειρα και το ΓΕΛΙΟ απ' την ζωή μας. Έλληνες… πότε επιτέλους ΞΑΝΑΓΕΛΑΣΟΥΜΕ; 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.