29 Νοεμβρίου 2014

Τhe Colder War!

"O νέος Ψυχρός Πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη οφείλεται στη μαζική μετατόπιση της ενεργειακής γεωπολιτικής ισχύος στη Ρωσία, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη σε όλη την υδρόγειο".
Μάριν Κατούσα στο βιβλίο του The Colder War

O Ψυχρός Πόλεμος υποτίθεται ότι τελείωσε πριν από 25 χρόνια με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Δύση ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και το ΝΑΤΟ μπορούσε να εγγυηθεί την τάξη και την ασφάλεια παγκοσμίως. Αλλά με μια ματιά στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύει περίτρανα ότι τα φαντάσματα του παρελθόντος δεν έχουν εκλείψει και ως ζόμπι σε ταινία θρίλερ επανήλθαν στο προσκήνιο και απειλούν με ένα νέο, ψυχρότερο-καθώς όλα είναι θέμα ενέργειας-πόλεμο.

Η Ρωσία με το πέρασμα του χρόνου και με τον πρώην πράκτορα της KGB, Βλάντιμιρ Πούτιν, στην ηγεσία, κατόρθωσε να ξεπεράσει τη διάλυση της ΕΣΣΔ και να απαλλαγεί από τη νοοτροπία του ηττημένου. Με τον Πούτιν στο τιμόνι της ρώσικης πολιτικής σκηνής,η οικονομίας της χώρας παρουσίασε ανάκαμψη, ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία μέσα από προσεχτικά μελετημένες κινήσεις και συμμαχίες βρέθηκε σφήνα στο μεγάλο παιχνίδι ελέγχου των ενεργειακών πηγών στον πλανήτη,γεγονός που εκνεύρισε τους μέχρι εκείνη τη στιγμή ρυθμιστές Αμερικάνους.

Τα γεγονότα στην Ουκρανία και η ουκρανική κρίση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των νέων ψυχροπολεμικών αντιδράσεων με τις δυο χώρες να επιδίδονται σε επίδειξη δύναμης μέσα από διπλωματικές κινήσεις. Με την ΕΕ στο πλευρό τους οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μπαράζ κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας, την ώρα που ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σε συναντήσεις με τη Κίνα, υπέγραφε συμφωνίες αξίας 400 δις δολαρίων ενώ επεκτεινόταν στην περιοχή του Καυκάσου με τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και παρέα με τις αναπτυσσόμενες χώρες Brics προχωρούσε στη δημιουργία της δικής τους αναπτυξιακής τράπεζας.

Είναι ολοφάνερο ότι οι ισορροπίες στον πλανήτη έχουν αλλάξει. Τα μέτωπα πολλαπλά: Ουκρανία, Συρία, Ιράκ,Λιβύη και Αρκτικός Κύκλος που φαίνεται να είναι το νέο πεδίο αντιπαραθέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.


Το ψυχροπολεμικό κλίμα των εύθραυστων ισορροπιών αποτυπώθηκε πλήρως και στη πρόσφατη Σύνοδο κορυφής των G-20 στη μακρινή Αυστραλία. Και ενώ η επίσημη ατζέντα της συνόδου δεν περιλάμβανε το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Πούτιν βρέθηκε αντιμέτωπος με την δυτική ψυχρότητα. ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία αλλά και η διοργανώτρια Αυστραλία αποτέλεσαν την ομάδα που συνέταξε την αιχμή του δόρατος εναντίον των χειρισμών του στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, με την Γερμανία να προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις, αναλογιζόμενη τις συνέπειες μιας ευθείας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία που ελέγχει τη παροχή του φυσικού αερίου. Γερμανία που κράτησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο και με την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάλτερ Στάινμαγερ στη ρωσική πρωτεύουσα.


Την ώρα που η Ευρώπη αναρωτιέται αν θα μπορέσει να επιβιώσει σε περίπτωση που η απειλή για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας γίνει πραγματικότητα, το δόγμα Μπρεζίνσκι επιβεβαιώνεται και το παιχνίδι για τον έλεγχο της Ευρασίας έχει ξεκινήσει. 


Στο δόγμα Μπρεζίνσκι και Γούλφοβιτς στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κι έπειτα. Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του '90 δημιούργησε κενά εξουσίας που οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν. Παράλληλα, η επικέντρωση της Κίνας, της Ευρώπης, της Ινδίας αλλά και της Ρωσίας στα εσωτερικά τους προβλήματα, δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες που ουσιαστικά επέτρεπαν στις ΗΠΑ να είναι ο μόνος ενεργός παίκτης στην περιοχή της Ευρασίας. Με την πάροδο των ετών,όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και τα μέχρι πρότινος αουτσάιντερ μετατρέπονται σε φαβορί.


Παράλληλα, το ενδεχόμενο Ρωσία και Κίνα να περάσουν στις συναλλαγές τους σε ρούβλια και γιουάν, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού, δημιουργεί, ήδη, κραδασμούς στο δολάριο και στην οικονομία των ΗΠΑ. Και ενώ ο πόλεμος για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας μαίνεται, η Ελλάδα και η Κύπρος με τα πλούσια αποθέματα αποτελούν σημαντικές περιοχές, γεγονός που έχει δυναμιτίσει την Τουρκία που βλέπει να χάνει το βάζο με το μέλι. 


Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της υπεράκτιας Κρήτης καθώς και του Ιονίου είναι η δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο λεκάνη του κόσμου με αποθέματα φυσικού αερίου που, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναλύσεις, υπερβαίνουν τα 500 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Όλος αυτός ο ενεργειακός πλούτος θα περάσει προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Επομένως, η Τουρκία καθίσταται, πλέον, ένας τριτεύων ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, γι΄αυτό και όλη η φασαρία και τα προκλητικά διπλωματικά και όχι μόνο παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο.


Την ίδια ώρα η απειλή των τζιχαντιστών και ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα social media για προπαγανδιστικούς σκοπούς, έχει τρομοκρατήσει την ανθρωπότητα η οποία αδυνατεί να δει ότι φανατικά ισλαμικά στοιχεία διεισδύουν τόσο στον Καύκασο και την περιοχή της Αμπχαζίας, όσο και στα Βαλκάνια που η ηρεμία κρέμεται από μια κλωστή. Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε ένα γαϊτανάκι επεισοδίων που θα δυναμιτίσουν κι άλλο την ήδη έκρυθμη κατάσταση.


Καθώς το ζητούμενο για κάθε χώρα είναι η δύναμη να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις,οι κοινωνικές αναταραχές ακόμη και στις ΗΠΑ μπορούν να μετατρέψουν τη φαινομενική ηρεμία και ησυχία σε αδυναμία. Μια αδυναμία που εμπλουτίζεται και από την οικονομική κρίση που βιώνουν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Οικονομική κρίση που παίζει τον δικό της ρυθμιστικό ρόλο στη σημερινή εποχή όπου "μόνο η δύναμη μπορεί να συνεργαστεί. Η αδυναμία μπορεί μόνο να ικετεύσει."


Εκ της αρχισυνταξίας

Από το editorial του περιοδικού μας ΕΔΩ
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.