25 Σεπτεμβρίου 2014

H FYROM και η θλίψη για την κατάντια ενός λαού…

Γράφει ο Αλέξανδρος Ασωνίτης
Συγγραφέας

Η στάση της FYROM έχει μοναδικό ενδιαφέρον για πολιτικούς, ιστορικούς, γεωπολιτικούς, οικονομικούς, αλλά και ψυχολογικούς λόγους. Ίσως ποτέ στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει εμφανιστεί σε τέτοια έκταση και με τέτοια άτεγκτη εμμονή ένας λαός, μία κοινωνία, να αρνείται με πάθος και να απορρίπτει με μανία τον εαυτό της, να τον εξαφανίζει, να μην βρίσκει τίποτε καλό στην ιστορική της διαδρομή και στα όποια επιτεύγματά της.

Να παραλογίζεται ότι υπάρχει μόνο κλέβοντας την ταυτότητα και τον πολιτισμό τρίτων, να βγαίνει στον κόσμο αλλά όχι με το πρόσωπό της, αλλά με πρόσωπο ξένο, κλεμμένο. Κι όλοι ξέρουν ότι είναι κλεμμένο κι εκείνοι να κορδώνονται για τα κλεμμένα –σημαία, ταυτότητα, ιστορία και πολιτισμό- με τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.

Βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό είναι να εκθειάζεις τον τόπο σου, καμαρώνοντας για πράγματα απλά, αθώα, καθημερινά. Το δείνα χωριό έχει ωραία θέση στη θάλασσα, το άλλο έχει ωραίες δημόσιες βρύσες, το άλλο βγάζει ωραία φραγκόσυκα. Η ανάγκη ισορροπίας ωθεί τον άνθρωπο να βρίσκει λόγους που τον κάνουν να αισθάνεται φιλικά και οικεία με τον εαυτό του, την παράδοσή του. Αλλιώς αδυνατεί να υπάρξει, αδυνατεί να ζήσει μία στιγμή χωρίς να βουλιάζει σε έναν ατέρμονο εφιάλτη αυτό-ανυποληψίας και αυτό-οικτιρμού, που του στραγγαλίζει ανάσα και εξέλιξη.

Αυτό υποφέρει με τις έμμονες ιδέες της η FYROM, ηγεσία, διανοούμενοι και πληθυσμός, στην πλειονότητά τους, δυστυχώς. Λίγη περηφάνεια, αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση, στοιχειώδης αυτοσεβασμός, ντροπή και αυτοεκτίμηση αν υπήρχαν, θα άλλαζαν στάση, για να χαρούν την ζωή τους με την απαραίτητη εντιμότητα. Δεν ξέρω την ιστορία τους, αλλά είμαι σίγουρος ότι η σλάβικη καταγωγή και παράδοσή τους έχει μικρές ή μεγάλες επιτεύξεις, αξιόλογες κατ’ αρχάς για τους ίδιους και ύστερα για τους άλλους, γιατί κανείς πολιτισμός δεν αναπτύσσεται για τους τρίτους.

Και όσο πιο πολύ δεν ζητιανεύει αναγνώριση και δεν επαιτεί επαίνους, τόσο πιο αυθεντικός και σημαντικός είναι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Οι ανθρώπινοι πολιτισμοί δεν είναι διαγωνισμός ούτε έχουν κάποιον τελολογικό, νομοτελειακό προορισμό. Εμφανίζονται και αναπτύσσονται για να περιθάλπουν τις ανάγκες των δημιουργών τους, τίποτε άλλο. Αν τρίτοι θέλουν να υιοθετήσουν κάποιες αξίες ή επιλογές τους, καλώς. Δεν είναι ζητούμενο. Ο Ελληνικός πολιτισμός και ο πολιτισμός μιάς φυλής του Αμαζονίου ή της Πολυνησίας, είναι ακριβώς ίδιοι, ισότιμοι. Άλλες ανάγκες αυτοί, άλλες εμείς, καμία διαφορά ή «ανωτερότητα».

Θλιβερή εξαίρεση στο θεμελιώδη αυτό κανόνα, η FYROΜ. Πιστεύουν ότι υπάρχουν αυτοεξευτελιζόμενοι. Έκλεψαν για σημαία τους το μακεδονικό αστέρι, γεμίζουν τα άμοιρα Σκόπια (χαιρετίσματα στους παλιόφιλους, Μίο, Ματ, Κόκα, Λίζα) με αγάλματα Μακεδόνων, δήθεν προγόνων τους, ενασμενίζονται ότι η σλάβικη γλώσσα τους είναι μία ανύπαρκτη μακεδονική, αδιαφορούν που τα μακεδονίτικα ονόματα και οι επιγραφές είναι ελληνικές, το έργο του Αριστοτέλη στα ελληνικά, ότι ο Ευρυπίδης πέθανε στη Μακεδονία, όπου εκεί πρωτοανέβασε τις «Βάκχες», έγραψε μία χαμένη τραγωδία για τον βασιλιά Αρχέλαο κ.α. Στο μουσείο τους εκθέτουν ελληνικές επιγραφές. Οι επιστήμονες τους χλευάζουν παγκοσμίως για την ανόητη απρέπειά τους κι αυτοί επιμένουν…

Δεν σκέφτονται ούτε τα παιδιά τους, ότι τα μεγαλώνουν με ψέματα, τα οδηγούν στην παράνοια και στην τρέλα, και ότι τα εξαπατούν και τα γαλουχούν ως απατεώνες, ότι έχουν υποχρέωση απέναντί τους και οφείλουν να τα προστατεύσουν.

Μακάρι να ισορροπήσουν. Προέρχονται και από κομμουνιστές που επαίρονται ότι πάσχιζαν για το δίκαιο, αλλά διέπρεψαν στο σοσιαλιμπεριαλισμό περί τη Μακεδονία. Βαυκαλίζονται ότι κλέβοντας αποκτούν υπόσταση και μετέχουν σε γεωπολιτικά τερτίπια. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτοταπεινώνονται. Ότι γίνονται γελωτοποιοί της ανθρωπότητας. Μετέφεραν όντως το φέρετρο του Γκλιγκόροφ με αγροτικό επειδή είπε το αυτονόητο, πως δεν είναι Μακεδόνες.

Δικοί μας ψευτο-ιστοριοδίφες, ιοί, χολέρες και πανούκλες, υποδαυλίζουν τον παρανοϊκό φανατισμό τους, επικαλούμενοι στοιχεία και «στοιχεία». Ας τους λυπηθούν. Δεν θα ησυχάσουν ποτέ, αν δεν αποδεχθούν και δεν συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους. Είναι Σλάβοι και σε είναι υπερήφανοι.

Αφορμή η Αμφίπολη –ο κυκλικός περίβολος και μόνο αποδεικνύει τη μεγαλειώδη αξία του ευρήματος, ευκαιρία για τη FYROM να συνειδητοποιήσει ότι υπόσταση και ταυτότητα δεν νοούνται να υφίστανται κλεμμένες και ταυτόχρονα να πάψει να είναι υποκατάστημα Γερμανίας, ΗΠΑ κ.λ.π.- τι καλοί σύμμαχοι και εταίροι είναι…

Κι εμείς να δείξουμε σοβαρότητα, σταματώντας φλυαρίες και προβλέψεις. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ανασκαφή για να κουκουλώσει το μνημονιακό έρεβος και παίζουν το παιχνίδι της όσοι διαπληκτίζονται, μιλώντας κιόλας για «εθνικιστική παράκρουση» και «κατασκευή εθνικής αφήγησης».

Δεν έχουμε τέτοιες ανάγκες. Δεν ζούμε στην FYROM, ούτε στην Τουρκία, ευτυχώς.

Πηγή Enet
πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Αριστεριστική οπτική αλλά πολυ ενδιαφέρουσα γιατί δείχνει ότι μπορεί να προέλθει κι εξ αριστερών ιστορικός και εθνικός λόγος....

Η ένστασή μου πέρα από διάφορες κρυμμένες πολιτικές απόψεις στο κείμενο, σε ιστορικό επίπεδο βρίσκεται μόνο σε μια πρόταση του συγγραφέα:
Ο Ελληνικός πολιτισμός και ο πολιτισμός μιάς φυλής του Αμαζονίου ή της Πολυνησίας, είναι ακριβώς ίδιοι, ισότιμοι. Άλλες ανάγκες αυτοί, άλλες εμείς, καμία διαφορά ή «ανωτερότητα».


Εντάξει είπαμε να μην είμαστε σωβινιστές αλλά όχι κι έτσι....
Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος σε κάθε επίπεδο από πολιτισμούς που μπροστά του φαντάζουν πρωτόγονοι...
Και το να έχεις ανώτερο πολιτισμό που σημαίνει ανεπτυγμένες τέχνες κι επιστήμες σε ανώτερο βαθμό, δεν είναι σώνει και καλά κάτι κακό, αφού δίνεις την δυνατότητα στον συνάνθρωπό σου να τον γνωρίσει και να αναπτυχθεί γρηγορότερα και το μυαλό του να αποκτήσει μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.