31 Ιουλίου 2014

Με οικονομικές κυρώσεις "σφυροκοπούν" την Ρωσία ΗΠΑ και ΕΕ.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ αποδυναμώνουν περαιτέρω την ήδη αδύναμη ρωσική οικονομία, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνοντας διευρυμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας στους τομείς ενέργειας, άμυνας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών -λέγοντας πάντως πως η κατάσταση δεν οδεύει προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτή την πορεία, το κόστος για εκείνη θα συνεχίσει να αυξάνεται» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης από το Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση Ομπάμα για διεύρυνση των αμερικανικών κυρώσεων ήλθε σε συνέχεια της συμφωνίας που συνήφθη στην ΕΕ να περάσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας έπειτα από πολυήμερη διαπραγμάτευση των «28» στις Βρυξέλλες. Βάσει της συμφωνίας, εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπογράμμισε πάντως πως παρά την επιβολή νέων κυρώσεων και τις πιέσεις που θα ασκηθούν στη Μόσχα με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι διευρύνεται η λίστα των ρωσικών τραπεζών που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες πλέον αγγίζουν όλες τις μεγαλύτερες τράπεζες με κρατικό μερίδιο άνω του 50%, με εξαίρεση την Sberbank.

Η Ουάσινγκτον απαγορεύει στο εξής στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, Bank of Moscow, και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες.

Επιπροσθέτως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Οι ΗΠΑ θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος, ενώ απαγορεύουν και τις δοσοληψίες μαζί της.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε χαιρετίσει νωρίτερα την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, λέγοντας ότι τα μέτρα συνδυάζονται με τις κυρώσεις που είχαν υποβάλλει πριν τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ με στόχο μεγάλες ρωσικές τράπεζες, καθώς και ενεργειακές και αμυντικές εταιρείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν την Ευρώπη να «ακολουθήσει» τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις στη σκιά της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Η Δύση δηλώνει σχεδόν με πάσα βεβαιότητα πως το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας με πύραυλου εδάφους-αέρους που παραδόθηκε στα χέρια τους από τη Ρωσία.

Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται κάθε ανάμειξη μπροστά στις κατηγορίες της Δύσης ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία οπλίζοντας τους όπλα και πυραυλικά συστήματα, και επιμένει να μιλά για «εσωτερική σύγκρουση».

Οικονομικές κυρώσεις επιβάλλει στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση

 Στο στάδιο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προχωρά η ΕΕ, «βάλλοντας» ταυτόχρονα εναντίον επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Βλαντιμίρ Πούτιν.Οι κυρώσεις στις οποίες συμφώνησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε επίπεδο πρεσβευτών την Τρίτη στις Βρυξέλλες πρόκειται να επανεξεταστούν σε τρεις μήνες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Βάσει της συμφωνίας, εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

«Αναπόφευκτες» χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι επαφίεται στη Μόσχα να κάνει την επόμενη κίνηση.

Οι οικονομικές κυρώσεις αποτελούν μία «ισχυρή προειδοποίηση» προς τη Ρωσία, όμως μπορεί να αρθούν εάν οι ηγέτες της Ρωσίας σταματήσουν να αποσταθεροποιούν την Ουκρανία, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Με απόφαση της ΕΕ «αγώνουν» επίσης τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Βλαντιμίρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας.

Παράλληλα, επιβάλλονται κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ βάλει εναντίον των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Ρωσίας και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να δράσει ώστε να τιμωρήσει τις ρωσικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ουκρανία, τόνισαν διπλωμάτες.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επίγνωση των κινδύνων να υπάρξουν αντίποινα από το ρωσικό καθεστώς, όμως έλαβαν αποφάσεις έπειτα από μια ασυγχώρητη ενέργεια και έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίστηκε ο πρόεδρος Πούτιν» επισήμανε διπλωματική πηγή.

«Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να διχάσει τους Ευρωπαίους και θα είναι μια δοκιμασία για την ενότητα της ΕΕ» ανέφερε ο ίδιος.

Τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η συμφωνία να προχωρήσει η ΕΕ στο τρίτο στάδιο κυρώσεων κατά της Μόσχας έρχεται καθώς οι επικεφαλής διπλωματίας Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία πως οι συγκρούσεις κοντά στην τοποθεσία συντριβής της πτήσης MH17 πρέπει να τερματιστούν, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Δύση δηλώνει σχεδόν με πάσα βεβαιότητα πως το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας με πύραυλου εδάφους-αέρους που παραδόθηκε στα χέρια τους από τη Ρωσία.

Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται κάθε ανάμειξη μπροστά στις κατηγορίες της Δύσης ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία οπλίζοντας τους όπλα και πυραυλικά συστήματα, και επιμένει να μιλά για «εσωτερική σύγκρουση».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστραλίας, Καναδά, Βρετανίας και Σιγκαπούρης σχετικά με την άσκηση πιέσεων στη Ρωσία εξαιτίας της στρατιωτικής υποστήριξης της στους αυτονομιστές.

«Συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες και συντονισμένες απαντήσεις της διεθνούς κοινότητας στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας και για την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. 

Πηγή: in.gr
το είδαμε στο Geopolitics & Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.