26 Μαΐου 2014

Πότε και γιατί καταργείται το 500ρικο!!!! [για να αρπάξουν τις οικονομίες από το σεντούκι]

Στη σταδιακή κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να κτυπηθεί το «μαύρο χρήμα» και οι εγκληματικές οργανώσεις που σχετίζονται με αυτό. 

Η συζήτηση για την κατάργηση του 500ρικου έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από πέρυσι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπιστώνει ότι οι επίσημες συναλλαγές με αυτό το χαρτονόμισμα στις τράπεζες είναι πολύ περιορισμένες γεγονός που αποδεικνύει ότι κάποιοι μαζεύουν τα βιολετί χαρτονομίσματα για να ικανοποιήσουν τις δικιές τους ανάγκες. 

Έγκυρες πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν ότι η απόσυρση του 500ρικου θα γίνει, αιφνιδιαστικά, σταδιακά και πιλοτικά. Το νόμισμα με την μεγαλύτερη αξία στο κόσμο (πλην των μεταλλικών), επειδή υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για την ολική του κατάργηση, (στην ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να παραδεχτεί το λάθος της) δεν θα καταργηθεί αυτομάτως αλλά θα ακυρωθούν κάποιες σειρές έκδοσης του, και κυρίως οι πρώτες. 

Με αυτόν τον τρόπο οι έχοντες τέτοια χαρτονομίσματα με τους επίμαχους αύξοντες αριθμούς θα πρέπει να πάνε στις τράπεζες μέσα σε διάστημα που θα κυμαίνεται από ένα μήνα ως και 24 (ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο χρόνος) και να ζητήσουν την αλλαγή των παλιών χαρτονομισμάτων με καινούργια. Να σημειωθεί ότι κάποιοι τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αν δοθεί χρονικό διάστημα ενός μηνός για την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων οι παράνομοι δεν θα έχουν επαρκή χρόνο να κρύψουν το μαύρο χρήμα. Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος καθώς το μέτρο δεν αφορά μόνο εγκληματίες και απατεώνες. Όπως και να  έχει αυτή η διαδικασία θα αποκαλύψει ποιος έχει το μαύρο χρήμα κρυμμένο σε θυρίδες, βαλίτσες και χρηματοκιβώτια και ταυτόχρονα αυτοί που θα κάνουν τις αλλαγές των χαρτονομισμάτων θα εντοπιστούν από τις αρχές αλλά και από την εφορία στην οποία θα λογοδοτήσουν σχετικά με το πόθεν έσχες. 

Η άποψη ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται κατά κόρον για να διευκολύνει εγκληματικές δραστηριότητες επιβεβαιώνεται από τη βρετανική αστυνομική υπηρεσία SOCA (SeriousOrganisedCrimeAgency).  Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, το 90% των πελατών που ζήτησαν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ κατά την ανάληψη χρημάτων σε γραφεία συναλλάγματος και τράπεζες της Βρετανίας, ήταν εγκληματίες. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, έως και 30% του συνόλου των μετρητών σε ευρώ «φυλάσσονται» εκτός τραπεζών. Εκτιμάται επίσης ότι η ζήτηση για χαρτονομίσματα των 500 ευρώ έχει σημειώσει έντονη αύξηση από τη στιγμή που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση. Το πιο σημαντικό όμως στην όλη υπόθεση, που κάνει το 500ρικο ανάρπαστο για κάποιους είναι ότι μπορεί εύκολα μέσα σε μια βαλίτσα να μεταφερθεί ένα τεράστιο ποσό (εκατομμύρια ευρώ) χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα. Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν σήμερα 600 εκ. χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 290 δισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο της αξίας του συνόλου των ευρω -χαρτονομισμάτων. 

Πρώτος για τα οφέλη από την απόσυρση των μεγάλης αξίας χαρτονομισμάτων – τα οποία σημειωτέων δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέλος των G10 – είχε μιλήσει ο αναλυτής της Bank of America, ΘανάσηςΒαμβακίδης, σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε στις αρχές Απριλίου του 2013. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε εξασθένηση του ευρώ, παρέχοντας ώθηση στην οικονομία, και θα επιστρέψει στην ΕΚΤ να καταφέρει ένα καθοριστικό «χτύπημα» στους γκάνγκστερ που «παρκάρουν» τα παρανόμως αποκτηθέντα  κέρδη τους σε τέτοια χαρτονομίσματα. 

Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί φυσικά να μην έχει μειονεκτήματα με βασικότερο κατά τον αναλυτή της BofA, το ύψος της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, καθώς από πολλούς χρησιμοποιούνται ως χρήματα «για το στρώμα» ή διαφορετικά ως ένα μέσο εναλλακτικής αποταμίευσης. 

Στο ενδεχόμενο που το όλο εγχείρημα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε ότι αφορά την καταπολέμηση του εγκλήματος και του μαύρου χρήματος τότε είναι σίγουρο ότι το 500ρικο θα οδηγηθεί προς την οριστική του κατάργηση. Πάντως το όλο εγχείρημα θα ανακοινωθεί αιφνιδιαστικά προς τους κατόχους των βιολετί χαρτονομισμάτων και πιθανότατα την ίδια μέρα που θα ανακοινωθεί και η έκδοση χαρτονομίσματος του ενός ευρώ το οποίο συζητείται πολύ έντονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της ακρίβειας. 

Στην όλη υπόθεση όμως υπάρχουν και σοβαρές αντιδράσεις. Ειδικότερα όλοι οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι είναι κατά μια τέτοιας ενέργειες όμως επίσης σοβαρές και έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από ορισμένες χώρες που πρωτοστατούν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς δέχονται πολλές τέτοιες καταθέσεις χωρίς να κάνουν πολλές ερωτήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιδράσεις έχουν σημειωθεί από τραπεζικούς κύκλους που προέρχονται από Ελβετία, Γερμανία, Αγγλία,Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Κύπρο, Ρωσία αλλά και από τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου στους οποίους υπάρχουν εκατομμύρια 500ρικα καλά κρυμμένα. 

Στην Ελλάδα αντιδράσεις για το θέμα δεν έχουν διατυπωθεί, δημοσίως τουλάχιστον. Ωστόσο όμως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ μια τέτοια ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έδινε το δυνατότερο κτύπημα στο μαύρο χρήμα, στην όλη προσπάθεια ξεπλύματος κερδών από παράνομες πράξεις και βέβαια στο οργανωμένο έγκλημα. 

«Αν ακυρώνονταν τα 500ρικα θα ξέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ποιος κάνει τι και από πού έχει βγάλει αυτά τα λεφτά» δηλώνει στα «Παραπολιτικά» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ και συμπληρώνει: «Αν συμβεί κάτι τέτοιο πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους από τις αποκαλύψεις που θα γίνουν στα γκισέ των τραπεζών. Μην εκπλαγούν κάποιοι αν δουν γέρους και γριές να πηγαίνουν στις τράπεζες ζητώντας να αλλάξουν εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Και βέβαια οι περισσότεροι υπέργηροι στην ουσία θα είναι αχυράνθρωποι κάποιων άλλων οι οποίοι κάποια από τα μαύρα χρήματα τους θα τα ανταλλάξουν με νέα χαρτονομίσματα, άλλα θα τα μετατρέψουν σε χρυσό και τα υπόλοιπα σε δολάρια και πολύτιμους λίθους.» 

fpress.gr
το είδαμε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.