29 Ιανουαρίου 2014

Δύο χάρτες που δείχνουν το πρόβλημα της Ουκρανίας.

Μετά από δύο μήνες διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Κιέβου κατά της απόφασης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει μια συμφωνία για στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαδηλώσεις της Ουκρανίας εξαπλώνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις στα δυτικά της χώρας.

Οι διαδηλωτές έχουν θέσει υπο κατάληψη κυβερνητικά κτίρια σε διάφορες περιεφερειακές πρωτεύουσες, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το πού θα καταλήξει η κρίση της Ουκρανίας.

Αυτο που συμβάινει στην Ουκρανία μας εξηγεί σε δημοσίευμα της η Αμερικανική εφημερίδα Washington Post είναι κατι παραπάνω απο τον απλό θυμό της κοινωνίας προς τον Γιανούκοβιτς και την απόρριψη της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπώς φέρνοντας την πιο κόντά στη Ρωσία.

Η εφημερίδα προσπαθεί να μας δείξει με δυο απλούς χάρτες τι ακριβώς συμβαίνει.

Στον παραπάνω χάρτη οι κόκκινες ρίγες δείχνουν τις περιοχές όπου οι διαδηλώσεις εχουν περικυκλώσει κυβερνητικά κτίρια και οι μαύρες ρίγες δείχνουν τις περιοχές όπου διαδηλωτές έχουν υπο την κατάσχεση τους τα διοικητικά κτίρια της κυβέρνησης.

Οι μπλε περιοχές είναι αυτές όπου ο Γιανουκόβιτς κέρδισε την πλειοψηφία στις τελευταίες προεδρικές εκλογές , το 2010 - το σκούρο μπλε δείχνει οτι στην συγκεκριμένη περιοχή κέρδισε τουλάχιστον το 70%.

Οι πορτοκαλί περιοχές δείχνουν εκει πού η Γιούλια Τιμοσένκο η τότε πρωθυπουργός και υποψήφιος φιλοευρωπαϊκού κόμματος, κέρδισε την πλειοψηφία και το σκούρο πορτοκαλί εκει που η κυρία Τιμοσένκο ειχε τουλάχιτον το 70%.

Ο χάρτης αυτός είναι σημαντικός γιατί αναδεικνύει κατι εξαιρετικά σημαντικό: Υπάρχει μια μεγάλη διαχωριστική γραμμή στα πολιτικά της Ουκρανίας - μια πραγματική, φυσική γραμμή που χωρίζει το Βόρειοδυτικό κομμάτι της από το Νότιοανατολικό. Αυτο μπορείτε να το δείτε εύκολα σε αυτον τον χάρτη αλλα και σε κάθε εκλογικό χάρτη μετα την ανεξαρτησία της χώρας. Αυτο το χάσμα μας πάει περα απο το αν η Ουκρανία ειναι στραμμένη προς την Ευρώπη ή προς την Ρωσία. Εδω τίθεται το ερώτημα της πόλωσης.

Ο χάρτης αναδεικνύει δυο πράγματα:

1. Οι διαδηλώσεις αυξάνονται στο μισό της χώρας που ψήφισε εναντίον του Γιανούκοβιτς, που περιλαμβάνει και το Κίεβο.

2. Οι διαδηλώσεις δεν ειναι πραγματικός παράγοντας στο μισό που ψήφισε υπέρ του Γιανούκοβιτς.

Βέβαια αυτο δεν σημαίνει οτι αυτοί που μένουν στις μπλέ περιοχές λατρεύουν τον Γιανούκοβιτς ωστόσο ούτε και πρόκειται να βγούν στους δρόμους για να τον εμποδίσουν και επίσης αυτό δεν σημαίνει οτι οι διαδηλωτές δεν έχουν δίκαιο που διαμαρτύρονται ή οτι η ήττα του υποψήφιου τους ειναι ο μόνος σκοπός.

Η οικονομία είναι σε τραγική κατάσταση, και η κυβέρνηση επέβαλε πρόσφατα αυστηρούς περιορισμούς κατά της ελευθερίας του λόγου, των μέσων ενημέρωσης και των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι, το οποίο είναι μέρος του γιατί οι διαμαρτυρίες ξανάρχισαν.

Με άλλα λόγια, γράφει η εφημερίδα, στο Ευρωπαικό - πορτοκαλί - κομμάτι της Ουκρανίας οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις είναι ακόμη πιο σοβαρές και εκτεταμένες απ' οτι δείχνουν τα ΜΜΕ. Ειναι όμως σημαντικό να έχουμε κατα νου και το άλλο μισό της χώρας, το μπλέ μισό δηλαδη, που ειναι πολύ πιο ήσυχο.

Ίσως λοιπόν να αναρωτιέστε γιατι υπάρχει αυτό το βαθύ χάσμα μεταξύ αυτών των δυο μισών της Ουκρανίας. Κι εδω φτάνουμε σε ενα κομβικό σημείο, εξαιρετικά σημαντικό για την κατανόηση της καταστασης στην Ουκρανία: Ενα μεγάλο κομμάτι της χώρας μιλά Ρώσικα και όχι Ουκρανικά. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον γλωσσικό διαχωρισμό που επικρατεί στην χώρα, που αν παρατηρήσετε θα δείτε οτι οι γραμμές αντιστοιχούν απόλυτα με το πολιτικό χάσμα.

Τα Ουκρανικά ειναι η επίσημη γλώσσα της Ουκρανίας και τα οποία τα μιλάει η πλειοψηφία.

Αλλα ώς ενα κομμάτι της κληρονομίας της κατα την διάρκεια της Ρωσικής κατοχής της χώρας, πολλοί Ουκρανοί μιλούν Ρωσικά η οποία ειναι και η μητρική γλώσσα του ενός τρίτου του πληθυσμού. Οι Ρωσόφωνοι είναι συγκεντρωμένοι στα νότια και στα ανατολικά, και ενα σημαντικό κομμάτι τους ειναι Ρώσικης καταγωγής.

Σε ορισμένες περιοχές, περισσότερο από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού μιλά ρωσικά ως την κύρια τους γλώσσα.

Η ρωσόφωνες περιφέρειες τείνουν να ειναι λιγότερο εχθρικές σε πολιτικές που φέρνουν την χώρα τους πιο κοντά στην Ρωσία, όπως εχει κάνει ο Γιανούκοβιτς.

Οι Ουκρανόφωνες περιοχές ιστορικά εχουν αναζητήσει μια εθνική ταυτότητα που να έχει ένα πιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Συνεπώς αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με την πολιτική αλλα σχετίζεται άμεσα με την εθνική ταυτότητα, για το ζήτημα του τι σημαίνει να κατάγεσαι απο την Ουκρανία.

Η τρέχουσα πολιτική σύγκρουση, η οποία στο πιο βασικό επίπεδο είναι το κατά πόσο η χώρα θα κλίνει προς την Ευρώπη ή προς τη Ρωσία, αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας και ανεπίλυτα εθνικής κρίσης ταυτότητας.

Ναι, η κρίση στην Ουκρανία, έχει να κάνει με τις αποτυχίες του Γιανουκόβιτς να καθορίσει την οικονομία και τους δρακόντειους περιορισμούς του κατά βασικών ελευθεριών αλλα αυτά που την κάνουν να είναι τόσο δισεπίλυτη είναι όλα αυτα που κρύβονται απο πίσω και που σιγοβράζουν εδώ και πολλά χρόνια.

Πηγη: Washington Post / Μετάφραση: OnAlert 
το είδαμε στο Geopolitics & Daily News

ΣΧΟΛΙΟ
Ωραία και καλά τα λέει το δημοσίευμα της Washington Post αλλά "ξέχασε" να μας πει και για τον θρησκευτικό διαχωρισμό της χώρας....
Στις ρωσόφωνες περιοχές είναι συντριπτική πλειοψηφία οι Ορθόδοξοι και στις ουκρανόφωνες υπάρχουν εκατομμύρια Παπικοί Ουνίτες.....  



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.