22 Ιανουαρίου 2014

Καλώς τους και λέγαμε ότι μας ξεχάσανε…

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας
 
no democracy μας είπαν αλλά το μέλι- μέλι. 

Και το ενεργειακό μέλι επιθυμούν να το τρυγήσουν στα γεωλογικά αντίκλινα του Αιγαίου και της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου, σε ένα χώρο που τους είναι ιστορικά οικείος.

Από τα παρακάτω γεγονότα φαίνεται ότι το Βρετανικό επιχειρείν είναι πιο μπροστά από τους Γεωπολιτικούς Αναλυτές , προκαταλαμβάνει θέσεις και προεξοφλεί κέρδη.

Κάθε επενδυτής είναι ευπρόσδεκτος αν η εταιρική κουλτούρα του στοχεύει στην ανάπτυξη του τόπου που δραστηριοποιείται, στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής ενδιαφέροντος του.

Άν  όχι.. τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το επιχειρείν εφαρμόζει προκαθορισμένους οικονομικό-στρατηγικούς σχεδιασμούς που τα αποτελέσματα τους  διακρίνονται στο άμεσο μέλλον.

Τελικά την ρεβάνς του Ιανουαρίου του 2014 την παίρνουν οι Βρετανοί. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι που βρίσκονται οι Γερμανοί ¨φίλοι¨ μας;

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 

Συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπεγράφη σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της εταιρείας Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της εταιρείας BP Oil International. 

Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα καθώς, υπενθυμίζεται, η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Σημαντικό είναι επίσης ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων γεωτρήσεων στην περιοχή, οι οποίες αποσκοπούν στον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου, στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από 2.500 που είναι σήμερα.

Η επανάκαμψη της BP στην ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας. 

Ο Βρετανός πρεσβευτής χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συντελέσει στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 

Κύπρος: Ικανοποίηση για την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Λονδίνο. 
 www.naftemporiki.gr/

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 

Οι αιώνιοι Βρετανοί: Βάζουν την Τουρκία στο παιχνίδι του κυπριακού φυσικού αερίου. 

Συμπερίληψη και της Τουρκίας στους σχεδιασμούς συνεργασίας για το φυσικό αέριο προκρίνει το Λονδίνο.

Σε συνέντευξη στη τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Από μέρα σε μέρα», ο Βρετανός ύπατος αρμοστής, Μάθιου Κιντ, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον βρετανικών επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το καλύτερο αποτέλεσμα, είπε, «θα ήταν μια συνεργασία στην περιοχή, στην οποία θα έπαιρναν μέρος και η Βρετανία και η Τουρκία». Εξέφρασε την ελπίδα πως στο μέλλον θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο. 
http://www.onalert.gr/ 

Την ίδια ημέρα η ΕΕ ζητάει  από τον Ερντογάν άμεση επίλυση του Κυπριακού. www.naftemporiki.gr/ 

Αλλά και την ίδια ημέρα γίνεται και κάτι άλλο σημαντικό.
Η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να γίνει πιο εύκολη η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ο υπουργός Eξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης τονίζει, μάλιστα ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να εκλεγούν δικαιωματικά αν το επιθυμούν, εκλέγοντας κανονικά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου μέσα από ένα ενιαίο κατάλογο.  
http://www.protothema.gr/ 

Όταν πριν χρόνια συζητούσανε για το σχέδιο Ανάν κάποιοι γνωρίζανε καλά το υποθαλάσσιο ενεργειακό τοπίο της ευρύτερης περιοχής.

Όμως σιωπούσαν και περίμεναν να έχουν την συγκατάθεση του Κυπριακού λαού που δεν γνώριζε τον θησαυρό που είχε μέσα στα πόδια του . Και έτσι αυτοί μεταγενέστερα θα κόβανε την  ενεργειακή πίτα κατά την επιθυμία τους.

Τελικά ήταν το σχέδιο Ανάν πιλοτικό πρόγραμμα με ευρύτερες γεωπολιτικές  εφαρμογές;

Αν το  παραπάνω σκεπτικό του ύπατου αρμοστή, Μάθιου Κιντ το καλύτερο αποτέλεσμα, είπε, «θα ήταν μια συνεργασία στην περιοχή, στην οποία θα έπαιρναν μέρος και η Βρετανία και η Τουρκία»  επεκταθεί σαν ιδέα και σχεδιασμός όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και  στα γειτονικά ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ  ΑΝΤΙΚΛΙΝΑ του Αιγαίου  βλ. ΒΡ, Πρίνος, Λαδοξέρα  τότε γιατί  τι πράγμα  θα μιλάμε;

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.