29 Νοεμβρίου 2013

Τελευταία ημερήσια διαταγή του τελευταίου διοικητή του Β Σώματος Στρατού.

Γράφει ο Δημοσιογράφος Θεόδωρος Ελευθεριάδης 

'Έντονα συγκινημένος ήταν κατά τη διάρκεια τελετής διάλυσης του Β΄ΣΣ, ο τελευταίος διοικητής του, Αντιστράτηγος κ. Βερίγος Ζαχαρίας, ενώ έψαλλε μαζί τον υποδιοικητή του Υποστράτηγο κ. Δαγγόπουλο, τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς του Σώματος τον εθνικό μας ύμνο. Στην ημερήσια διαταγή του, η οποία αναγνώσθηκε, ο κύριος Σωματάρχης αναφέρθηκε με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς του Σώματος, που έπεσαν στο πεδίο τιμής, υπέρ της πίστεως και της πατρίδας, ενώ ευχαρίστησε τους προισταμένους του, τις τοπικές αρχές της Βέροιας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, για την άριστη συνεργασία που είχαν. Στο τέλος της διαταγής του ο Στρατηγός ζήτησε από τους υφισταμένους του να κάνουν πράξη, αυτό που γνωρίζουν καλύτερα. Να είναι πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες και να κρατήσουν  ως σύνθημα και στάση ζωής, το ρητό του Β΄ Σώματος Στρατού: Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ. Ολόκληρη η διαταγή του κ. Διοικητού έχει ως εξής: 

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό, 

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στα πλαίσια της Νέας Δομής Δυνάμεων, το Β΄ Σώμα Στρατού, απενεργοποιείται σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2013. 

Υποκλινόμενος με σεβασμό, στις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών και Μονάδων του Β΄ Σώματος Στρατού, αποδίδω φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης, στους αθάνατους νεκρούς, που έπεσαν στους ιερούς αγώνες του Έθνους και μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο γραμμένο με το αίμα τους, δίδοντάς μας το δικαίωμα, να είμαστε παρόντες σήμερα στην ιστορία. 

Ευχαριστώ,
Το Θεό, την Υπέρμαχο Στρατηγό και τους Προστάτες μας Αγίους, που με αξίωσαν να διοικήσω, το ιστορικό, πλέον, Β΄ Σώμα Στρατού. 
Τους Προϊσταμένους μου, για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τη συνδρομή τους, στο ιδιαίτερο και εξόχως τιμητικό έργο, που μου ανετέθη. 
Τις τοπικές αρχές, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τη Δήμαρχο Βέροιας, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά τους. 
Την οικογένειά μου, για τη συμπαράσταση που μου προσφέρει, εδώ και χρόνια. 

Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, γιατί χωρίς τη βοήθεια και τη συνδρομή τους, κανένας Διοικητής, όσο ικανός και έμπειρος κι αν είναι, δεν μπορεί να παράγει έργο. Κι είχα την τύχη και την τιμή να διοικώ ανθρώπους πρόθυμους, ανιδιοτελείς, εργατικούς και ικανούς να εργαστούν μαζί μου. 

Το Β΄ Σώμα Στρατού, ξεκίνησε την ιστορική του διαδρομή, ακριβώς έναν αιώνα πριν, το 1913. Συγκροτήθηκε από Σχηματισμούς και Μονάδες, που είχαν μόλις ολοκληρώσει τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους. 

Πήρε ενεργό μέρος σε όλους τους μεγάλους Εθνικούς αγώνες κι έδρεψε δάφνες, αφήνοντας, στα πεδία των μαχών, περίπου 15.000 νεκρούς, που θυσιάστηκαν, για την Πατρίδα. 

Από το 1952, συνέδεσε το όνομα και τη δράση του, με τη δοξασμένη γη της Μακεδονίας, φέροντας τιμητικά, το όνομα του μεγαλόπνοου στρατηγού και οραματιστή Έλληνα, που ένωσε την Ελλάδα των πόλεων-κρατών και ανέδειξε τους Έλληνες σαν ένα ενιαίο Έθνος, του «Φιλίππου του Δευτέρου». 

Για έναν ολόκληρο αιώνα, το Β΄ Σώμα Στρατού, υπέστη διαδοχικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, ανάλογα με τις επικρατούσες, κάθε φορά, συνθήκες, στο εγγύς, αλλά και στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό περιβάλλον, αναλαμβάνοντας πληθώρα διαφορετικών αποστολών, στις οποίες αντεπεξήλθε, πάντοτε, με επιτυχία. 

Παράλληλα, προσέφερε ένα τεράστιο σε μέγεθος και ποιότητα, κοινωνικό έργο, στις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούνταν Σχηματισμοί και Μονάδες του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το οποίο αναγνωρίσθηκε και εκτιμήθηκε από τους Έλληνες πολίτες και τη διεθνή κοινότητα. 

Με ηθικό ακμαίο, επαγγελματισμό, ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή αγάπη προς το συνάνθρωπο, το έμψυχο δυναμικό του Β΄ Σώματος Στρατού, διαχρονικά, υπηρέτησε με συνέπεια την Πατρίδα και την αποστολή του κι αφήνει πίσω του βαριά παρακαταθήκη. 

Άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανούς και αξιόμαχους Σχηματισμούς και Μονάδες, οργανωμένα Επιτελεία, εγκαταστάσεις, υλικά και μέσα σε άριστη κατάσταση, και πάνω απ΄όλα, υψηλό φρόνημα, ήθος, ειλικρινή διάθεση προσφοράς και συνεργασίας. 

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό, 
Είμαι βέβαιος, ότι ο κάθε ένας από εσάς και όλοι μαζί, ως σύνολο, ενταγμένοι στις νέες σας υπηρεσίες, θα συνεχίσετε με την ίδια προθυμία, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη, που σας διακρίνει και θα φανείτε αντάξιοι της αποδοχής και της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Λαού. 

Θα συνεχίσετε να κάνετε πράξη, αυτό που γνωρίζετε καλύτερα: να είστε πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες και να κρατήσετε ως σύνθημα και στάση ζωής, το ρητό του Β΄ Σώματος Στρατού: Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ. 

Τούτη την ιερή στιγμή, μπροστά στο Ηρώο των αθάνατων νεκρών του Β΄ Σώματος Στρατού, υπό τη σκέπη και τις ευλογίες της Υπέρμαχου Στρατηγού και των Προστατών Αγίων μας, εύχομαι καλή τύχη, δύναμη και υγεία σε όλους και σας καλώ να αναφωνήσουμε: 

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ 
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ 


Συγκινητικές στιγμές κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, μετά την τελετή της διάλυσης του Β΄ΣΣ, όταν η μητέρα του Ημαθιώτη  αείμνηστου Επιλοχία (ΤΘ) Μιχάλη Σούμπουρου, ο οποίος έπεσε στη μάχη με τις δυνάμεις του ΟΗΕ, στις οποίες συμμετείχε το Β΄ΣΣ, τον Οκτώβρη του 1993, πήρε τον λόγο, κάνοντας ευχή να μην θρηνήσει ποτέ καμιά μάνα ξανά το παιδί της στα θέατρα των συγκρούσεων. 

Ο αποχαιρετισμός της κ. Ιουλίας Σούμπουρου συγκίνησε τον κ. Βερίγο, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους αξιωματικούς... ενώ το μυαλό όλων περιπλανήθηκε στη μνήμη των 15.000 ηρωικώς πεσόντων στην εκατοντάχρονη πορεία του Β΄ΣΣ. Από τις μάχες στο Σκρα-Λαχανά, τον Σαγγάριο, το 731 Ύψωμα, το Ελ Αλαμέιν. Το αθάνατοι σίγουρα είναι μικρή ένδειξη τιμής για την ιστορία του Β΄ΣΣ, που ευχή όλων των Μακεδόνων είναι να ξαποστάσει λίγο και να επανέλθει σύντομα δριμύτερο στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. 


Δείτε προηγούμενη ανάρτησή μας για το θέμα της κατάργησης του Β Σ Σ. 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.