22 Ιουλίου 2013

Κάποιοι θέλουν…πολύ ξύλο.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Διάβαζα  στο http://www.politikiagora.gr για το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας σε σχέση με τον «αιφνίδιο θάνατό» της  και δεν μπορούσα να μη συμφωνήσω: «Η υποβάθμιση της Δημοτικής Αστυνομίας, σε υπηρεσία είσπραξης προστίμων από αντικανονική στάθμευση την έκανε «βολικό ύποπτο» ώστε να καταδικαστεί «εις θάνατον» με πρόχειρες διαδικασίες. Σε ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα, με διακριτές αρμοδιότητες και πόρους κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να είναι παραγωγός πολύτιμων υπηρεσιών για τον πολίτη, με κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουμε σήμερα.»

Αλλά δεν ήταν ΜΟΝΟ το «κόψιμο» κλήσεων ( όχι η είσπραξη) το καθήκον των Δημοτικών Αστυνομικών. Υπήρχαν κι άλλα . Όπως η ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση της διαπίστωσης παραβάσεων στα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», κυρίως για τη Δημόσια Υγεία.. Δεν επέλεξαν από μόνοι τους οι Δημοτικοί Αστυνομικοί τα καθήκοντα που θα εκτελούσαν . Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τα… βγάλουν από την πλάτη τους γιατί άοπλοι, ανεκπαίδευτοι και χωρίς  ουσιαστική υποστήριξη, πώς να «μπουν» σε παράνομα στέκια, πώς να διερευνήσουν καταγγελίες για εμπόριο ναρκωτικών στα υπόγεια των περίφημων «internet café» ή άλλων καταστημάτων, πώς να διαπιστώσουν παρανομίες στον τομέα του παραεμπορίου ή να επιβάλουν την … τάξη στις πιάτσες της πορνείας μέσα στους «φουσκωτούς» και τους προστάτες, απέναντι στην απίστευτη επιθετικότητα, εγκληματικότητα και τις απειλές που βασιλεύουν στις  καθημαγμένες γειτονιές; 

Οι ίδιοι οι άνδρες και οι γυναίκες της Δημοτικής Αστυνομίας διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να προσπαθήσουν καν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους χωρίς τη συνοδεία εκπαιδευμένων αστυνομικών. Οι προιστάμενοί τους, οι αντιδήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια ήταν ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ.

Η ουσία; ενώ θα μπορούσαν, με καλύτερη εκπαίδευση, με περισσότερα περιπολικά ή μοτοσυκλέτες, με βασικό –έστω- εξοπλισμό και με κατάλληλες εντολές, να μεταβληθούν τουλάχιστον σε «αστυνομικούς της γειτονιάς» που με πεζές ή μηχανοκίνητες περιπολίες, να εμπεδώνουν το αίσθημα της υποτυπώδους έστω ασφάλειας στον κόσμο, τώρα έχασαν τη δουλειά τους και κατηγορούνται και για… ανίκανοι και τεμπέληδες.

Μα αφήνοντάς τους έρμαια της κάθε σπείρας, της κάθε ομάδας κακοποιών, των ληστών, διαρρηκτών, παραβατικών στοιχείων , τους έστελναν αν όχι στο θάνατο, τουλάχιστον  σε αναποτελεσματική δράση και σίγουρο κίνδυνο.

Η Πολιτεία ποτέ δεν θέλησε τη Δημοτική Αστυνομία να γίνει «Αστυνομία». Ποτέ δεν την έκανε «Σώμα». Πότε δεν την φρόντισε, ποτέ δεν την εξόπλισε, ούτε καν την «έντυσε» σωστά, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την αποτελεσματικότητά της.

Είχα την ευκαιρία, στη σύντομη παρουσία μου στο Κοινοβούλιο, ως βουλευτού της Α΄. Αθηνών (2004 -2007) να μελετήσω το πρόβλημα. Το φόβο και τον τρόμο – από το 2005 κι όλας- των Αθηναίων που έβλεπαν την πόλη τους να γίνεται όλο και χειρότερη και να πέφτει στα χέρια ξένων, αλλοδαπών στην πλειοψηφία τους εγκληματικών στοιχείων και ομάδων. Παραεμπόριο, ναρκωτικά, πορνεία, παραβατικότητα, θόρυβος, ληστείες, διαρρήξεις, κάθε λογής βία και παρανομία. Χωρίς εμφανή παρουσία οργάνων της τάξεως. 

Τι έκανα; Άρχισα από την αρχή. Το θόρυβο και τη στάθμευση. 

Στις 18/11/05, ρωτούσα με κοινοβουλευτική μου ερώτηση στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης εάν γίνονται κανονικά οι έλεγχοι θορύβου και ηχορύπανσης στα τροχοφόρα ,ιδίως τα δίκυκλα , που με τη διέλευσή τους ώρες κοινής ησυχίας, ακόμη και σε απαγορευμένες περιοχές υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων. 

Έγραφα και ρωτούσα το Φεβρουάριο του 2006, τους Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης: « Σύμφωνα με δημοσίευμα  εφημερίδας που επικαλείται Έλληνες Συγκοινωνιολόγους, 35.000 αυτοκίνητα παρκάρουν, κάθε μέρα, παράνομα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μελέτη του Πολυτεχνείου, αποδεικνύει ότι η παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων και δικύκλων σε σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις προκαλεί τεράστια επιβάρυνση της κυκλοφορίας και ασφυξία στους πεζούς. Τα στοιχεία περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα στην πρωτεύουσα, εις βάρος της κυκλοφορίας και της υγείας των πεζών και υπογραμμίζουν την πλήρη αδυναμία αναπήρων να κυκλοφορήσουν ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ». 

Έγραφα – και ρωτούσα- το Νοέμβριο του 2006 στα αρμόδια Υπουργεία: « Διάβασα ότι επεκτείνεται το μέτρο των πεζών περιπολιών σε πόλεις της περιφέρειας από 20 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση πεζές περιπολίες. Υπενθυμίζω ότι τον Ιανουάριο και τον Αύγουστο του 2006, ρωτούσα αν θα ήταν σκόπιμο να επιδιωχθεί καλύτερη αστυνόμευση περιοχών της Αθήνας   με πεζή περιπολία αλλά και αν θα μπορούσε να επανέλθει η συζήτηση για πεζή περιπολία σε άλλες, κρίσιμες περιοχές. Οι καθησυχαστικές απαντήσεις που έλαβα ωστόσο, δεν ήταν σύμφωνες με τη γνώμη των Αθηναίων πολιτών. Η διαφημιζόμενη … επέκταση των πεζών περιπολιών στην περιφέρεια, σημαίνει άραγε ότι υπάρχουν στοιχεία πως οι πεζές περιπολίες απέδωσαν καρπούς και παγιώθηκαν στις γειτονιές της Αθήνας; Η Αθήνα, όπου οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι πολίτες πάσχουν, θα μπορεί να ελπίζει ότι οι γειτονιές της θα αισθανθούν την αστυνομική παρουσία;» 

Λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά του 2006, έγραφα επίσημα στα Υπουργεία και ερωτούσα: «Διάβασα ότι Δήμοι της Αττικής υπογράφουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας« για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη εγκληματικότητα, καθώς η αστυνόμευση είναι ελλιπής και οι κάτοικοι αρκετών περιοχών νιώθουν ανασφαλείς μέσα στα σπίτια τους. Αυξάνονται τα  δημοσιεύματα που σχεδόν επαινούν και ενθαρρύνουν την αυτοδικία εκ μέρους των πολιτών.

Αποτέλεσμα: πολλοί πολίτες δεν διστάζουν να δηλώνουν δημόσια ότι κοιμούνται με καραμπίνες στο προσκέφαλό τους. Δυστυχώς, διαβεβαιώσεις που μου έχουν τρεις φορές επισήμως  δοθεί περί επέκτασης των πεζών περιπολιών στις γειτονιές της Αθήνας μέσω  «επανακαθορισμού του πλαισίου λειτουργίας» και τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς» και περί «εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα,» δεν έχουν υλοποιηθεί σύμφωνα με Αθηναίους πολίτες που ληστεύθηκαν και δηλώνουν απερίφραστα ότι αστυνομικό « έχουν μήνες να δουν στην περιοχή τους».

Υπέβαλα σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, μίλησα σε επιτροπές, μίλησα στην Ολομέλεια. Οι δυνατότητες ενός απλού βουλευτού και μάλιστα μέλους της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μέχρι εκεί έφταναν.

Σήμερα, «ξηλώνουμε» τη Δημοτική Αστυνομία. ΕΝΑ πράγμα έκαναν για  τον πολίτη, δεν το άφησαν να λειτουργήσει σωστά και τώρα το «ξήλωσαν».

Κάποιοι απλώς … θέλουν  πολύ ξύλο.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.